Składniki: CIASTO: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier puder 5 dag, żółtka 1 sztuka "L", woda zimna 2 łyżki, sól - szczypta NADZIENIE: budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, mleko 400 ml, masło 1/2 łyżeczki dżem wiśniowy Stovit, dżem brzoskwinia z marakują Stovit, mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii(...)smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista mąka przesiana, cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce foremki do tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować rozpuszczonym masłem smarując pędzelkiem - można użyć foremek o większej średnicy, ciasto rozwałkować, jeśli się
W Mojej Kuchni LubięPyszne ciasto, które smakuje wybornie. Może być elementem niejednej imprezy w domu. Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy i finansów. Wygląda apetycznie i takie jest. Polecam. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej(...)kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie położyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, wcześniej ugotowaną w połowie wody podanej na opakowaniu
Gotuję TestujęCzasem lubię przygotować ciasto bez pieczenia , szybkie w przygotowaniu a zarazem smaczne , takie ciacho można urozmaicać różnymi dodatkami , a smak sam się broni , więc do kawy w sam raz . Składniki ( na blaszkę 32 cm ) 2 kubki śmietany po 200 ml 1 kubek mascarpone 6 łyżek miodu 30 batoników Monte snack 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)cukru , do naszej blaszki wykładamy pierwszą warstwę batonów i nasączamy je nasza wcześniej zaparzoną kawą , następnie wykładamy masę śmietanową i drugą warstwę batonów i drugą warstwę śmietany , kiedy mamy ciasto przygotowane , ozdabiamy kakao i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin
Mój Smakwidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia. Szybkie i efektowne, delikatne w smaku, „zjada” się bardzo szybko. Kilka lat temu robiliśmy pierwszy raz, oj pamiętamy! Latająca patelnia z wiórkami :P ale zabawnie było, smacznie wyszło, goście(...)blaszce układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy masę, i tak na przemian. Ostatnią warstwą ma być masa budyniowa. Pozostałą część wiórek kokosowych prażymy na złoto, na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenwarstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko, tylko trochę trzeba poczekać aż stężeje. Polecam upiec biszkopt i zrobić mus rabarbarowo-morelowy wieczór wcześniej. Składniki na formę 38 cm na 25cm: Składniki na biszkopt: 6 jajek (u mnie(...)minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.. Piec 10-15 min do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 min. Wyjąć z piekarnika, z wysokości
moj przepis naDziś będzie przepyszna drożdżówka w ramach akcji Ciasto na Niedziele .Muszę przyznać,że wyrosła wspaniale. Składniki na drożdżówkę: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol jajka 4 szt ksylitol 1/2 szklanki Kłos-Pol masło 100 g mleko 1 szklanka szczypta soli drożdże 50 g Składniki na kruszonkę: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 200 g masło 100 g ksylitol(...)wbiłam jaja, wlałam resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Widelcem roztrzepałam składniki do których dodałam rozczyn z drożdży. Jeszcze raz wymieszałam widelcem i przelałam do misy z mąką. Szybko wyrobiłam rękoma ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być . Krok 2 Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło
Różowa kuchniaramach czwartkowych obiadów w mlecznym barze Jacek i Agatka, zawsze były częścią mojego zamówienia. Porcja klusek jako deser- czemu nie? Teraz robię je zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na szybki, słodki i sycący obiad. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Woda musi być już gotowa gdy gotowe będą kluski. Te kluski nie lubią za długo leżeć na stolnicy(...)ciasto. Ale im więcej mąki damy do mniej wilgotnego sera, tym kluski wyjdą sztywniejsze i mniej smaczne. Do mojej masy wystarczyło zaledwie 2/3 szklanki mąki i ciasto dało się już ładnie i szybko zagnieść. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy je na dwie lub trzy porcje. Każdą porcję po kolei formujemy w wałek, podsypując w miarę potrzeby mąką żeby
Karo in the Kitchenzdaniem, zbyt duża ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość w stosunku do oryginalnego przepisu). To jednak oczywiście moje osobiste preferencje. Poza tym tarta wyszła przepyszna - idealnie kruchutkie ciasto, cudownie słodkie pomidorki - nie można się jej oprzeć. Jedna tylko uwaga na koniec jeszcze - tartę należy przygotować w całej formie - bez odpinanych brzegów lub wyjmowanego dna. Inaczej soki się wyleją(...)łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku Igiełki z 1 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka soli Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W tym czasie umyć i osuszyć pomidorki. Na dno formy wlać syrop, ocet
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnego masła 1 fiolka aromatu waniliowego , u mnie Emix Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olejek, jajko, a także pokrojone w kostkę zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po czasie chłodzenia kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka wykrawaczami z wzorkami. Ciasteczka
MamaOskarkawielkim kinowym fotelu, tych komentarzy 'szłodkich", chowania się w szalik, kiedy się boją i ocierania pierwszych łez, kiedy się wzruszają (choć Frankowi się jeszcze nie zdarzyło). Zostawiam ciasto, które jest: szybkie, niezawodne i bardzo dobre. Można je piec w papilotkach do muffinek (wtedy jakieś 20-25 minut), w tortownicy, w keksówce, w normalnej blaszce. Zapewniam, że wyjdzie. Do środka można(...)chwilę czekamy aż zmięknie i mieszamy aż masa będzie gładka. Dodajemy powidła (lub dżem), cukier, sól i jajka. Dokładnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto (dość gęste) przekładamy do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem foremki do pieczenia (21 x 21 cm lub kilku mniejszych w kształcie keksówek). Gruszki kroimy w grubsze plastry (lub w kostkę
bistro mamaNiesamowicie kruche ciasto .. . Kremowa mleczna czekolad a … I chrupiące prażone orzeszki z kokosem. Prawda, że ślinka cieknie już na samą myśl?! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka , które są dzięki swoim kształtom są świetnym pomysłem np. na walentynki. Albo na każdy inny dzień, kiedy poprzez słodkości chcemy okazać drugiej osobie jak bardzo ją kochamy! Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy sól, śmietanę i proszek do pieczenia, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy serduszka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ostra na SłodkoKolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto
kulinarnyJaWeekendowa tradycja to ciasto, które ma nie tylko być dla domowników ale także dla gości, którzy nas odwiedzają. Tym razem postanowiliśmy zrobić przepyszne ciasto kubusiowe. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika(...)wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek Zajrzyj również tu: 1. Swojski kopiec kreta 2. Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem
My World by Dagmara RekSzybka i banalnie prosta w wykonaniu tarta z rabarbarem. Do jej pieczenia nie potrzebna jest żadna specjalna foremka :) Podała ją na pięknej deseczce, którą dostałam jakiś czas temu od Pana Jacka z firmy Spod Hebelka . Idealnie wpasowała się w charakter i rozmiar wypieku. Pan Jacek tworzy niesamowite i niepowtarzalne małe dzieła sztuki. Serduszka dodają deseczkom uroku. Drugiej takiej samej(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy
Na Ciasteczkowych Papierachrodziny chorowało więc apetyt mniejszy, ale 1/3 bardzo mnie prosiła i upiekłam specjalnie dla niej naprawdę lekkie ciasto z jabłkami, w sumie to bardziej jabłka w cieście. Robi się szybko, bez zbędnego bałaganu, akurat na tyle na ile miałam chwilowego przypływu energii. Nie mam pojęcia ile wytrzyma, bo nagle wszyscy ozdrowieli i zjedli całość, ale podejrzewam że 3 dni spokojnie(...)esencję. Wymieszaj zawartość obu misek (tylko do połączenia się składników). Dodaj pokrojone jabłka w 2-3 cm kostkę (nawet ich nie obierałam ze skórki, bo były zbyt dobre). Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dodatkowo posypałam cukrem kandyzowany. Piecz około 40 minut w temp. 170 C. Smacznego! Artykuł Jabłka w lekkim cieście pochodzi z serwisu
greenscarf