Dzisiaj święto zakochanych, więc i ja postanowiłam zrobić coś świątecznego. Upiekłam naleśniki w kształcie serca. Składniki: - 2 łyżki oleju - 1 szklanka mąki - 1 jajko - 1 szklanka
Tanio szybko zdrowoNiektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych
bistro mamaDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często
kulinarnyJasobie napisałam 1/2 łyżeczki to oczywiście dosypałam 2 i trzeba było wybierać proszek z maki i dosypywać mąki). Poniżej przepis na te cudeńka, które naprawdę robi się bardzo szybko, wręcz ekspresowo. Jeśli nawet nie posiadacie formy do muffinek czy też foremek, a jedynie papilotki i jakieś stare foremki (niskie) do babeczek to uwierzcie też wyjdą :) Składniki ( na 14 malutkich foremek(...)składników dodajemy suche. Mieszamy lekko łyżką, nie musi się wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Łyżką nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotami (lub blachy na mufinny) tak do 3/4 wysokości papilotek. i wstawiamy do piekarnika na 20-23 min. Moje bo małe piekłam 21 minut
Piekielna Kuchnia Patiokazał się niezmiernie długi, pechowy i pełen kosztownych nieprzewidzianych wypadków. Dlatego już więcej nie ryzykowałam i na deser na ostatniej Wigilii pojawił się makowczyk. Prosty i szybki, ale za to z dodatkiem makowej magii, a to najważniejsze... Oryginalnie na blaszkę bodaj 25/36cm, a ja potrzebowałam czegoś mniejszego. Tortownica 23cm okazała się w sam raz, a w razie powtórki postawiłabym(...)20/25cm - wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i żółtko ubij z cukrem. Następnie dodaj miękką margarynę, olej, a potem, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem - będzie dość gęste, ale takie ma być. Masę makową delikatnie wymieszaj z rodzynkami, dżemen i białkami. Ciasto wylej do tortownicy, wyrównaj, a na wierzch wyłóż masę makową
Lejdi of the housekakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre : 1 szklanka mleka ¼ szklanki oleju 2 jaja W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, a w drugim mokre. Następnie mieszamy ze sobą szybko i dość niedokładnie . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: po 1 łyżce ciasta wlewamy do formy na muffiny i nakładamy odrobinę marmolady przykrywamy resztą ciasta ( do ¾ foremki) pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni ( z termoobiegiem) Normal
Domowe ciastaSzybkie, puszyste, delikatne, wilgotne w środku i przepyszne mini pączusie z twarogiem. Polecam! Składniki: 250g mielonego twarogu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja Ponadto: olej do smażenia + 1 łyżeczka spirytusu cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić wszystkie(...)składniki. Całość wymieszać i zagnieść. Z zagniecionego ciast wycinać (np. kieliszkiem) pączusie. Wygładzić dłońmi. Olej wraz z łyżeczką spirytusu mocno rozgrzać. Smażyć pączki na złoty kolor. Gdy będą rumiane wyjmujemy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Słodki Zakątekskładniki na pewno masz w domu, zrób pączki w kilka minut. Dzisiaj przepis na mini pączki z serka homogenizowanego, szybkie, proste, tanie i smaczne. Moje dzieciaki je uwielbiają, długo nie muszą czekać na wykonanie. Składniki 300g serka waniliowego homogenizowanego 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder(...)posypania Przepis Do naczynia włóż jajka i zmiksuj je, dodaj serek waniliowy i wymieszaj. Wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszaj. Ciasto będzie się mocno kleić do łyżki, więc przed nałożeniem ciasta na łyżkę, zamocz ją w oleju. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto ( ja używam łyżeczki do herbaty), smażymyyć do złotego koloru
KurnikowoSmażona przekąska z camemberta Bardzo smaczna i szybka przekąska. Wspaniale smakuje w towarzystwie konfitury z żurawiny. Polecam! Składniki: 1 okrągły serek camembert 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka olej do smażenia *** Serek kroimy na 10-12 trójkątów *** *** Płatki kukurydziane umieszczamy w foliowym woreczkiem i rozbijamy tłuczkiem na sypko *** *** Płatki przesypujemy(...)miseczki. W drugiej miseczce mieszamy jajko z mlekiem i mąką *** *** Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w cieście a następnie w płatkach kukurydzianych *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE
Blog z Apetytemswoich chłopaków przygotuję lany chrust. Wczoraj zrobiłam próbę generalną i wszystko udało się znakomicie. Przepis, który wydobyłam ze starego zeszytu, okazał się najprostszy z możliwych. Porcje smaży się szybko, a smakują znakomicie. Nam bardziej smakowały te mocno zezłocone – były chrupiące, takie, jak lubimy. Oprószone mgiełką cukru pudru smakowały obłędnie. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: • 1 szklanka mleka • 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)pieczenia • cukier waniliowy Dodatkowo • 4 kostki smalcu do smażenia • cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać smalec do temperatury 160 stopni C. 2. Wszystkie składniki ciasta zmiksować, jeśli będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki mleka. 3. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję, spadając z łyżki powinno się lać gęstym, jednolitym strumieniem. 4. Ciasto przelać
W mojej kuchnismalec lub olej ze smalcem w proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały. Jeżeli nie mamy termometru aby sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki. Pączki wkładam górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około(...)Ważne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe. Jeżeli olej jest za gorący i pączki za szybko brązowieją to należy wyłączyć na chwile gaz (na około minutę) i ponownie włączyć na najmniejszy płomień. Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Nadziewanie pączków: Marmoladę
Uwaga Babcia Gotujewyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można przygotować je na świąteczny stół, będą się na nim ładnie prezentowały, a zapewniam, że dość szybko znikną z talerza. Możecie je udekorować świąteczną posypką. Zapraszam :) Składniki: Na trufelki: 20 dag masła lub margaryny 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią około(...)cynamonu Dodatkowo: 20 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy. 3. Z tak przygotowanej masy formujemy
IzabelawkuchniBardzo szybka w przygotowaniu potrawa z serem i miodem. Idealne na pożywne śniadanie, wegetariański obiad lub ciepły podwieczorek. Czas wykonania: 15 min. Ilość porcji: ok. 7 placuszków Składniki: 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) 1 jajko 3 łyżki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 2 łyżeczki miodu olej do smażenia Przygotowanie: Roztrzepać jajko(...)cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia- wymieszać na gładkie ciasto. Z serka wiejskiego odlać nadmierną ilość wody i delikatnie wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu formować małe placuszki i piec aż po obu stronach się zarumienią. Po upieczeniu wyciągnąć na rącznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Podawać
KuchniaWeDwoje.plPrzepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj(...)pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze. Piecz w temperaturze 160 stopni około
Kuchnia bezglutenowaWiecie już chyba, Moi Drodzy Czytelnicy, że lubię przepisy, które są proste, raczej szybkie do realizacji, a przynoszące spektakularnie pyszne rezultaty. Dzisiaj chciałabym się upewnić, że znacie przepis na właśnie takie przekąski. Swego czasu robiłam je przy każdej możliwej okazji. Są ciekawą i ładnie wyglądającą przystawką, która pozwala puścić wodzę fantazji i poszaleć ze smakami. Mowa o naleśnikach zwiniętych(...)ulubionymi składnikami, w wersji wytrawnej. Na początek musimy usmażyć naleśniki. Jajko mieszamy z mlekiem, mąką i szczypta soli. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby nabrane na łyżkę i wlewane z powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty
Pichceniomania