szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:867/1736)

Bułki otrębowo orkiszowe 433

Alternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:- 600 ml mleka- 50 g drożdży- 350 g otrębów orkiszowych- 500 g mąki orkiszowej- 150 g mąki razowej 2000- 3 łyżeczki soli- 3 łyżki oleju słonecznikowego- łyżka miodu- jajko i garść sezamuMleko lekko(...)drożdże i miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut.Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut.Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki

Pasje Jolki
Kakaowy torcik pianka 130

Pyszny i lekki bo to sam biszkopt przełożony owocową pianką. Idealny deser nie tylko na weekend. Spróbujcie bo robi się go szybko, a znika z talerzy jeszcze szybciej. Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki mąki pszennej * łyżka kakao * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : * 400ml śmietany kremówki * galaretka poziomkowa * dowolne owoce do dekoracji Przygotowanie : Jajka ubijać(...)zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. Przekroić biszkopt na 3 blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance

Magiczne Życie Marty
Tarta rustykalna truskawkowo - jabłkowa 180

wszystkie owoce. U mnie truskawkowo - jabłkowa. Idealna o każdej porze roku. Ciasto: - 125g masła - 1 i 1/4 szklanki mąki - 2 łyżki cukru - 2 łyżki zimnej wody - szczypta soli Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, całość siekamy. Dodajemy wodę i całość szybko wyrabiamy.Formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)kroimy na 12 plasterków. 4 łyżki cukru łączymy z czynamonem a pozostałe dwie z mąką. Mieszanką cukru z cynamonem posypujemy jabłka i odstawiamy. w tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkowujemy w okrąg o średnicy ok. 30 cm na papierze do pieczenia. przekładamy na blachę do pieczenia. Posypujemy mieszanką mąki z cukrem, zostawiając ok 4-5 cm wolnego

Kulinarne życie
Tatarskie pierogi z wolowina czyli Niedzielne Mielenie odc.35 211

Robi się je szybko i mimo tego, że  są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów.  Przepis pochodzi z "Mamuszki" i podobno jest to potrawa Tatarów krymskich.  Ja go zmieniłam wg własnych potrzeb i możliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem(...)farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko rumienią zmniejszamy ogień. Podajemy gorące

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa strucla orzechowa 183

utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.   Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.    Nadzienie: 300 g mielonych orzechów(...)białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce

Chocolate Muffin Blog
Chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą na drożdżach z nasionami 167

chleb, to może on być naprawdę dobry. Ale to nie do końca ja Ja muszę… nie, ja lubię nawet w 30 stopniach odpalić piekarnik i piec. Obojętne co, ciasto czy chleb. Nawet teraz, kiedy czasu mam bardzo mało, to praktycznie zamiast walnąć się na łóżku i cieszyć wolną chwilą, ja ląduję w garach No dobrze, nie o mnie wpis(...)półce No i miałam już przepis, na fajny, efektownie wywinięty a co ważne, szybki w produkcji chleb. Na górze aromatyczne nasionka, które dobierzcie według swojego uznania. W oryginale to nasiona kopru, sezam i mak. U mnie koper zamieniłam na siemię lniane a i do samego ciasta dodałam więcej maku. Chleb u nas wytrwał 4 dni. Od trzeciego dnia, trochę zaczął

Mieszam w Garnku
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 307

pizzę. To nic złego! Jest ono cięższe i bardziej wilgotne. Dlatego tylko delikatnie się napuszy (moje podwoiło swoją objętość mniej więcej o połowę) i tak ma być.Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy budyń. W garnku podgrzewamy 3 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie roztrzepujemy obie mąki i żółtko. Można sobie pomóc blenderem, wtedy mamy pewność, że nie pozostaną grudki(...)mieszając, czekamy aż na powierzchni budyniu pojawią się bąble i zdejmujemy z palnika. Szybko dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później z ciasta.Podrośnięte ciasto lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach

Ratunku obiad
Piernik bez jajek ,na miodzie 228

Dzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami! Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka. Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej.  Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie tak świątecznie! Składniki(...)połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki. Piekarnik rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia. Międzyczasie rozpuścić w kąpieli

Z Kuchni Do Kuchni
Pączuszki serowe 335

środę były faworki a w tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków . Najprostszy przepis jaki znam na pączki to z serków homogenizowanych :) Szybko się robi i smakują rewelacyjnie :)Przepis upatrzyłam na MW Żeby pączków było więcej to zwiększyłam troszkę ilość składników ;). Składniki : ok. 50 pączusiów- 400 g serków waniliowych ( 2 pudełeczka ) - 3 jajka - 2 szkl. mąki pszennej(...)Sposób przygotowania  1. Rozgrzać olej w szerokim rondlu.2. Serki wymieszać z jajkami. 3.Dodać przesianą  mąkę , proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.4. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć do czasu jak pączuszki nabiorą pięknego złoto - brązowego koloru . Pychotka :)  SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Ciasto Rumowe Cassis 140

się przydają. Ciągle wymyślam coś nowego i szybko staram się z Wami , chociaż wirtualnie podzielić.  Życzę Wam aby ten Nowy Rok obfitował Wam w cudowne chwile , i , jeśli chcecie,  zostańcie ze znowcosupieklam na kolejny rok- ja tutaj na Was zawsze czekam J A dziś noworocznie: deserowe wilgotne i pełne smaku ciasto porzeczkowo- waniliowe w rumowym biszkopcie. Mam nadzieję

Domowe ciasta
PLACEK CZEREŚNIOWY 133

deserach? Polecam szybki i wyśmienity przepis na placek czereśniowy. Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajo 100g roztopionego masła lub margaryny Cukier oraz cukier waniliowy wymieszać z jajem i ubijać do puszystości. Dodać roztopione masło, na koniec połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć

Słodki Zakątek
Makowiec krucho-drożdżowy 660

wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie(...)rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę makową – przepis tu.Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy makowej i lekko łączymy.Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie

Słodkie Przyjemności
EKLERKI TOFFI Z BORÓWKAMI 168

Moje pierwsze podejście do ciasta parzonego uznaje za zakończone sukcesem ! Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste do zrobienia a całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę J Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem ! Szybki deser na dwa kęsy(...)Borówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.  Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka. 3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy. 4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie

Marcepanowa kuchnia
JABŁKA 235

które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują np. Antonówka, Reneta.  Odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni: Antonówka - to stara odmiana(...)jest przez koneserów.  Golster - jabłka dość duże. Ich miąż jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko - kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs.  Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania