Makowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie🙂 Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas
czarrna od kuchniSurówka z kiszonych ogórków to szybki i smaczny dodatek do dań obiadowych. Dodatkowo jest bardzo tania i myślę, że prawie zawsze te składniki mamy w domu
kuchnia doskiProsty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty
Mango PapajaO to kolejna po wiśniowych wariacja na temat serniczków w wersji mini. Proste i szybkie w przygotowaniu z popularnymi ciasteczkami stanowią nie lada pokusę dla każdego
Food SquareUpały ostatnio nie odpuszczały,nie chciało się korzystać z piekarnika.Postanowiłam,że zrobię coś szybkiego ale dobrego.W domu pełno galaretek,które trzeba wykorzystać.Hmm,ptasie
Niespełnione zdolności kulinarneNaszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków. Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :) Proste, szybkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDo pieczenia pasztecików przymierzałam się od dawna, ale gdzieś zgubiłam swój przepis na ciasto. Swoją drogą chyba pora uporządkować zeszyt z przepisami ;) Musiałam zatem
Codzienna kuchnia niecodziennaŁom, blok czekoladowy z dużą ilością migdałów i nutką pomarańczy. Przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Bakalie możecie dowolnie komponować i wykorzystać te które macie w
Apetyczna babeczkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z
Marta GotujeNa diecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy, idealnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikrogale marcińskie, Kraków – obwarzanki, a Lublin słynie z cebularzy. Chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto, aromatyczne cebulowe nadzienie z makiem – taki jest cebularz lubelski. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było je kupić w każdej żydowskiej piekarni oraz(...)zachowaniem określonych norm, dotyczących wyglądu placka. Cebularz powinien mieć ok 15-20cm średnicy, grubość 1,5cm, nadzienie cebulowo-makowe znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. Przygotowanie cebularzy w domu najlepiej zacząć od zamarynowania cebuli i pozostawienia jej na min. 3-4 godziny, następnie zagnieść pszenne drożdżowe ciasto. Domowe lubelskie cebularze Składniki (na 16 sztuk): 400g
Obiad gotowykolei przyszły mi do głowy wszystkie przepisy na chleby, musy i ciasta, które mam zamiar wykorzystać. Teraz tylko pozostaje mi to wszystko spisać i sprawdzić, czy jest szansa na dostanie tych wszystkich wymyślnych składników, które znikąd pojawiły się w mojej głowie... Tymczasem mamy Walentynki. Jak ten czas szybko leci! Oczywiście, C. jest ponad dwieście kilometrów ode mnie; dzieli(...)się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada to najlepszy z afrodyzjaków, z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzejaką lubimy, z dodatkiem sezonowych owoców, czy też zmieniając czekoladę na białą. Deser bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bez użycia piekarnika. Jeśli chcecie zabłysnąć przed rodziną lub gośćmi – zróbcie błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie podobne ciasta i ciasteczka: Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Tiramisu Wydrukuj przepis The post Błyskawiczne eklerki
mojewypiekiinietylkoDanie, które prezentuję jest naprawdę godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej(...)rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy
W kuchennym oknie Ewy