szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:350/1736)

Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 258

Szybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego  - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
EXPRESOWA MLECZNA KANAPKA BEZ PIECZENIA + FILMIK 238

Pyszna mleczna kanapka bez pieczenia, ciasto rewelacyjne, znika szybko. Dzieci się nią zajadają  :)  SKŁADNIKI :  300 g herbatników kakaowych 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 3/2 % 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej + 3 łyżka śmietany 30 % lub mleka  PRZYGOTOWANIE :  Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem aż się rozpuści, studzimy(...)herbatniki, rozsmarowujemy. Układamy następną warstwę herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki. Czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce z odrobiną śmietany, dokładnie mieszamy aż powstanie polewa. Studzimy.  Na zimne ciasto wylewamy tężejąca polewę. Odkładamy do zastygnięcia.  Ciasto kroimy na kawałki. Polecam, jest pyszne :) Zapraszam na filmiki i do subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 245

naprawdę ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół na pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było

Ratunku obiad
Korzenna tarta z dynią 165

delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu.Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzieSkładniki:(na prostokątną formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa dyniowa:200 g musu z dyni2 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka budyniu waniliowego (proszek(...)kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowa szarlotka 188

liście jesiennych ciast.   Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od   Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki 200 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki   bułki tartej   3 białka   80 g drobnego cukru do wypieków   1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi

Mia Cucina Sofieta
Tradycyjne faworki czyli chrust 170

Jeden z krótszych brzegów prostokąta przeciągnąć przez nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt faworków. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta, jeśli zaraz podpłynie ku górze i szybko się zrumieni, można smażyć. Ciasto omieść pędzelkiem z nadmiaru mąki, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając szpikulcem. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Früchtebrot, świąteczne ciasto 172

torebki, bez konserwantów, użyłam je bez moczenia. Reszta jak w przepisie. W trakcie pieczenia, już po 15 minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st.  Früchtebrot Potrzebujemy 200g suszonych gruszek 200g suszonych fig 150g rodzynek 125g masła 150g.orzechow włoskich

Leśny Zakątek
Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami 166

pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut. Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami - doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne na formę

Pogotujmy.pl
Łabędzi Puch 358

Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym 159

każdy blat 1 minutę.  Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką lub ustawić kolejne 30 sekund

Chocolate Muffin Blog
Tartaletki z kremem budyniowym i owocami 146

żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.  Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym

Świat Ciasta
Ciasto z gruszkami i masą jogurtową 772

Dodać do gruszek, zamieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić. Teraz czas na właściwą część pracy nad ciastem. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, połowę zetrzeć na tarce, bezpośrednio na blachę o wymiarach 21x21

Świat Ciasta
Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem 193

Witam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne. Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować: Użyłam foremki okrągłej o średnicy

Uwaga Babcia Gotuje
Parówki w cieście francuskim 146

Parówki pieczone w cieście francuskim są smaczne i szybkie do przyrządzenia, polecam na szybkie śniadanie lub kolację.  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 6 parówek 100 gram tartego żółtego sera ketchup łagodny Roleski zioła do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy na desce, kroimy na 4 prostokąty, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy ciasto, układamy parówki

Bajeczna Kuchnia
Podstawowe ciasto na pizzę 203

będzie się rozgrzewała w środku - czas pieczenia zależy od grubości pizzy - min 8 minut a max 15 ale trzeba uważać i sprawdzać spód żeby się nie spalił , ciasto drożdżowe piecze się bardzo szybko I to chyba tyle uwag do ciasta na pizzę :) Sposób wykonania : Mąką wsypujemy do miski ,drożdże ,cukier i część mleka mieszamy robiąc tzw rozczyn , wlewamy do mąki

Wypieki Rene