szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:877/1736)

Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym 211

Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych(...)masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia

Kulinarny Pamiętnik
GRUSZKI W SYROPIE 217

Gruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki:   3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru(...)wcześniej przygotowanych słoików,dodać po 3-4 goździki,zalać wrzącym syropem i szybko zakręcić.Słoiki stawiać do góry dnem.Nie musimy już pasteryzować. Gruszki w tym roku nawet obrodziły,więc trzeba ich trochę pozamykać w słoiki.Pierwsza moja partia jest z goździkami więc do korzennych ciast się przydadzą.Jeśli chcecie takie gruszki wykorzystać do kremowo-tortowych ciast wystarczy zrezygnować z tychże

Niespełnione zdolności kulinarne
Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem 156

był dobry wybór. Nie chciałam piec ciasta w minioną sobotę. Nadszedł czas lżejszej kuchni po świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest mnóstwo(...)gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki. Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki. Po woli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową.  Rozgrzać piekarnik

AZgotuj!
3-składnikowe ciasteczka Nutella 276

ledwo jesteśmy w stanie za nim nadążyć, musimy szukać prostych i szybkich rozwiązań. Niespodziewani goście? Dziecko w ostatniej chwili przypomina Ci o przygotowaniu smakołyków na szkolną imprezę? A lodówka świeci pustką...  Potrzeba matką wynalazku...oczywiście, mogłabyś się teraz głowić nad wymyśleniem prostego przepisu na ciasto, ale...po co? PO CO, JEŚLI MASZ TEN?!  Tylko 3 składniki, które zazwyczaj

Gotowanie to kochanie
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 227

kruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :) Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza. Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję(...)Panu Krzysztofowi Zielińskiemu ze Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, który jest redaktorem tego wspaniałego zbioru (oraz wielu innych opracowań dotyczących podkarpackiej kuchni). Składniki na ciasto (około 50 sztuk): 40 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 5 dag smalcu (zastąpiłam masłem), 2 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Składniki na posypkę: 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy

Trzeci talerz
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 218

pierwszym dniu praktyk nie mogę być bardziej zadowolona! Luźna atmosfera, przyjemni pacjenci oraz wspaniali pracownicy sprawili, że 7 godzin minęło mi bardzo szybko. W dodatku na koniec prowadziłam zajęcia z fitnessu - a był to mój pierwszy raz! Początkowo niemało się stresowałam, ale po pierwszych minutach tak się wczułam, że nie wiem kiedy minęła godzina! Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca(...)grupą to taka przyjemność.  Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek ok. 52g = ok. 160 kcal. Składniki: - 250g ricotty (o temperaturze pokojowej) - 100g

Be Fit Be Strong
Lody truskawkowe 142

Kiedy ubita, dodać zblendowane jak i krojone truskawki. Szybko wymieszać. Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Lody truskawkowe O czym warto pamiętać przygotowując lody. Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same

mecooks
.1012. nadziane 264

naładowałam pozytywną energią ;) Czas minął (za)szybko i już jestem w domu... Zostały wspomnienia w postaci zdjęc i filmików ;) Dzisiaj rano postanowiłam włączyć piekarnik i coś upiec, mimo, że przed wyjazdem też jadłam pieczone śniadanie. No cóż - po prostu bardzo je lubię :D Niestety nie udało mi się zrobić zadowalającego zdjęcia przekroju ciasta żeby pokazać Wam jego środek :( PRZEPIS

breakfast of dreams
Karmelowiec ciasto bez pieczenia 158

masła i ugotować budyń z cukrem. Gorący budyń wylać na krakersy, następnie szybko go rozprowadzić i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na tę warstwę wylać mleko skondensowane i ponownie przykryć krakersami, całość pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto i żelatyna będą zimne, ubić śmietanę na sztywno z cukrem dodając na koniec

Pychotkaaa
ciasto zebra :D czyli następny zwierz w domu :D 154

jest  niezawodny czosnek :P To słodkie, o którym wspominałam to ciasto Zebra. Przyznam się bez bicia, że ostatni raz je robiłam na zajęciach technicznych w podstawówce, to jakieś....ile ja mam lat teraz....a! jakieś 26 lat temu :P Jak ten czas płynie. Tak chciałam być szybko "duża" a teraz ...hmm. Cieszę się, że mam cudowną rodzinę(...)Obiecała, że długo nie zagości :P Miałam trochę obaw. Pamiętam ze szkoły, że wiecznie wychodził zakalec. Jednak jak nie spróbuję zrobić teraz, to się nie dowiem, czy to ciasto ma to do siebie, że jest jednak trudne, czy to ręce 12-latków przyczyniały się do tego potwornego uwieńczenia wysiłków na zajęciach z techniki :P Zabrałam się do roboty. Wyciągnęłam mój

Pieprzyć z Fantazją
44 tygodnie - Ciasteczka orkiszowe 163

przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się niewykonalne z powodu braku masła. Ciasto dopiero zaczęło wyrastać zatem szanse na porządne światło po upieczeniu bułeczek są nikłe. Taka mała złośliwość losu i nauczka, żeby lepiej się zorganizować następnym razem. Niestety trudno tak szybko przestawić się z myślenia wielkomiejskiego, gdzie wejście do sklepu jest dokładnie naprzeciw wyjścia z bloku(...)szklanka ciemnego brązowego cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego Wymieszać w misce suche składniki, po czym dodać zimne masło i poszatkować je nożem. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 2h. Po wyjęciu odrywać po skrawku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze kulki powinny

Przepysznik - BLW i nie tylko
GALARETKOWIEC 190

udać. Potrzebujemy tylko galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej(...)daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z żelatyną (uwaga bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Smacznego rrarossa@gmail.com

RAROSSA
słodka mleczna kanapka z oreo 199

trochę zmieniłam przepis i tak powstała mleczna kanapka z oreo. I tak jak każde ciasto ma swoich przeciwników (chociaż to za dużo powiedziane) i zwolenników (to Ci którzy pamiętają smak mleka w proszku z dzieciństwa i jak się wyjadało je łyżeczką). Ale tak czy siak szybko zniknęło z talerza :) Składniki:   3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 10 g cukru(...)dalej mieszamy cały czas mieszając dodajemy porcjami mleko w proszku - aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają (czas ok 2 min/ obr 3-4) naczynie, w którym będziemy chłodzić ciasto (u mnie kwadratowe) wykładamy papierem do pieczenia na dno układamy herbatniki  na herbatniki wykładamy 1/3 porcję masy następnie ponownie herbatniki - u mnie w tym miejscu już pokruszone ręcznie oreo następnie

Gotowanie z pasją
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 170

domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około(...)rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód. Stopniowo mieszamy część płyną z mąką tworząc jednolitą masę, którą następnie wyrabiamy przez około 10 - 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy okrągłą blaszkę masłem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Następnie dzielimy

Pan i Pani Smith w kuchni
Przekąski imprezowe – top 10 najlepszych przepisów na spotkania ze znajomymi 276

olejem i podsypujemy odrobiną mąki. W misce blendujemy na gładką masą mąkę, proszek do pieczenia, marchew, cukier, jajka, olej i cynamon. Dodajemy pokruszone orzechy laskowe i mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy jeżynami po wierzchu i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Fot: Magda Pawlak z Home Photo Shot Krewetki w panierce tabasco To już nieco(...)goście cię pokochają, jeśli im je zaserwujesz. Są też pyszne w kanapce shrimp po boy . Składniki na 4 porcje: min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają) olej do smażenia mąka do oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania