gładką masę. Dodać resztę składników i miksować, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą. Cisto ma dość lekką konsystencję i takie ma być. Ciasta nie trzeba schładzać. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm nie zapominając o bokach na wysokość 2-3 cm. Cisto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 min. do zamrażalnika. Piec w nagrzanym piekarniku(...)wstawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia i kiedy cukry się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i szybko mieszamy. Całość wlewamy do mleka w proszku i miksujemy, pod koniec wrzucamy miękkie masło i ponownie mieszamy. Całą masę przelewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy. Dekorujemy wedle uznania. Kruche ciasto- źródło przepisu YouTube
Anielskie wypiekimoich rodziców, zbyt szybko zniknęła to raz, a dwa kiedy ją piekłam było już za ciemno na zdjęcia, a następnego dnia wróciłam z pracy tak późno, że znowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę jeszcze pod jego banderą, ponieważ piekłam ją z myślą o nim. Ciasto zauroczyło nas niecodziennym wyglądem
Przepysznik - BLW i nie tylkogotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone ciasto
Smakołyki Berenikibyć szybsze od wyjęcia z szafki zwykłej mąki i proszku do pieczenia? Szybko więc upowszechniły się domowe wersję kopca kreta, które nie wymagały kupowania proszku z emulgatorem, difosforanem, mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym czy octowym, ale jednocześnie cytując producenta oryginalnego proszku były “połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą
Ugotowane pozamiatanedelikatnie cały czas mieszając. Masa nie może się zbyt szybko rozpuścić, bo się zwarzy. Jeśli w jednym miejscu jest bardziej rozpuszczona, trzymać rondelek w powietrzu i cały czas mieszać. • Gotową polewą posmarować obie rolady z każdej strony. • Włożyć do lodówki na kilka godzin aby ciasto zastygło. • Kroić w plastry
To co kochamlekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są jeszcze lepsze. Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki suche, wszystko dokładnie miksujemy, aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby
Kuchnia Łukaszawgłębienie, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dodajemy śmietanę i kawałeczki zimnego masła, szybko siekamy nożem, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Przygotowanie w Tefal Companion: Wszystkie składniki wkładamy do misy z założonym nożem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minutę. Ciasto zbije się w kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy
ladykitchenwgłębienie, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dodajemy śmietanę i kawałeczki zimnego masła, szybko siekamy nożem, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Przygotowanie w Tefal Companion: Wszystkie składniki wkładamy do misy z założonym nożem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minutę. Ciasto zbije się w kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy
ladykitchengrudnia 2012r. opublikowałam na blogu pierwszy przepis. To już rok! Jak on szybko minął! Dzięki blogowi poznałam wiele nowych smaków, przygotowałam wiele potraw, o których wcześniej nawet nie słyszałam i wiele technik ich przygotowywania. Podjęłam współpracę z paroma firmami, poznałam ciekawych ludzi z podobnymi pasjami...Same plusy! :) Prowadzenie bloga daje mi wiele radości. Lubię rozwijać swoje pasje, lubię wypróbowywać nowe(...)głównie Wy dajecie mi motywacje do jego prowadzenia. Nie będę się już dłużej rozpisywać, dzięęęęękuję raz jeszcze i przechodzę do przepisu :) Mam nadzieję, że za rok napiszę podobny post! :) CIASTO MARCHEWKOWE Z SERKOWĄ POLEWĄ lekko zmodyfikowany przepis M. Steward // tortownica o śr. 18cm ~130g (szklanka) mąki pszennej ~60ml (1/4 szklanki) oleju (u mnie z orzechów laskowych - polecam użyć jakiegoś 'smakowego
chili & sugarChałka to pyszny drożdżowy wypiek z kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo szybko, pięknie się piecze i pysznie smakuje. Polecam mój przepis na ten słodki wypiek. SKŁADNIKI : 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 3/2 % 50 g świeżych drożdży 2 małe jajka 80 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 100 g cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Do dzbana z ostrzami thermomastera II włożyć cukry, drożdże, masło i mleko- wymieszać 2 min/30s/50%/obr.4 Następnie dodajemy jajka i mękę, wyrabiamy 1,5 min/30 %/obr. 3. Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia. Kruszonka - do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s/obr. 5 Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne i lekkie ciasto idealne do wypieków z owocami. U mnie z rabarbarem i cynamonem, ale na pewno wykorzystam jeszcze :-). Przepis znalazłam tutaj - kilk . Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie, nic tylko robić. Ja zamiast cukru dodałam ksylitol. Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Tortownica średnica 26 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Musi powstać puszysta jasna masa :-). 2. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy na 3 razy do ciasta miksując delikatnie na najniższych obrotach tym razem. 4. Tortownicę smarujemy masłem, na spód wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. 5. Rabarbar kroimy na około 1 cm kawałki
kruche babeczkiZrobienie muffinek jest bardzo proste i szybkie, więc bardzo częto goszczą w moim domu. Zresztą wszyscy bardzo je lubimy :) Te są mocno czekoladowe, więc idealne dla łasuchów zakochanych w czekoladzie :) Gorąco polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżki gorzkiego(...)składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki lub wsypujemy dropsy czekoladowe i ponownie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem na wysokość około 1 cm od brzegu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego
kuchnia doski