W ostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa
PysiaGotuje.plNachos to nic innego jak małe i mega chrupkie kawałki tortilli, zapieczonej z wszelkiego rodzaju przyprawami i dodatkami. Nachosy wywodzą się z kuchni meksykańskiej i najczęściej
PysiaGotuje.plW dzisiejszych czasach, kiedy supermarkety zawładnęły rynkiem, trudno już o dobry chleb, który nie jest nafaszerowany zbędnymi spulchniaczami. Właśnie z tego względu już od jakiegoś czasu
PysiaGotuje.plMiód od wieków nazywany jest płynnym złotem, a to nie tylko ze względu na złocistą barwę, ale również na właściwości, które w sobie skrywa. Continue reading
PysiaGotuje.plW okresie świąt Bożego Narodzenia często zastanawiamy się, gdzie kupić krajankę piernikową i jaka jest jej cena. Krajanki dostępne są w większości cukierni, a nawet w
PysiaGotuje.plSzuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi
PysiaGotuje.plKarp na wigilię wpisał się do Polskiej tradycji tak samo, jak uszka do barszczu, jednak skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia
PysiaGotuje.plWiększość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych, a ich dekorowanie sprawia
PysiaGotuje.plWłaściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami
PysiaGotuje.plZgodnie z tradycją, w czasie wigilii Bożego Narodzenia, na naszym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego akurat 12? Według niektórych wierzeń, liczba potraw wigilijnych symbolizuje
PysiaGotuje.plSerniki to chyba jedne z najbardziej popularnych ciast, które cieszą się największym powodzeniem szczególnie w czasie świąt i rodzinnych uroczystości. Sernik raczej uchodzi za dość wymagające
PysiaGotuje.plCukier należy do węglowodanów, które w połączeniu z tłuszczami i białkiem stanowią podstawowe składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W opinii publicznej funkcjonuje aktualnie wiele
PysiaGotuje.plJesień to zdecydowanie najlepszy moment na eksperymentowanie z dynią. U mnie przez cały październik dynia króluje nie tylko w daniach obiadowych i przetworach, ale także w
PysiaGotuje.plChoć Halloween w Polsce nie jest tak popularne jak w Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Wielkiej Brytanii, ma coraz większą liczbę zwolenników. Mimo wszystko, coraz więcej osób
PysiaGotuje.plJabłka z cynamonem w każdej postaci- czy te w klasycznej szarlotce czy też pod kruszonką, są nieodłączną częścią mojego deserowego menu w czasie jesieni. Dziś jednak
PysiaGotuje.pl