szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:338/1736)

Galette z brzoskwiniami 165

gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie(...)łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy w niejednolita kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 190

czasie przygotować pastę z bobu. Bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oberwane listki mięty, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm, delikatnie podsypując mąką. Posmarować równomiernie pastą z bobu, posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami odsączonymi z zalewy. Zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leśny skrzat 226

mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych

moj przepis na
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 221

jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy

Luźna Kuchnia
Cynamonowe ciasteczka 420

ciasteczka są kruche i pachnące cynamonem.  Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam.Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanejczekolada do ozdobienia Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misie

Ala piecze i gotuje
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 164

jago dy Kruszonka:   pół szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek cukru 60 g roztopionego masła lub margaryny     Przygotowanie:  Z racji tego, że ciasto robi się szybko, ja zaczynam od kruszonki. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.     Ubijamy jajka

ChilliJemy
Kruche ciasto z nektarynkami 165

waniliowegoew. 2 łyżki cukrukruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 168

białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozgnieść palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale francuskie 154

polewą deserową. Takie szybkie słodkości świetnie sprawdzają się wizyty niezapowiedzianych gości 😊 W końcu nie zawsze musimy być perfekcyjnymi i wszystko samodzielnie przygotowującymi paniami miksera, tudzież piekarnika 😊 Szybko, prosto , słodko. Składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1 słoik marmolady 2 żółtka polewa deserowa z tego przepisu WYKONANIE: ciasto francuskie kroimy na trójkąty o dwóch dłuższych bokach+ na każdy nakładamy łyżeczką marmolady

Domowe ciasta
Karpatka Najlepsza! 395

nikogo kto by go nie lubił. Szczerze Wam powiem, że nigdy jej nie robiłam, sama nie wiem z jakiego powodu. Pamiętam z dzieciństwa, że to ciasto często gościło na stole, i było przepyszne, bardzo szybko z tego stołu znikało. Mama robiła karpatkę w dużej blaszce i pamiętam jak każdy na cukrze pudrze zaznaczał jaki będzie jego kawałek i tak znikało(...)margaryny - 4 duże jajka - 250 ml wody - 3 szczypty soli Zagotuj wodę (osoloną) z masłem w rondelku, zdejmij z płyty, za pomocą trzepaczki ucieraj ciasto, dodając mąkę.  Ruchy powinny być płynne i szybkie, postaw rondelek na płycie i dalej ucieraj.  Przez około 3 minuty. Zdejmij z ognia.  Ciasto powinno wystudzić się do temp około 50 stopni, teraz

SMYKWKUCHNI
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 341

czas kiedy wszelkie pyszności pojawiają się w naszych ogródkach czy lokalnych bazarkach. Koniecznie wykorzystujmy ten piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :) Składniki: (ciasto półkruche) 3 żółtka 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (może być również bardzo drobny cukier) 1/2 łyżki śmietany 18% 185g margaryny lub masła

ChilliJemy
Mazurek z suszonymi wiśniami w polewie czekoladowej 123

wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, dodajemy suszone wiśnie, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami

Gotowanie jest łatwe
Alzacka tarta jabłkowa 212

jabłka, 3 szt masło, 3-4 łyżki dżem morelowy, 1 słoiczek sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na wysypanym mąką blacie, przekładamy do formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy

Gotowanie moimi oczami
Zielona tarta 183

miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko.  Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek

Plate of Joy
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 315

wpływem impulsu. Tym bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu

Made By Mom And Son