szybki placek - 2500 przepisów (strona:79/167)

Drożdżowe ze śliwkami 191

szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek

Ciastkozercy
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami 180

Placuszki na śniadanie to świetna opcja zarówno na szybkie śniadanie, jeśli masę przygotujemy wieczorkiem, jak i na miłe, powolne i spokojne, gdy masa jest robiona „na świeżo”. Przy tej drugiej opcji można się pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest(...)ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko dzięki użyciu zarówno mąki, jak i delikatnemu zblendowaniu. Czy płatki jęczmienne mogę wymienić na inne? Jasne, że tak! Ja używam jęczmiennych, ponieważ

Blendman
Placek z nektarynkami - galette 186

kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie. Nektarynki umyć, osuszyć, wyjąć pestki, pokroić(...)ćwiartki. Włożyć  do miski, posypać cukrem, mąka, startą skórką, polać sokiem z cytryny, wymieszać.  Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek ok 30 cm średnicy. Na środek ciasta nałożyć nektarynki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30  - 45 minut, aż ciasto

Stare Gary
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 215

placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej -  sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki

Food Square
Niedzielna piekarnia #2 159

placki wyglądały. Nawet nie wiem dlaczego. Ale czasami po prostu tak jest, że coś nie wyrośnie. Trudno. W sumie i tak chyba nie lubię pieczywa z makiem :) Bo właściwie to było tak, że chciałem na niedzielę zrobić na śniadanie dla Madzi świeże pieczywko. Do jajecznicy, czy jajek w koszulkach, czy ogólnie do jakiegoś lekkiego śniadania. Tak szybko jeden

Marder&Marder Manufacture
Placek włoskiej babci , kruche ciasto z budyniem 209

placek włoskiej babci' Składniki: * ciasto: - 125g miękkiego masła - 150-200g cukru pudru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 500ml mleka - 4 żółtka - 3/4-1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 1 laska wanilii + ziarna z tej laski - 2 łyżki migdałów/orzeszków ziemnych (posiekać) Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche

CookYourself
Piernik ekspresowy z powidłami 2899

łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem. Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 214

warzywami i kaszą jaglaną autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie   Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem(...)JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki... szybki obiad z mikrofali autorka: gaita z bloga Katalog smaków Jesienne szaszłyki z borowikiem, maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowy deser owocowy i maślane placuszki + recenzja blendera Silvercrest 282

Odkąd w prezencie dostałam blender nie wyobrażam sobie już bez niego mojej kuchni. Ciasta, koktajle, lody, desery, placki, naleśniki… Ileż dzięki niemu stworzyłam pysznych potraw i ile wiąże się z nim zabawnych historii. Zwłaszcza od czasu, gdy moja mała księżniczka zaczęła mi pomagać w kuchni. Kiedyś stwierdziłam, że nie wymienię go (mimo lat) na inny sprzęt. Dziś jednak(...)Silvercrest wraz z zestawem akcesoriów – wielofunkcyjnym rozdrabniaczem, trzepaczką oraz klasyczną końcówką. Jak tylko go uruchomiłam miksując pierwszy koktajl od razu zauważyłam jego ogromną zaletę – jest cichy i szybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender

Słodkie okruszki
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 171

Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut.  Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc rant po bokach do wysokości formy do pieczenia. Odciąć zbędne ciasto, po nakłuwać(...)wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić. Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.  Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree

Ze smakiem bez glutenu
Rabarbarowy deser jogurtowy 210

szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no chyba, że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis  tutaj) , drożdżowym placku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Omlet otrębowy na słodko. 172

szybko wylewamy na patelnie. Chodzi o to aby nam nie zgęstniało. Przykrywamy pokrywką i wolno podsmażamy, aż się zrumieni. Podpieczony omlet, obracamy na drugą stronę, smarujemy masą twarogową, ponownie przykrywamy. Gdy i druga strona się podsmaży, składamy na pół i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy na ciepło, z pudrem lub bez. Dwie łyżki śmieci ( otręby), a wyrasta taki placek

Dieta moja pasja
Naleśniki ryżowo-kasztanowe z wędzonym łososiem i twarożkiem 199

Dzisiaj może jeszcze nie świątecznie, ale mam w planie całkiem interesujący mazurek, który mam nadzieję uda się wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki

Be Fit Be Strong
Dyniowe placuszki 190

Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach ( klik

CookYourself
HOTTEOK – słodkie koreańskie placuszki 135

nawiązywać do kuchni świata. Dziś zapraszam Was do Korei ( tam jeszcze nie byliśmy! ) na genialne, słodkie placuszki Hotteok . W Korei jest to rodzaj street foodu, czyli jedzenia sprzedawanego na szybko przy ulicy. Geneza ich sięga jednak do Chin a nie Korei ( w XIX wieku Chiny wysłały do Korei swoich żołnierzy, którzy w późniejszym czasie tam się osiedlili przynosząc przy(...)gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy folią ( lub przykrywamy ściereczką ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy na kawałki i każdy wałkujemy na cieniutki placek. Prażone orzechy siekamy ( lub mielimy ) z cukrem i cynamonem ),= porcjami kładziemy na ciasto i zamykamy dokładnie sklejając. Każdy placuszek dokładnie spłaszczamy ( będą rosły podczas smażenia ). Smażymy na rozgrzanym oleju

Ostra na Słodko