szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:491/1736)

Jabłecznik w wersji light :) 147

jednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja własna wersja tego jakże powszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g otrębów pszennych * pół(...)minut na 180 stopni. Czas zależy od tego, by wierzchnia warstwa się nie przypaliła :D I gotowe ;D Aby warstwa białkowa była chrupiąca nie należy wyciągać ciasta po upieczeniu, tylko zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Ja wyciągam od razu, gdyż u mnie wszyscy lubią ją w postaci takiej ciągnącej się, gumowatej warstwy

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka serowe z jabłkiem 134

Szybkie… łatwe… smaczne… Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” ( filmik ) z tą różnicą, że dodałam jeszcze dwie łyżki cukru, by były nieco słodsze. W yglądają apetycznie i bardzo łatwo się je robi. Do pomocy w przygotowaniu możesz zaprosić także maluchy – gniecenie ciasta, wykrawanie kółek i formowanie ciasteczek na pewno

Kulinarne S.O.S.
Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 270

Wiadomo czasem, a nawet często musimy zrobić coś na szybko. U mnie wtedy rewelacyjnie sprawdza się ciasto francuskie. Dodać możemy co lubimy i na słono i na słodko rewelacja. Tym razem w formie tarty z brokułem, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami, indykiem i mozzarellą. Pycha :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 brokuł kilka pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów starta

kruche babeczki
Szarlotka z kisielem 214

Łatwa szarlotka z kisielem , bardzo prosta i dosyć szybka do przygotowania, z pysznym, chrupiącym kruchym ciastem. Tą szarlotką upiecze każdy, nawet początkujący kucharz. Taką szarlotkę piekę, gdy mąż zawraca mi główę, że ma ochotę na coś słodkiego a ja mam tylko 3 jabłka, kostkę masła, jajka, mąkę i cukier. Aby przygotować składniki i upiec szarlotkę potrzebuję tylko 1 godziny, więc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki z kefirem 559

już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co to oznacza  - to, że za chwilę będziemy mieli tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek to pączki 😁 Postanowiłam i w tym roku wypróbować kilka przepisów. w zeszłym roku były pączki z jogurtem(...)dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól - wymieszaj  powoli dodaj suche składniki do mokrych w niedużym garnku podgrzej olej łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia ) smażymy pączki na złoty kolor z obu stron dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym tak aby odsączyć tłuszcz

Gotowanie z pasją
Chlebek bananowy 139

dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić

Cakes By Kejt
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 305

plasterki. Ja wolę pierwszy sposób, czyli przygotowanie blatu pod wycinanie, ale Wam proponuję na pierwszy raz spróbować obu wersji i sprawdzić, która będzie dla Was wygodniejsza. Po schłodzeniu ciasta włączyłam piekarnik i ustawiłam na 180 stopni. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam na niej i ciasteczka. I te wycinane i te krojone plastry upiekły się bardzo ładnie zachowując(...)sztuk, co dało mi 25 sztuk gotowych markiz. Markizy można przechowywać do tygodnia w szczelnym pudełku, ale nie ma co wierzyć w cuda, ciastka znikają bardzo szybko, zresztą sami zobaczycie. Surowe ciasto szczelnie owinięte folia może leżeć w lodówce do 3 dni, a w zamrażarce znacznie dłużej, bo nawet 2 miesiące. Za uwagę dziękuję i życzę Miłego Dnia! Jak czegoś

Blondynka Gotuje
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 149

Ciasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami.   Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą w przeróżne reakcje, niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia. Kruszonkę szykujemy mieszając cukier z mąką, następnie dodajemy do nich cynamon i miękkie masło. Rozgniatamy wszystko widelcem aż uformują się grudki. Albo moim bardzo szybkim sposobem – do mąki z cukrem

Karo in the Kitchen
Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek ) 149

kremu nie chcemy zużywać od razu - przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i przechowywać w lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto. * Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone )  - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche babeczki. Przepis na tartę cytrynową znajdziecie

kolorowotorcikowo
Babeczki piaskowe ze śliwkami 109

Babeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…!     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się

Blog z Apetytem
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 128

łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były

KreatywnePiny
Bezglutenowy mazurek kajmakowy 200

kajmakiem mogłam jedynie polegać na zdjęciach przeglądanych w internecie, oryginalnych przepisach z mąką pszenną, mlekiem i cukrem, na opinii innych osób, które takie ciasto jadły bądź jedzą na święta oraz na własnej wyobraźni. Szybki przepis na mazurka bez glutenu, nabiału i cukru Wydaje mi się, że całkiem nieźle sobie poradziłam biorąc pod uwagę wyraz zadowolenia na twarzy osób, które miały(...)oryginału to nic, bo to wyszło z tych eksperymentów naprawdę smaczne ciasto, które z powodzeniem można przygotować nie tylko od święta. Mazurek bez glutenu, nabiału i cukru może zmienić się w pyszną tartę kajmakową przy okazji innych uroczystości a biorąc pod uwagę, że robi się go naprawdę szybko i łatwo będzie to świetny słodki deser nawet na co dzień, oczywiście

Book of spells
Łosoś i szpinak razem w pakiecie, czyli pakieciki z ciasta francuskiego na romantyczną kolację lub domową imprezę 307

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że jest uniwersalne - pasuje do dań wytrawnych oraz słodkich.  Poza tym z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić dania bardzo szybko, a czas jest jednak w dzisiejszym świecie bardzo ważny - sama nie wiem, jak te dni lecą mi przez palce... Dziś proponuję danie, które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Biszkopt makowy z pianką i ananasem 143

Pyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie? U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada). Przepis na małą blaszkę. Biszkopt makowy: 8 białek 1 szkl. cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli Masa

Smaki Na Talerzu
Banany w cieście – pyszny deser 152

Banany w cieście – pyszny deser Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki deser z bananami  w roli głównej. Tak przygotowane banany w cieście możecie śmiało podać do filiżanki ulubionej herbaty wypijanej z przyjaciółmi lub rodziną. Słodycz banana otulona w pysznym cieście. Czego chcieć więcej? Jak dla mnie, to… kolejnej porcji Bo u nas takie desery znikają

Słodkie okruszki
Ciasto budyniowiec ze śmietankową pianką-rewelacyjne i szybkie 6303

budyniowcem ze śmietankową pianką. Ciasto składa się z puszystego kakaowego spodu,gotowanej masy budyniowej,którą wykładamy na ciasto zaraz po ugotowaniu i z pianki śmietanowej .Ciasto po schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach,jest szybkie,łatwe,ładne i pyszne :) Zapraszam SKLADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE 3 jajka 1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) 0,5 szkl cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tartaletki z jabłkami 148

łyżeczka od herbaty cynamonu, karmelizowane orzechy: 2 łyżki cukru, 2 garście orzechów włoskich, Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkować, przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowe foremki do mini tartaletek), ładnie przyciąć

królestwo garów
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia 154

mnożą się w głowie. Ja też tak mam, codziennie wpadam na ciekawe pomysły, zapisuję je i staram realizować. Styczeń to dobry czas. Wykorzystajcie to!   Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju

Moja Mama Gotuje
Ciasteczka z ciasta francuskiego z Nutellą 123

Robiłam ostatnio tartę śniadaniową z ciasta francuskiego. Został mi spory kawałek ciasta, które świetnie pasuje również do słodkiej wersji ciasteczek. Szybkie, proste i niezawodne. 30 minut 4 szt. składniki: 8 pasków ciasta francuskiego Nutella jajko wykonanie: Ciasto podzielić na równe kwadraty. W połowie kwadracików wyciąć w środku kółka. Nałożyć na siebie po dwa kwadraty ciasta – jeden pełen kwadracik

Ania i Marcin gotują
Ciasto orzechowo-jabłkowe 147

Ciasto..z serii ..zamieszać ...i do blaszki...prosto i szybko..tak szybko, że zapomniałam o oleju...ale i tak zostało szybko zjedzone..Po upieczeniu i wystudzeniu patykiem do szaszłyków zrobiłam w cieście dziurki i polałam polewą czekoladową. 5 jaj  3/4 szkl.cukru  cukier waniliowy  3/4 szkl.oleju  2 szkl. mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Ciasto odwracane z rabarbarem. 160

się rabarbar Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach. Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo pracy. I zdecydowałam się to odwracane. Szybko , tanio i smacznie. A do tego po odwróceniu ciasta ukazał się moim oczom piękny kolorowy obraz . Składniki : 4 łodygi rabarbaru (ok 70 dkg ) 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 1 i 1/4 szklanki mąki

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania