wyjaśni ] ..taka szpatułka jest potrzebna aby rozprowadzić równomiernie ciasto po blacie naleśnikarki..była tylko szpatułka do przewracania ciasta. Severin CM 2198 -naleśnikarka posiada powłokę nieprzywierającą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta i tym samym ułatwia czyszczenie urządzenia. Smażenie na naleśnikarce nie wymaga użycia oleju..a nic i tak na niej się nie przypali.. Urządzenie o mocy 1000 W wyposażone jest(...)dużym rozmiarze ..bo niestety jakaś szpatułka lub coś innego jest potrzebne, aby rozprowadzić ciasto po całym blacie naleśnikarki..ale smażenie małych naleśników [ wielkości małego talerzyka] idzie całkiem sprawnie..przewracanie już nie sprawiało mi żadnego problemu. Podsumowując...naleśnikarka działa bez zarzutu...smażenie odbywa się bez problemu ..szybko i sprawnie...blat naleśnikarki nagrzewa się równomiernie..a w razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy
Moje domowe kucharzenieKażdy ma swój przepis na biszkopt, ja dziś zrobiłam biszkopt bez proszku do pieczenia, bardzo szybki, prosty i wyszedł świetny. Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodajemy 1/4 szklanki cukru i ubijamy pianę Resztę cukru dodajemy do miski z żółtkami i ubijamy. Następnie żółtka(...)cukrem przelewamy do ubitej piany i mieszamy łyżką, nie używamy już miksera. Przesiewamy mąkę i kakao i dodajemy powoli cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ja zostawiam biszkopt do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, ponieważ może opaść. Dekorujemy ulubioną polewą
Smaki Przyprawy i Koloryostatnio tak skitrałam, że zapomniałam o nich i zupełnym przypadkiem znalazłam takie lekko już po przejściach. Na szybko je zamieniłam w szarlotkę i tym samym żegnam pomału zimę. Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych) ciasto: 200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy
greenscarfsię za gęste ale takie właśnie musi być. Jogurtowe placki można zrobić z owocami. Dzisiaj jednak przygotowałam ciasto na placki bez owoców. Za to przyrządziłam karmelizowane banany i włoskie orzechy. Jogurtowe placki to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. Po prostu szybki i łatwy przepis na placki . Jogurtowe placki Składniki: 15 placków 300 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu 3 jajka(...)owsiane płatki, sól, proszek do pieczenia i wanilię. Następnie połącz mokre składniki z suchymi na jednolitą masę. Rozgrzej masło na patelni i smaż małe placki. Nakładaj około 2 łyżki ciasta i formuj okrągłe placki. Placki podwajają swoją objętość, więc ciasto trzeba dosyć cienko rozprowadzić. Na drugiej patelni rozpuść masło z cukrem. Pokrój banany w grube plasterki i usmaż na złot
codojedzeniaromantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki cukru(...)łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciastka Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką). Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej
Niezły Młynekzrobić z batatów. Rzeczywiście, chleb z batatów jest bardzo smaczny i choć nie zawiera cukru, miodu ani żadnego słodzika, to jest na tyle słodki , że można go też nazwać ciastem 🙂 Kiedy przychodzą zimne dni, mój organizm domaga się większych ilości węglowodanów. Latem ten chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam(...)mąki kokosowej. Nie możesz jeść jajek? Zobacz, jak można je zastąpić: Zamiast jajek . Przygotowanie takiego chleba jest tak szybkie i proste , że możesz zacząć od rozgrzania pieca. Wymieszaj jajka z batatami i roztopionym olejem kokosowym. Dodaj suche składniki. Na początku ciasto może wydawać się nieco lejące, ale po chwili mąka kokosowa wchłonie nieco wilgoci. W zależności od ilości i jakości
PaleoSMAKłyżki wodyPrzygotowanie:Ciasto:Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około(...)żelatyny ( nie wolno zagotować!). Wystudzić, następnie bardzo powoli dolewać do ubitej śmietany, cały czas mieszając (jeżeli wlejemy szybko to zrobią się grudki). Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje. Kiedy zacznie tężeć, rozprowadzić ją na jednej warstwie ciasta. Następnie przykryć drugą, nie odrywając foli aluminiowej, tak aby folia była na wierzchu i delikatnie ją ściągnąć
Oryginalny smakWyborne faworki przygotowane ze sprawdzonego ciasta, które jest niezwykle plastyczne i równocześnie mięciutkie i delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. Polecam. SKŁADNIKI(...)oleju do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę przesiewamy do dzieży miksera, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, składamy na pół, kładziemy na krawędzi blatu i wybijamy/ uderzamy wałkiem. Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wybijamy. Powtarzamy wielokrotnie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części
cool and mintypiekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru(...)razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej kroić po kilku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakoszyki. Zrobiliśmy, rożki, deser, torcika, resztę zjedliśmy solo. Pycha, trzeba korzystać póki są :-). Rożki proste, szybkie, smaczne. Z resztą sami wiecie :-). Nam wyszło 8 sztuk takich średnich rożków, można zrobić mniejsze i wyjdzie więcej :-). Miłego poniedziałku dla wszystkich :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego około 150 - 200 g truskawek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie
kruche babeczkiWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną słoneczną tartę z budyniem i pomarańczami. Prosta w wykonaniu i szybko znika z talerzyków : Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 290 g mąki + ewentualnie do podsypania 100 g cukru 100 ml oleju 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 600 ml mleka 2 budynie(...)waniliowe Winiary 1 łyżeczka mąki Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i śmietaną, następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Blaszkę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę, spód nakłuć widelcem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto około 10 minut. W połowie mleka rozmieszać mąkę i budynie, wlać mieszankę
Sama słodycz i szczypta chilidodajemy masło (nie powinno być zimne) i żółtko (w żadnym wypadku nie całe jajko!). Zagniatamy na gładkie ciasto. Robimy kluski: formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm, po czym lekko spłaszczamy. Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 zimnej wody i szybko mieszając wlewamy do wrzącej wody na kluski, Czekamy, aż woda się zagotuje, zmniejszamy ogień (woda powinna tylko lekko(...)chwili wypłynęły na powierzchnię. Trzymamy na lekkim ogniu ok. 5-10 minut, uważając, żeby kluski się nie rozgotowały. Jedną kluskę można wyjąć i przekroić łyżką, żeby sprawdzić, czy ciasto wewnątrz już nie jest surowe. Jeśli jest ugotowane - pulchniutkie, można kluski wyjmować łyżką cedzakową i zaraz podawać
w mojej kuchniskładniki: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g masła, schłodzonego 65 -70 g cukru 80 ml mleka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniajest pracochłonne, a przyozdobione świeżymi owocami cieszą oczy, jak i podniebienie. Serdecznie polecam! Składniki: ( na 10 sztuk, foremki na tartaletki o średnicy 9 cm lub 10 cm) - na ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli - na masę budyniową 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram 30g masła(...)dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto.C iasto schłodzić 30 minut w lodówce. F oremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. P lacek
Wołowina od rekinajest mięciutkie, pulchniutkie, delikatne. Idealnie słodkie i sycące :) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W 45 minut możesz oczarować gości niezwykłymi słodkościami, ale też możesz zostawić je wyłącznie dla siebie, pałaszując po jednej (no dobra, dwie :D) każdego dnia :) Ale nie bądź taka/taki, podziel się :D Składniki na ciasto: - gotowa mieszanka czekoladowego ciasta Adama od Barmar - 150 g serka twarogowego
Zdrowie na języku :P