szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1082/1736)

Ekspresowa tarta ze szparagami 188

pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę... Zamiast śpiewów ptaków - hałas silników, zamiast kwitnących drzew -  spaliny. Brakuje czasu na wszystko... czy kiedyś ludzie też tak żyli(...)wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów

bistro mama
Pszenne tortille 256

Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu.  Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego masła, 310 ml wrzącej wody Do miski wsypać mąkę, dodać(...)wymieszać, następnie dodać zimne masło i palcami rozetrzeć na kruszonkę. Kiedy masło już jest roztarte z mąką dodajemy wrzącą wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, dobrze połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron

Plate of Joy
Babka marmurkowa 184

Przez moje wekowanie brak mi czasu na pieczenie, ale dzieciaki jak to dzieciaki nie pozwolą zapomnieć o słodyczach, więc na szybko upichciłam, a właściwie moja córa, babkę dwukolorową. Szybko, sprawnie i pysznie jej to poszło. Możecie przygotować taką babkę nawet wtedy, gdy goście już są w progu :D Polecam, jest pyszna Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ubijam z cukrem na puszysta masę, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżeczki mąki, a do drugiej dodaję dwie łyżeczki kakao. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.Na spód wylewam ciasto jasne

Ciasteczkowy Potwór
Gdyby to mango nie było takie soczyste... i inne sałatki 199

bobem. Mango obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki, które układamy jako kolejną warstwę. Na sam wierzch sypiemy grzaneczki- wybrałam kupne bo są drobniejsze i nie nasiąkają tak szybko jak domowe. Sałatkę jemy starając się nabrać wszystkie warstwy na raz. Nasza nędzna rukola Nasz bób A do sałatki... BŁYSKAWICZNA RÓŻANA LEMONIADA 2 cytryny 5 łyżek brązowego cukru trzcinowego garść płatków(...)róży butelka gazowanej wody mineralnej Wodę schładzamy w lodówce. Cytryny myjemy i kroimy na duże kawałki (razem ze skórką). Wrzucamy do dzbanka, posypujemy cukrem i płatkami róż. Pałką do ciasta (chyba, że macie bardziej profesjonalny sprzęt:)) ugniatamy składniki, aż cytryny puszczą sok. Tuż przed podaniem zalewamy schłodzoną wodą mineralną. Zakwitło pięć róż jednocześnie! A zapach! Do lemoniady dodałam różę pomarszczoną

les mirabelles
Kokosowe placuszki jaglane z jogurtem naturalnym, truskawkami i czekoladą 289

przez to pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera również krzemionkę, która ma bardzo dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Wróćmy jednak do przepisu :) Placuszki są szybkie, puszyste i uzależniające :) Podajemy koniecznie z jogurtem, roztopioną czekoladą i musem truskawkowym. Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej  (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka(...)kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo : mus truskawkowy, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada   Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 267

jeśli wałkujesz przy pomocy wałka, podziel ciasto na mniejsze porcje i wałkuj partiami. Ciasto, którego akurat nie wałkujesz, przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. Przy pomocy radełka lub noża, pokrój ciasto na paski. Strzep z nich nadmiar mąki, aby się nie przypaliła w czasie smażenia. W patelni o wysokich ściankach lub garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 180 stopni C. Temperaturę(...)możesz sprawdzić pierwszym faworkiem (pewnie pójdzie na straty), powinno się wokół niego utworzyć dużo bąbelków. Cenci smaż pariami na złoty kolor, często przewracając i uważając, bo rumienią się bardzo szybko.  Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 241

ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka.Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C.Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami cebuli.Przykryc plasterkam mozarelli.Zeby szybko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka we francuskich kokilkach 384

opakowania gotowego ciasta francuskiego1 jajkodowolna sałatkaSałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób.Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte(...)środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek.Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem i szybko przykładamy na nie kółko puste w środku. Czynność powtarzamy 3 krotnie na każdym pełnym kółku, tak aby powstała krawędź, złożona z trzech pustych kółek na każdym krążku. Po ułożeniu takich piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym" żółtkiem.Pieczemy

Świat Domowej Kuchni
Ciasteczka miodowo-korzenne 235

szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania.Składniki:25 dag mąki9 dag cukru2 łyżki płynnego miodu125 g zimnego masła1 średnie jajko1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą

Delicious Titbits
Gofry 382

tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) GofrySkładniki:0,5 kg mąki3 jajka1 szklanka oleju0,5 szklanki cukrucukier wanilinowy0,5 litra wody3-4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie:- wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany- czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju gofrownicy, a także od ilości nałożonego ciasta, ja piekę je około

Smakołyki Bereniki
Ciasto Marchewkowe z Orzechami 529

warzywo, a warzywa są zdrowe;) Ale koniec żartów- ciacho jest naprawdę bogate w smaku dzięki dodatkowi orzechów i sycące- w sam raz na drugie śniadanie. Robi się je szybko i jest bardzo proste w wykonaniu- będziecie zaskoczeni w ogóle nie czuć w nim marchwi, a smakuje bardziej jak lżejsza wersja piernika. Nie za słodkie, całości dopełniłaby filiżanka gorącej czekolady;) Przepis(...)cukru pudru kilka kropel olejku waniliowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Z podanych składników ucieramy błyszczący lukier.  Dodatkowo: garść posiekanych orzechów włoskich Polewamy ciasto lukrem   Posypujemy posiekanymi orzechami Smacznego

Domowe ciasta
Chleb kaszubski na podmłodzie 392

drugą połowę mąki (cała pszenną) i resztę składników przewidzianych poniższą recepturą: Chleb wyrasta w koszykach lub w prostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien ważyć pół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg.Udział białej mąki pszennej (550), mleka(...)Piekąc chleb pozwoliłem sobie na mały ekperyment, którego wcześniej nie robiłem. Otóż blachę, na której piekłem chleb, nagrzewałem razem z całym piekarnikiem. Kiedy nadszedł czas, otworzyłem piekarnik, wysunąłem blachę, szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej blasze, i sądzę, że dzięki temu lepiej podrósł podczas wypiekania

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto Lodowiec z owocami 782

Poniżej podaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki   kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka(...)masę wlewam do gotującego się mleka i w garnku miksuję chwilę a następnie ściągam z gazu dalej miksując aż masa stanie się gęsta (nie zostawiam na gazie ponieważ bardzo szybko masa przypala się). Gdy już zgęstnieje przykrywam dokładnie folią spożywcza tak żeby dotykała budyniu (wtedy nie powstanie kożuch) i odstawiam do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny dodaję bardzo miękkie

Kuchnia Viki
Makaron z kurczakiem i cukinią 312

Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaszanka zapiekana z cebulą w cieście francuskim 290

nią problem. Być może dlatego, iż jako dzieciak nie zdawałam sobie sprawy z tego czym w istocie kaszanka jest. W każdym razie, Nigel wykonał danie z taką gracją, tak szybko i tak apetycznie, że postanowiłam zrobić je następnego dnia. Oglądając kulinarną stację w środku nocy często miewam głupie pomysły, ten jednak faktycznie zrealizowałam. A że akurat miałam świeżutką kaszankę(...)domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 4 kawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo mielony masło klarowane

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania