szybkie ciasteczka - 4000 przepisów (strona:162/267)

Domowe wafle 137

Nie ma to jak domowe słodkości w pełni naturalne, bez konserwantów i dodatków chemicznych, które bez obaw można dać do schrupania małym dzieciom. Najlepsze są oczywiście

Krokusowy Dom
Małe szarlotki w formie muffinek 150

Uwielbiam szarlotkę. Dziś zapraszam Was na jej małą, uproszczoną formę. Takie pysznie nadziane muffinki przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Mi jak zawsze pomagała moja córeczka. Spróbujcie

Słodkie okruszki
Rurki z kremem budyniowo - kawowym. 166

  Witajcie :) ostatnio kupiłam sobie wreszcie foremki do rurek  no i musiałam oczywiście  zaraz wypróbować. Wyszły pyszne kruchutkie.Nadziałam je kremem budyniowym z likierem

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowe trufle jaglane 172

Kokosowe trufle jaglane inspirowane pralinkami „Rafaello” robiłam już dawno temu, ale jakoś nie złożyło mi się, żebym wrzuciła je na bloga. A warto je

Poezja smaku
Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym [PRZEPIS] 175

Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać

Jakugotujesz.pl
Błyskawiczne pączki 177

Błyskawiczne pączki Wielkimi krokami zbliża się koniec karnawału. A jak koniec karnawału, to przecież tłusty czwartek i...pączki, chrusty, faworki....mniam... Jeśli zapragniecie zrobić w tym

na moim stole...
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 206

dziś musiała już wracać do dziadka. Ważne, że odwiedziła nas chociaż na chwilkę. Moje urodziny już za dwa dni i już nie mogę się doczekać. Chcę upiec ciasto, ciasteczka, odpić ulubione wino poziomkowe i spędzić cały ten dzień wśród najbliższych. Jeszcze tylko trochę! Buraczków wszędzie pełno, więc trzeba z nich coś dobrego przygotować. Może babeczki? Już były. Makaron? Był(...)Trochę jakby świątecznie, ale nie do końca. Do świąt jeszcze trochę, ale kto powiedział, że dobrego barszczyku nie można jeść poza świętami? Nikt, więc jeśli naszła nas ochota na szybką i smaczną zupkę z buraczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją! Składniki: - 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 7-8 średnich buraczków

Be Fit Be Strong
Ciasto czekoladowo bananowe 193

Witam wszystkich wiosennie, bo zdecydowanie powietrze pachnie już wiosną, a Lublin jest od kilku dni po prostu skąpany w słońcu, taka pogoda sprawia, że aż chce

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasteczka z m&m'sami 115

Jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. I to nie ze względu na "posiadanie" M&M'sów w przepisie, ale na to, że są na prawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze(...)podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik -u mnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła - 100-150g cukru - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

CookYourself
Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami 202

Nie wiem jak Wy, ale ja często mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym

dom-agi.pl
Magia, magia... słodka magia czyli poWeekendowe Łakocie odc.10, Ciasto i Ciastko :) 130

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepisy na dwie słodkości. Słodkości te zaskoczyły mnie prostotą wykonania ale przede wszystkim smakiem, bardzo dobrym smakiem. A co w nich magicznego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 173

uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty (można specjalną foremką do speculoos).Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 7-8 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!C. poszedł rano do pracy, ja wróciłam do łóżka (ponoć najszybciej wraca(...)się obudziłam, moje krzywe okno w sypialni całe pokryte było śniegiem! Od razu pobiegłam do drugiego pokoju, i rzeczywiście - całe Brædstrup pokryte zostało cienką warstwą białego puchu. Pewnie szybko się roztopi, ale póki co z kubkiem gorącego kakao w dłoniach podziwiam ten magiczny, cichy krajobraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto 221

Można z niego przygotować więcej ciasta, podzielić i wykładać foremki, faszerować na słodko lub wytrawnie (np. z musem z makreli, łososiem, warzywami z serem), wycinać różne wzory jak na ciasteczka, dodać orzechy i polewać czekoladą. Poniżej przepis na ciasto kruche. Składniki: 220 g mąki pszennej 100 g dobrego jakościowo masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta drobnej soli Przygotowanie(...)kuchenny wysypujemy mąkę wraz z cukrem, dodajemy masło, siekamy nożem, powinna powstać kruszonka; jak powstanie nam kruszonka to dodajemy 2 żółtka i szczyptę soli - wtedy szybko wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki; ciasto rozwałkujemy na stolnicy wysypanej mąką i formujemy co chcemy

Zasmakuj Kuchni
Kruche rogaliki z marmoladą 221

Składniki:2 szkl. mąki pszennej200 g margaryny/masła2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudruszczypta solimarmolada owocowa Wykonanie:Mąkę siekamy z tłuszczem

kolorowotorcikowo
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 168

Domowe ciasteczka to taka "żelazna" rzecz, którą zawsze staram sie mieć w domu na tzw. "czarną godzinę :), kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego (oczywiście domowej roboty) do kawy, a czasu na zrobienie - brak.  Przepis na te poniżej, pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie .  Wprowadziłam jedynie do przepisu kilka swoich, małych modyfikacji (zmniejszyłam np. ilość proszku do pieczenia(...)masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy

Walijskie Pichcenie
Pomarańczowe szarlotki z bezą 160

Wesoła kuchnia miała przymusowy urlop z powodu choroby która zwaliła mnie z nóg i sił. Forma jeszcze nie taka, dochodzę do siebie ale pomału wracam :-) Szarlotki

wesoła kuchnia
CIASTECZKA KRUCHE 181

Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  polewa mleczna posypka owocowa Sposób wykonania: Przesiać mąkę

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Mini Pączki bez Drożdży – Smaczne i Proste 885

Witam serdecznie Ostatnio zrobiłam mini pączki które są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc podzielę się przepisem, może komuś przepis się spodoba i zrobi takie

Uwaga Babcia Gotuje
Truskawkowy amoniaczek 423

Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cynamonowe zawijasy 204

zawijasy to chyba nasz hit rodzinny, pomysł sprzedałam mi siostra, która zapewne zachwycona tym cudownym wypiekiem z Ikei postanowiła zrobić swoją wersję w domu.   Ja jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa"  Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe(...)boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała czy co tam jeszcze, co odwlekało by ten piękny moment zanurzenia zębów w mięciutkim ciasteczku. Składniki: - 500g mąki pszennej - 4-5 dag drożdży - 1 szklanka letniego mleka - 80g cukru - 100g płynnego masła - 1 jajko - szczypta soli do środka - 8 łyżek cukru biały lub brązowy

Farmażony
Domowe herbatniki 368

najpopularniejszych ciastek na świecie. A wykonanie ich własnoręcznie w domu, to po pierwsze fajna zabawa, a po drugie - gwarancja, że będziemy się rozkoszować smakiem naprawdę kruchutkich i bardzo maślanych ciasteczek. Bo wersja " home - made " jest zawsze najlepsza ;). Przepis pochodzi ze strony  MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 40 - 50 ciastek: 250 g mąki pszennej 100 g masła, w te mperaturze(...)soli   Wykonanie: Mąkę pszenną przesypać na stolnicę lub do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać śmietanę kremówkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. UWAGA: Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można również mrozić

Opowieści z piekarnika
Ciastka owsiane z bananem i żurawiną 129

Bardzo szybko je się przygotowuję, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Zachęcam do wypróbowania ciastek owsianych z bananem i żurawiną bez grama mąki i cukru. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 1 banan 50g żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Widelcem roztrzepujemy jajko. Następnie dodajemy płatki owsiane, rozgniecionego banan, żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blachę(...)wyłożonych papierem do pieczenia formujemy (1 łyżka - jedno ciasteczko) ciastka. Pieczemy w 10 stopniach przez ok. 15 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Testowanie stolnicy silikonowej oraz silikonowego wałka 170

schować do szafki. Stolnica jest wykonana z mocnego silikonu, jednak zaleca się używanie przy niej plastikowego noża. Z czystym sumieniem polecam stolnicę silikonową, którą można używać do robienia pizzy, ciasteczek, ciast, pierogów i wiele innych smakołyków. Mam nadzieję że w mojej kuchni, będzie służyć mi jak najdłużej. Taką stolnicę  możecie już dziś zakupić na stronie sklepu   przyjemnegotowanie.pl(...)lekkim i o ładnym kolorze,  nowym gadżetem kuchennym, który otrzymałam ze sklepu  przyjemnegotowanie.pl . Praca w kuchni z takim wałkiem, stanie się lekka i przyjemna i pozwoli na szybkie przygotowanie ciasta. Polecam nowy wałek silikonowy,  który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się wałkuję. Ja rozwałkowałam ciasto na pierogi, bez potrzeby podsypywania mąki. Po użyciu wałka

Kuchnia Danusi
Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego) 124

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik .  Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu(...)zależności od smaku serka) 20g suszonej cebulki (idealna jest z firmy SYS ) przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka) Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut. Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto

Di gotuje
Ciasto alla Pleśniak 356

Około 1 szklanki  Powideł śliwkowych Orzech  -  http://www.orzech.com.pl/ Wykonanie : Do miski przełożyć składniki na ciasto i wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Następnie przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto    . Zawinąć w folię i odłożyć na 0,5 godziny do lodówki .  Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Białka ubić na sztywną pianę  stopniowo dodając(...)Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki . Następnie posmarować ciasto powidłami . Na powidła wyłożyć ubitą pianę . Na ubitą pianę poskubać resztę ciasta lub je rozwałkować i foremką wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie i ułożyć na pianie. Piec w temperaturze 180 / 190 stopni około  45/ 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięci polać polewą lub posypać cukrem pudrem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka półfrancuskie 134

Naszło mnie na robienie drobnych ciasteczek, które świetnie nadają się do kawy, lub dla naszych małych milusińskich. Tym razem mój wybór  padł na półfrancuskie ciasteczka. Składniki: 35 dag mąki (11 łyżek) 1 kostka masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany szczypta proszku do pieczenia ( na czubku noża) Wykonanie:  Mąkę wsypuję do misy  malaksera, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól(...)najmniejszych obrotach do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka. Układam na suchej blasze, smaruje

Ciasteczkowy Potwór
Kruche ciasteczka z marmoladą z róży 179

Wspaniałe kruche ciasteczka z marmoladą z róży.. Im naprawdę nie można się oprzeć. Przepis wzięłam z TEJ  strony z małymi zmianami. Składniki na całą blachę ciastek: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny 2 łyżki kwaśniej śmietany 12% - 18 % 2 jajka Dodatkowo: marmolada różana 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sito(...)dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę  a potem mocno sklejamy  przeciwległe

Na słodko lub wytrawnie
Pikantne ciasteczka serowe. I Egon 201

smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze.  Kruche, lekko się listkujące, intensywnie serowe. Bajka. Przepis z gazetki Lubię gotować nr 6/2005. Pikantne ciasteczka z żółtym serem Składniki: (na 195 malutkich ciasteczek) 270 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 200 g żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać ser, wymieszać. Wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mleko. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie koła, układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania