koniecznie musi, wydać książkę. Nie wiem dlaczego. Otrzymujemy kwiatki bez ładu i składu, często pisane na siłę i w bardzo krótkim czasie, bo terminy gonią, a ludzie szybko zapominają. Czytanie tego boli. Pomijam potem frustrację autorów, bo blog popularny a książka nie idzie tak, jak sobie autor wymyślił. Bardzo możliwe, że się czepiam, chcę niemożliwego, chcę kreatywności, a tu jest(...)jednak da się normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać
ladykitchenumiarze jest dla nas dobre. Dlatego nie eliminuje całkowicie cukru, mięsa czy nabiału, ale ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych(...)Należy tutaj wspomnieć, iż azotany (azotany V) same w sobie należą do związków mało toksycznych (choć drażnią błonę śluzową przewodu pokarmowego) i nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla naszego zdrowia. Szybko bowiem wchłaniane są z przewodu pokarmowego i w niezmienionej postaci wydalane z moczem [2]. Niebezpieczne są natomiast azotyny (azotany III), które powstają właśnie z azotanów w tzw. procesie redukcji. Proces
Moja Delicjanieekologiczne. Innym ważnym elementem naszego sposobu gotowania jest wykorzystywanie przygotowanych wcześniej półproduktów, najczęściej przechowywanych w zamrażalniku. W tym menu sięgnęliśmy po domowy sos pomidorowy . To doskonały patent na szybkie gotowanie zup i sosów do różnych dań – gotujemy wcześniej dużą ilość sosu, dzielimy na porcje, mrozimy i wyciągamy wtedy gdy jest taka potrzeba. Według nas sos domowy jest o wiele(...)Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają
Niedzielny kucharzJak spełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i
Food SquareProwadzący - Przemysław Kaczor W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii
Poezja smakuźródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć
W kuchni Karmel-itki