szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1134/1736)

PYSZNY CHLEBEK BEZ WYRASTANIA 170

Pyszny zdrowy chlebek,który nie wymaga długiego czasu wyrastania.Robi się go szybko ,pięknie wyrasta a w smaku jest naprawdę boski :). SKŁADNIKI 2 szklanki ciepłej wody 20 dag świeżych drożdży 0,5 kg mąki pszennej tortowej łyżeczka soli łyżka cukru 5 łyżek płatków owsianych górskich garść słonecznika łuskanego garść siemienia lnianego WYKONANIE Do miski wlewamy wodę,dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy(...)drożdże się rozpuszczą,następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy.Dalej dodajemy słonecznik,siemię lniane i płatki owsiane-mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie lejące się ciasto. Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki.Ja używałam foremki silikonowej o wymiarach 25x12cm. Wierzch można jeszcze posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym albo zostawić tak jak jest :). Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez

Mała w garnku miesza
Kopytka dyniowe 190

mają piękny, pomarańczowy kolor i świetnie smakuje na słodko (posypane cukrem i podane ze śmietaną) jak i na słono (np. z sosem pieczeniowym). Poniższe kopytka są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania (o ile wcześniej upieczemy dynię). Pamiętajcie o tym, że mąkę należy dosypywać stopniowo, ponieważ nadmiar mąki spowoduje, że kopytka będą bardzo twarde.  Składniki na porcję(...)szklanki mąki pszennej* 1 jajko szczypta soli *mąkę należy dodawać stopniowo, ponieważ  może się okazać, że będziecie potrzebowali trochę mniejszą lub większą ilość mąki - wszystko zależy od wilgotności ciasta na kopytka Dynię zmiksować na gładką konsystencję. Do masy dyniowej wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dodać mąkę (najpierw 1 szklankę). Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeżeli ciasto zbyt mocno

Ugotować
Dyniowe babeczki z czekoladą 216

Sezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;)     Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu  szklanka drobnego cukru do wypieków(...)według uznania) Przygotowanie:   Do   przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka z przestudzonej dyni i ją blendujemy. Przesiana mąkę, proszek

ChilliJemy
Muffiny z Nutellą i bananami 157

Dobry wieczór :) Dzisiaj zapraszam Was na zawsze pyszne i w dodatku bardzo szybkie i proste muffinki z nutellą i bananami :) Pychota :). Składniki: 3 banany 2,5 szkl mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 szkl mleka 125 g roztopionego i schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny nutella Wykonanie: Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem(...)cytryny. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszać z bananami. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Dodać resztę składników, przełożyć ciasto do foremek i do każdej muffinki dodać łyżeczkę Nutelli. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 20 minut. Smacznego

Trufelkowo
Kruche ciasteczka z jabłkiem 394

Bardzo szybkie ciasteczka. Miałam ochotę na coś słodkiego w kilkanaście minut i z pomocą młodszej pociechy powstały takie cudne pierożki z jabłkami. Są wspaniałe. A tak na marginesie – wiedzieliście, że mąka szymanowska występuje w opakowaniu z możliwością wielokrotnego zamykania? Super patent Składniki na ciato: 2,5 szkl. mąki 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)kostka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli   Dodatkowo: 3 jabłka, cukier puder do posypania ciasteczek Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy (na połówkę) ósemkę, lub cieńszy kawałek jabłka (jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, lub dwunastki – da się ) Przykładamy jabłko

MojaQchnia.pl
CIASTKA "PALUSZKI" Z SEZAMEM 172

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciastka, które swoim kształtem przypominają paluszki. Do tego mocno obsypane sezamem.  Idealne dla miłośników sezamu :) Do paluszków wykorzystałam  sezam  od  Zdrowy market 24  (koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu, czeka tam na Was mnóstwo wiosennych promocji). Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią  (użyłam Skworcu) * 1 jajko * około 100 g ziaren sezamu Wykonanie: Z podanych składników (prócz sezamu) zagnieść ciasto. Od ciasta odrywać małe kawałki i dłońmi rozwałkować ciasto bardzo cienko na długość około 20-25 cm. Do miski wsypać sezam, obtaczać w nim przygotowane wcześniej paluszki. Układać na blachę wyłożoną papierem

