Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie
Oryginalny smakJakiś czas temu na blogu pojawił się sernik na zimno - mój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach
Ciastkozercy250g mąki pszennej 80g masła 1 jajko 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 50g
Z Kuchni Do KuchniKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie(...)ciastek) minut w temp. 180 C ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników. Artykuł Wegańskie korzenne ciasteczka pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmiśki bardzo spodobały się mojej córce. Tak długo wierciła mi dziurę w brzuchu, że w końcu musiałam je upiec. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo i dosyć szybko. Są bardzo kruche i oczywiście efektowne. Zachęcam do wspólnej zabawy z dzieciakami. Przepis z bloga. Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą(...)mocno podsypywać mąką żeby się nie przyklejało. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i 3 cm. Z małych przyklejamy buźkę a drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w 170 st z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i wymieszać. Lukier
Ala piecze i gotujePrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasteczek) - pół kostki masła - pół szklanki śmietany 18% - 1.5 szklanki mąki ( najlepiej krupczatka) - szczypta soli DODATKI - 1 słoiczek marmolady morelowej ( jeśli nie macie, to można zastąpić ją dowolną, np. jabłkową, truskawkową, śliwkową, ważne żeby była w miarę gęsta) Ja użyłam marmolady z czerwonej porzeczki. - cukier puder lub lukier PRZYGOTOWANIE Mąkę dokładnie siekamy z masłem, a następnie dodajemy śmietanę. Szybko zagniatamy(...)pieczenia, które należy wcześniej posmarować masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut (aż się zrumienią). Ja piekłam na środkowej półce piekarnika, funkcja góra-dół. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub lukrem ( ja zrobiłam z lukrem, gdyż chciałam zrównoważyć kwaskowaty smak konfitury porzeczkowej). Przepis na lukier znajdziesz tutaj
Calzonella.comZawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujecukru Do posypania:15 dag cukru pudru 3 opakowania cukru waniliowegoPrzygotować na stolnicy mąkę, zmielone migdały, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałki zimne masło (fot.1). Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka a następnie podzielić je na 5 cm odcinki. Formować małe rogaliki i układać je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem dopieczenia blaszce (fot.2(...)będą dobrze wypieczone. Do miski wsypać składniki do posypania rogalików. Wymieszać. Gorące rogaliki wkładać do miski i dokładnie obtoczyć je z każdej strony. Są to niezwykle kruche i delikatne ciasteczka, pachnące wanilią i migdałami - nadające się na każdą okazję. Najlepiej przechowywać je w szczelnym metalowym pudełku
Świat CiastaDzisiaj coś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To już ostatni wpis przed Świętami, dlatego chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, radosnych i oczywiście smacznych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Składniki: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/2 szklanki(...)gładkie lub z kawałkami orzeszków cukier puder Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, masło orzechowe, cynamon, sodę oczyszczoną oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt luźne można dodać odrobinę więcej mąki. 2) Ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić
Fitsweet.meDzisiaj coś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To już ostatni wpis przed Świętami, dlatego chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, radosnych i oczywiście smacznych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Składniki: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/2 szklanki(...)gładkie lub z kawałkami orzeszków cukier puder Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, masło orzechowe, cynamon, sodę oczyszczoną oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt luźne można dodać odrobinę więcej mąki. 2) Ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić
Fitsweet.meTaty to najważniejsze. Lekka pomoc Mamy oczywiście była niezbędna, ale liczą się starania i to, żeby nawet takie drobne rzeczy zauważyć i je docenić. Dzieci się postarały Mi te ciasteczka kojarzą się z Mamą, ten zapach w domu, który się uwalnia podczas pieczenia… smak mojego dzieciństwa. Pamiętam wykrawanie kształtów… aż miło się robi. Składniki: - 180 g zimnego masła(...)szklanki cukru pudru; - 350 g mąki pszennej (ja użyłam krupczatki); - 1 jajko; - 1 żółtko; - nasionka z 1 laski wanilii; - szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie
dom-agi.plMiękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie
Krokusowy DomSłodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko
wesoła kuchniaDzięki Streetcom mam możliwość testowania Optimy Cardio Potas +. Jako ambasadorka otrzymałam szczelnie zapakowane pudełko z wkładem chłodzącym w którym znajdowało się 4 x
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia