szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:23/1736)

Kakaowa szarlotka z makową bezą 257

theme-font:minor-latin;} Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek:  Obrane

Wanilia i Kardamon
Tarta budyniowa ze śliwkami 171

jajka 30-40 dag węgierek Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki. Masa; Z mleka, cukru

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z bezową pianką i malinami 267

oleju Dodatkowo: ½ litra świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy

Wanilia i Kardamon
mazurek pomarańczowy 141

ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe Składniki ciasta zagnieść szybko, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Kiedy będzie zimne rozwałkować je na stolnicy i wyciąć prostokąt. Z pozostałego ciasta lepić niewielki kulki, spłaszczać je i układać wokół prostokąta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Quiche gryczany z brokułem 159

ząbki czosnku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu garść świeżej bazylii 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej Przygotowanie: z podanych składników na ciasto zagnieć szybko ciasto i wylep nim wysmarowaną olejem formę do zapiekania po czym włóż do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu cista podpiecz go w temp. 190 C około 20-25 minut

greenscarf
Ciasto cynamonowe z czekoladą 183

Bardzo, bardzo aromatyczne i bardzo proste ciasto cynamonowe. Szybkie ciasto z czekoladą, które zawsze się udaje.  A moja córka określiła je mianem  "niebiańskie"  :) Innej rekomendacji nie trzeba ... SKŁADNIKI (na keksówkę 26x12 cm) 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cynamonu 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 150 ml oleju

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto ucierane z truskawkami i kakao. Zebra truskawkowa 162

Szybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół.   Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą

Karo in the Kitchen
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 162

Szarlotka jest dobra na wszystko, dosłownie! Jest ciastem, które jest lubiane przez większość pożeraczo - słodkości na tym ziemskim padole. Ciasto szybko zagniecione z zimnych składników, dobrze schłodzone, daje niemalże pewność, że wypiek się uda. Do niego nie można podchodzić z ciepłym sercem oj nie, tutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy(...)cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki

MamaOskarka
19. Makowiec z jabłkiem 179

żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem

Jadło i czytadło
Makowiec japoński 139

łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno.  Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę

Jadło i czytadło
Tradycyjna szarlotka domowa 219

waniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek ( ja dałam żurawinę ) 1 łyżeczka cynamonu Składniki na pianę: 3 białka 1/4 szklanka cukru Sposób wykonania Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w   przez 30 minut. Przygotować masę jabłkową:  Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z bezą 172

jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć   na tarce o grubych oczkach

Na słodko lub wytrawnie
Tarta RARYTAS... 161

łyżki masła - 1/2 łyżeczki soli - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody - 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia JAK ZROBIĆ? 1. Mąkę przesyp do miski, dodaj masło i pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieć ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schładzaj w lodówce przez godzinę. 2. Gruszkę pokrój na plastry. 3. Brokuła podziel na małe

SMYKWKUCHNI
Szarlotka na kruchym cieście 215

masła250 g mąki70 g cukru pudru1 duże żółtko1 łyżka zimnej wodyNadzienie5 dużych jabłek4 łyżki brązowego cukru3 łyżki wody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki goździków1 jajkocukier puderWykonanie:Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folia i wkładamy do lodówki na 60 minut.3 jabłka obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Babka kokosowa dla kokosowego fanatyka 278

ściągnęłam z bloga Ewusiowe smaki . Nie miałam akurat weny na zbyt długie kotłowanie się w kuchni, potrzebowałam koncepcji na szybkie, mało skomplikowane ciasto. Ewa dołączyła je kiedyś do akcji Szybkie ciasta czyli ratunku goście!!! na Mikserze Kulinarnym i stąd do niej trafiłam :) Ciasto przerosło moje wszystkie oczekiwania! Nie dość, że w ogóle nie namęczyłam się przy pieczeniu (jest naprawdę banalnie

Grunt to przepis!
Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową 191

Tarta z borówkami amerykańskimi to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak z pewnością urzeknie niejednego domownika - idealny deser na letnie dni.   Do borówek idealnie pasuje lekka, aksamitna masa budyniowa na bazie śmietanki kremówki tworząc przepyszny, orzeźwiający wypiek.  Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego(...)borówek amerykańskich dowolna galaretka (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową- Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Słodka Strona
Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) 2063

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się […] The post Ekspresowy murzynek

Kulinarne Przeboje
Rolada z jabłkami i bakaliami 130

Bardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika. Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec. Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic, żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada. Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru(...)wymieszać łyżką. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki. Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone, bo nam popęka przy rolowaniu. Po upieczeniu

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania