szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:334/1736)

Tęczowy sernik z ricottą 178

posypka do dekoracji      Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem

sama złodycz
Rustykalna bożonarodzeniowa tarta 173

szczypta soli 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 90 ml maślanki Mąkę, cukier puder, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło i maślankę, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Nadzienie klik - wykorzystamy połowę nadzienia z przepisu Ciasto rozwałkować na okrąg, lekko podsypując mąką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem

Słodkie inspiracje
Ciasto z jabłkami i orzechami 309

zaraz po powrocie z wakacji, kiedy nie zdążyłam jeszcze zrobić zakupów, a okazało się że goście już w drodze… a tu trzeba jeszcze posprzątać… Proste składniki, szybkie przygotowanie a ciasto rewelacyjne :)!Ciasto z jabłkami i orzechami – składniki:2 jabłka3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów2 szklanki mąki1 szklanka cukrupół szklanki oleju4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie

UgotujmyTo.pl
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 207

intrygującym wnętrzem. Przedstawiam wersję trochę bogatszą, bo zawierającą nadzienie z migdałów, ciasteczek amaretti i serka ricotty. Przepis dostałam od Pani Róży (Signora Rosa), której bardzo dziękuję :-) Tym super szybkim i prostym ciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata. Polecam)  Kruszone ciasto z migdałami - Sbrisolona con mandorle e ricotta Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g krupczatki

Mia Cucina Sofieta
BABKA "PIEGUSEK" 179

Przedwczoraj ciasto jogurtowe z truskawkami zniknęło tak szybko, że wczoraj musiałam piec kolejne ciacho. Tym razem padło na pyszną babkę makową (dobrze, że ta nie została zjedzona w jeden dzień i dziś mam wolne od pieczenia ciasta) :) Uwielbiam to ciasto. Jest lekkie, mięciutkie i puszyste z dużą ilością maku. Szybko się je przygotowuje. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji. Idealne

Zrób to smacznie
Łatwe ciasto miodowe... 221

minut ), aż będzie ładnie wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Wyjmij z piekarnika i zostaw na kratce do ostudzenia.   Moje uwagi: * To nie jest jakieś wystawne, pokazowe ciasto, ale raczej szybki, prosty wypiek, nadajacy się w sam raz, jako zagryzka dla wracajacych ze szkoły dzieci; * Cynamon odrobinę przytłumia wszystko inne, w szczególności miód, dlatego chyba lepiej jest go pominać; * Dobrze

Lejdi of the house
kruche paluszki w czekoladzie 140

soli dodatkowo: tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 2-3 łyżki mleka 3 łyżki drobnego kokosu Mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder, sól i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na małe kulki a następnie formować z nich wałeczki o długości około 12 cm. Układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka majonezowa 321

Ostatnio mam mniejszą wenę na pieczenie ciast i wybieram szybkie i łatwe przepisy. Takie jak na przykład ta babka. Jej wykonanie wraz z pieczeniem zajmie nam nie więcej niż godzinę. Babka dzięki dodatkowi majonezu jest wilgotna, nie za słodka i ma piękny żółty kolor, poza tym majonez w ogóle nie jest w cieście wyczuwalny. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki

Z miłości do słodkości
Wytrawna włoska crostata 210

łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz

Z miłości do słodkości
Szybkie ciasto porzeczkowo-malinowe 122

Sezon na porzeczki i maliny w pełni, więc postanowiłam wykorzystać te owoce do jakiegoś deseru. Z racji tego, że nie miałam dużo czasu wybór padł na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto . Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć? 1044

rozkład skrobi i białek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Użycie zwietrzałego proszku do pieczenia (przy okazji polecam przeczytać wpis: Jak sprawdzić, czy proszek do pieczenia jest dobry do użycia? Zbyt szybkie wymieszanie składników ciasta po dodaniu piany do reszty składników, przez co ciasto traci swoją puszystość i robi się bardziej zbite. Czasami warto też białka z resztą masy mieszać za pomocą szpatułki

Kulinarne Przeboje
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 138

być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez

Jadło i czytadło
Tarta z rabarbarem i bezą 150

cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtko. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik

maniapieczenia
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 195

zmodyfikowałam, dodając na przykład mąkę migdałową, dzięki której cisto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli nie chcecie jej dodawać, proponuję zamienić ją na zwykłą mąkę i dodać aromat migdałowy. Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu,  idealne, kiedy chcemy przygotować coś dla niespodziewnych gości. Wilgotny i aromatyczny spód, z pysznym, chrupiącym karmelowych wierzchem. Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Polecam

Mania Gotowania