Zrób to smacznie
Puchate amerykańskie pankejki 194

masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem trochę się zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam! Składniki(...)maślanki masło do smażenia Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą w misce. Jajko roztrzepać, dodać maślankę i ostudzone masło, wymieszać i dodać do suchych składników. Wszystko szybko wymieszać. Na patelni rozpuścić trochę masła, formować łyżką pancakes. Smażyć z obu stron. Podać z ulubionymi dodatkami. źródło: klik

Słodkie inspiracje
Muffinki cytrynowe 193

piątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.  SKŁADNIKI: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g margaryny, 1 mała cytryna, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu(...)ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki 150

SUPER MINI PĄCZKI    To dla tych wszystkich co lubią pączki a czas ich przygotowania troszkę przeraża , więc mam bardzo fajny i szybki sposób ich przygotowania i zapewniam że smakują równie dobrze to standardowe pączki z nadzieniem . Składniki  1 kg mąki 405  2 jajka  5 dag drożdży  0,5 szkl cukru cukier puder do posypania(...)jajka ,drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy do mąki ,a resztę cukru dodajemy do miski wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło  Kiedy ciasto już wyrośnie , rozgrzewamy olej w średnim garnku i kiedy olej już będzie gotów do smażenia ,szykujemy sobie dużą łyżkę i nakładamy ciasto łyżką i kładziemy na rozgrzany olej i smażymy

Mój Smak
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 167

Placuszki bezglutenowe są wykonane w 100% z mąki ryżowej, pełnoziarnistej. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz nie sprawiają trudności podczas smażenia. Są delikatne i puszyste, nieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :)  Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego(...)mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P
Chleb 100% żytni na zakwasie 199

godzinie wyrastania delikatnie zajrzeć czy już wypełniło foremką, jeśli nie, zostawić jeszcze na pół godziny. Nie można pozwolić ciastu wyrastać za długo, ponieważ może wówczas opaść podczas pieczenia. Ciasto już pięknie wyrośnięte Piekarnik rozgrzać do 210 stopni (190 stopni z termo obiegiem). Keksówkę odkryć, delikatnie przenieść do gorącego piekarnika. Piec 60 minut. Chleb pozostawić na kilka minut w foremce(...)kroić dopóki całkowicie nie wystygnie!  Ja piekę go wieczorem, zostawiam na noc na kratce, i dopiero wcześnie rano zawijam w torbę foliową. O ile nie  zostanie szybko zjedzony, spokojnie zachowa świeżość nawet przez tydzień. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby chleb nie popękał mi podczas pieczenia, ale pęknięcia nadają mu jedynie oryginalności, bo za każdym razem wyglądają inaczej. Chlebuś

Kuchenne zapiski Edyty
Pączuszki jogurtowe 171

Tłusty czwartek. W ten dzień nie może zabraknąć pączków, ale nie muszą to być te tradycyjne. Pączuszki jogurtowe to słodka propozycja dla zapracowanych. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Małe, pulchne, delikatne ... :)     Składniki: (porcja na ok. 50  pączuszków) 4 jajka 350 jogurtu naturalnego 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)uzyskania jednolitej masy. Przesianą mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia  i startą skórką z cytryny. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Chruścik lany 154

Przepis z okresu wojny, lub tuż powojennego. Bardzo prosty przepis, szybki w przygotowaniu, a składniki dostępne w każdym domu. Potrzebne tylko jajka, mąka i tłuszcz do smażenia. No i cukier do posypania lub miód do polania :)  Ja użyłam miód od Pana Bednarka . 60 g mąki pszennej, 2 jajka, mleko (około 50-70 ml), wanilia (ekstrakt waniliowy, skórka otarta(...)cytryny...), cukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez

królestwo garów
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 171

cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)gotowałam zaledwie czterdzieści pięć minut), ziarenkami granatu (kontrast kolorystyczny mile widziany) i chrupiącymi okruszkami ciasteczek.  Torcik wydaje się być pracochłonny, ale tak naprawdę poszczególne warstwy przygotowuje się szybko; najdłużej trwa tężenie całości. Smakował nam bardzo - niezbyt słodki, nieco kwaskowy nawet, delikatny i lekki. Ciężko mu się oprzeć, naprawdę... Torcik cytrynowo-karmelowy z rokitnikiem Składniki: (na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem 145

tego spożywać ( choć przyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności- prosty(...)łyżki siemienia lnianego  2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie należy uderzyć w ciasto kilka razy pięścią aby rozprowadzić zgromadzone

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania