lody, budyń…). Babka waniliowa – aromatyczna, puszysta, lekka, delikatna, wilgotna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku wanilii, to oczywiście nie będzie to samo, ale… dla samej babki warto przepis wypróbować. Wracając jeszcze do magicznej pasty . Smarowanie formy pastą (włącznie z krawędziami ) sprawia, że ciasto inaczej rośnie – pnie się do góry, a jego wierzch (po upieczeniu) ma ciekawe
mojewypiekiinietylkoodmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać zarówno zwierzęce jak i roślinne. Pączusie przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Włosi jedzą je jeszcze ciepłe, mi najbardziej smakują(...)Zdjąć z palnika i jednym ruchem wsypać całą mąkę bardzo energicznie mieszając dużą, najlepiej drewnianą łyżką. Postawić jeszcze na chwilę na palnik mieszając. Zdjąć z palnika. Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być
maniapieczeniazatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;) Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta(...)zwolenniczka czegoś lżejszego i zdrowszego, zdecydowałam się na świeżo wyciskany koktajl... Jabłko-kiwi ze świeżym smakiem mięty (12zł) Koktajl był bardzo smaczny - świeży, orzeźwiający, ugasił pragnienie. Szkoda, że tak szybko zniknął z mojej szklanki ;) Restauracja Staromiejska posiada znak jakości "Dziedzictwo kulinarne - Warmia Mazury Powiśle". Przeglądając kartę menu natknęłam się na regionalne przysmaki takie jak, dzyndzałki warmińskie ze skwarkami
Sajkofanka smakuByła ochota na coś słodkiego więc powstała rolada. Pod ręką miałam czarne porzeczki więc wykorzystałam je do kremu. Dzięki nim krem nabrała ładnego intensywnego koloru. Roladkę robiłam na szybko i posypałam tylko cukrem pudrem ale można ją też ładnie udekorować. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywno. Żołtka ubić z cukrem do białości. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Ładnie rozsmarować po całej blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto lekko sie przyrumieni, ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce, zdjąć papier
Monia miesza i gotujeszybko można je zrobić. Wczoraj zrobiłam z połowy przepisu a dzisiaj zostało tylko wspomnienie. Składniki: 6 żółtek Ok.2 ½ szklanki mąki Szklanka kwaśnej śmietany Łyżka masła Kieliszek wódki 1 płaska łyżka cukru Otarta skórka z połowy cytryny Olej Cukier puder Wykonanie: Z żółtek , mąki, śmietany, masła, cukru, wódki i startej skorki z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto
Smaki Ewybyłyby nią jeżynowe scones zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie. Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki. Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje ich smak pod chrupiącą skórką. Ideał, zupełnie jak Lord i jego najnowszy wynalazek Somersby Blackberry Beer Drink. JEŻYNOWE SCONES LORDA SOMERSBY(...)sodę oraz cukier i masło. Szybkimi ruchami lekko wymieszać, by masło zaczęło łączyć się z resztą - ma przypominać sypką kruszonkę. W osobnej miseczce rozmieszać jajko i połączyć z Somersby Blackberry Beer Drink . Przelać do miski z suchymi składnikami i dodać owoce. Przy pomocy widelca wymieszać. Nie należy robić tego zbyt długo ani starannie - ciasto może, a właściwie powinno być grudkowate
KUCHARNIAuwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache.Nadaja(...)rozprowadzic.Na masie ulozyc uprzednio przygotowane i pokrojone w kawalki owoce.Ja ulozylam pokrojone w czastki naktarynki.Ulozyc je na wierzchu,nie wciskajac w mase.Ciasto rosnac,ani tak czesciowo je przykryje.Nie przeladujmy ciasta owocami,poniewaz przy jego delikatnej strukturze owoce opadna na dno.Wstawic do nagrzanego wczesniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut.Dla pewnosci mozemy sprawdzic patyczkiem,gdy suchy gotoweStudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami! W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu! Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka. Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach. Część przerobiłam na konfitury! Ale ciacha nie mogło zabraknąć! Łatwe, szybkie(...)mąka pszenna – 2,5 szkl * brzoskwinie– ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy pokrojone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Ostra na SłodkoBabka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha(...)też nieprzesadnie wilgotna. Prosta i szybka, ze składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni pod ręką. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g masła Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt, mąkę
Smakowity Blog Kulinarnyśniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka(...)ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type
Proste-przepisy.plśniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka(...)ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type
Proste-przepisy.plcieście Erica już Wam pisałam. W programie dekorował je kandyzowanymi plastrami cytryny, jednak wyciągnął je już gotowe z lodówki. Bardzo mi się spodobały, i też chciałam sobie takie zrobić. Nie byłam jednak pewna, jak... Kiedy w wyszukiwarkę wpisałam kandyzowane plastry cytryny, wyskoczyły mi... Tylko pomarańcze! Byłam tym nieco zaskoczona, ale stwierdziłam, że niedaleko pada cytryna od pomarańczy, i skoro(...)działo. Stwierdziłam więc, że spokojnie zdążę wziąć szybki prysznic. Hmpf... Nigdy, ale to nigdy nie kąpcie się, kiedy akurat kandyzujecie pomarańcze, a w sumie to cokolwiek. Jak wyszłam spod prysznica, całość była już dość mocno skarmelizowna. Heh... Smakowały dobrze i tak, ale to jednak nie było to...Kiedy więc przyśniło mi się ciasto C., miało na wierzchu kandyzowane plasterki pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa curry w stylu tajskim z kurczakiem, cukinią, papryką oraz marchewką, na mleczku kokosowym. To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe, które porządnie rozgrzewa od środka. Na
Kuchnia MagdaLenyPo raz pierwszy nadziewane pierniczki upiekłam na Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu
babka w formieKurki to chyba jedne z najbardziej popularnych grzybów w Polsce. Chyba nie znam osoby, która choć raz w życiu ich nie spróbowała. Jedną z ich
kulinarnyJa