Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 304zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm.Mus truskawkowy:1 kg truskawek2 łyżki cukru2 łyżki żelatynyTruskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier(...)około 8 minut, cały czas mieszając. Następnie masę szybko schłodzić w misce z wodą i lodem. Mieszać co jakiś czas by nie utworzył się kożuch. Po schłodzeniu wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski przelać na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h.Galaretka z białego wina
Food Square
Torcik Cappuccino (łatwy) 6126prosty, szybki i efektowny torcik Cappuccino. Jest niezwykle lekki i puszysty. Przełożony bitą śmietaną z dodatkiem aromatycznej kawy i odrobiną czekolady. Jest malutki, zrobiłam go w formie o średnicy 15 cm. Idealny rozmiar tortu na świętowanie w gronie domowników. Przy tak prostym i subtelnym torcie istotna jest dekoracja, która sprawia, że ciasto wygląda okazale
Kulinarne Inspiracje
Rafaello bez pieczenia 279Kolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa budyniowa(...)ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło). Następnie odstawić do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać prawie całe wiórki kokosowe (odrobinę zostawić do posypania ciasta) i wymieszać. Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie warstwę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 33042Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. „ Murzynek łyżką mieszany ” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty i delikatny(...)Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy
Moja Delicja
Tort śmietankowo -kokosowy princessa 244princessa) -dowolne ozdoby Przygotowanie tortu jest bardzo proste, szybki i przyjemne :) Najpierw robimy biszkopt. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia-boków niczym nie smarujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę-dodajemy cukier, potem żółtka, potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 209zisiaj dosłownie doznałam smakowego objawienia. Przyjmuję publiczną chłostę, wymierzoną samej sobie, że tak długo odkładałam ten przepis na później, ponieważ to prawdziwe odkrycie roku. Proste, szybkie, słodkie, wegańskie i niesamowicie zdrowe! Kilka słów o zdrowych tłuszczach awokado - zawiera kwas oleinowy (obniża cholesterol), likopen (antyrakowy), potas (nawet więcej niż banany, "ulepsza" nasze procesy myślowe i pracę serca), witaminy(...)wapń, potas, magnez, cynk, witaminę E (niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6 (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli
Pland based fille
Tagliatelle z sosem bolońskim 242Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe Babeczki z Bitą śmietaną i Mango 228razem to ciasto czekoladowe pojawiło się w formie babeczek z bitą śmietaną i mango z wanilią w syropie firmy Eterno. Jeśli chodzi o wspomniane mango, po prostu szkoda mi było wrzuci go tak po prostu do herbaty. Świeży smak świetnie przełamał czekoladowy smak babeczki i słodycz bitej śmietany. Babeczki jak szybko pojawiły się na stole, równie szybko zniknęły z niego(...)przesiałam do małej miseczki. Masło miksowałam z cukrem na puch. Następnie dodawałam jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec ciągle miksując dodawałam na przemian mąkę i jogurt grecki. Ciasto wyłożyłam do foremek wysmarowanych tłuszczem i opruszonych bułką tartą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyłożyłam na paterę. Babeczki udekorowałam ubitą śmietaną
Blondynka Gotuje
Śniadanie idealne: szybkie przygotowanie, długie celebrowanie. 197książkę. Szybkie przygotowanie – długie celebrowanie Samo przygotowanie śniadania to czynność, która wiele osób przeraża. Czy nie dlatego właśnie tak często z niego rezygnujemy? Tymczasem posiłek ten można przygotować bardzo szybko , a następnie dłużej cieszyć się odpoczynkiem przy jego spożywaniu. Jak to zrobić? Odpowiedź jest tylko jedna – Nutella ! Nutella to „śniadaniowy ekspert” – z jej pomocą można stworzyć wiele nie tylko smacznych(...)zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły posiłek przed wyjściem z domu będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia . I tutaj można użyć do dekoracji owoców. Jeśli lubimy słodkie poranki, dodatkowo możemy sięgnąć po bitą śmietanę! Inną ciekawą propozycją na przygotowanie szybkiego śniadania jest koktajl . Niezależnie od tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych 256wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony; wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda...? Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej(...)kosteczkę zimne masło, szybko zagnieść kruszonkę. Odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miskując tylko do połączenia składników. Wlać amaretto, zmiksować. Na końcu dodać pokrojone na mniejsze kawałki kasztany i wiśnie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla jabłkowa z cynamonem 191Domowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:35 dag mąki pszennej3,5 dag świeżych drożdży1 łyżka cukru1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu 4-5 łyżek(...)www.Skworcu.com.pl1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, żeby ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka
Apetyczna babeczka
Bananowe muffinki z morelami 228kiedy ani z jakiej okazji. Przypuszczam, że to C. mnie podpuścił, bo bardzo lubi bananowe wypieki. Często nakupi bananów (promocja była!), a potem nie ma ich kto jeść, bo szybko robią się czarne. A ja takich nie lubię. Do jedzenia ot tak, same w sobie, banany muszą być żółciutkie, a najlepiej na granicy dojrzałości. Wtedy mają ciekawszą konsystencję i smak(...)robią się zbyt słodkie i miękkie, przestają mnie kusić. I leżą sobie potem w misce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić...Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta pizza z szynką, papryką i pieczarkami 269naprawdę jest proste. Podstawą oczywiście jest ciasto A dodatki? Te możecie dowolnie zmieniać. I to właśnie główna przewaga domowej pizzy. My niekiedy robimy pizze w kilku wariantach. Na połowie moje ulubione dodatki, a na drugiej męża Dziś jednak prosta pizza z szynką, papryką i pieczarkami. Wyszła pyszna i … jak zawsze znikła bardzo szybko Rada! Do pizzy najlepiej używać sera(...)cukier i całość mieszamy. Odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę suszonej bazylii, wlewamy nasze drożdże. Całość zagniatamy dokładnie ręką (chwilę, to zajmuje). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej
Słodkie okruszki
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 284szybko i z dłuższym zastanowieniem - w życiu przychodzi taki etap kiedy wszystko trzeba uporządkować i dojść do jakichś ważnych, kluczowych wniosków, poddać się dorosłości, zacząć być poważnym.. ale nie będziemy Was zanudzać, bo nie o życiu tu mowa, a o.. drożdżówkach! Po dłuższej nieobecności chciałybyśmy Was nieco rozpieścić czymś słodkim, a że jak już wielokrotnie tu wspominałyśmy ciasto
Symfonia Smaków
Torcik makowy 187Podjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki(...)połączenia z innymi składnikami ) Sposób wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu
Różne smaki w kuchni