miesiąc, w którym można wykorzystywać niemal wszystkie warzywa z własnego ogródka. Mnie w tym roku niezwykle kusiły do zakupu nasion kolorowe marchewki i buraki. Kuszeniu uległam 😊 Dzięki tym warzywom obiady są bardziej kolorowe i ciut odmienne w smaku. W czasie gotowania tego kaszotto kolory zmieniały się niemal jak w kalejdoskopie 😉 Najpierw dominował żółty od buraka, a potem fioletowa marchew zabarwiła(...)człowieczeństwa. Można utrzymać dawne przyjaźnie i poznać nowych ludzi, jednych z nie do końca uczciwymi zamiarami, a drugich gotowych nieść pomoc. Autorka ujęła mnie specyficznym poczuciem humoru, w co szybko dałam się wkręcić i zaśmiewałam się w głos. Jestem pod wrażeniem wręcz euforycznych opisów tatrzańskich tras i widoków. Z satysfakcją i zacięciem rozwiązywałam zagadki Igi i Krzyśka związane
Weekendy w domu i ogrodzieczasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania potrzebuje czterech składników: białek, cukru, kokosa -wiórek kokosowych i skrobi(...)jakości i przepięknie wyglądają. Są pięknym dodatkiem na zimowym czy karnawałowym stole. Ja do stylizacji wybrałam dwa różne wzory, Talerzyk Deserowy Circles , z tej serii znajdziecie również talerz obiady, głęboki, kubek czy miseczkę. Produkt aktualnie dostępny w ofercie wyprzedażowej więc tym bardziej warto skorzystać z okazji. Drugi talerzyk pochodzi z serii Pheonix, w którym zakochałam się od pierwszego
SMYKWKUCHNIKtóż z nas nie zna charakterystycznego smaku i zapachu Nutelli? Każdego roku podbija ona serca coraz większej liczby ludzi na całym świecie, a dzieje się tak
Moja smaczna kuchniaZupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków
Kulinarne PrzebojeJeśli tak jak ja uwielbiacie ogórki małosolne, z pewnością nie raz zastanawialiście się czy można w jakiś sposób przyspieszyć proces ich przygotowywania. W końcu nie zawsze
okolicepalnika.plZ zupami to przeważnie jest tak, że albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i talerz dobrej zupy potrafi mnie uszczęśliwić. Jak
Codzienna kuchnia niecodziennaJakiś czas temu pisałam o tym, jak wybrać odpowiedni piekarnik ? Mój wybór padł na piekarnik marki Gorenje . Piekarnik sprawuje się świetnie
Kulinarne przygody GatityCzłowiek to zwierze stadne. Nawet największy indywidualista i samotnik potrzebuje mieć kogoś - jak nie do kochania, to do krzyczenia chociażby. I jak świat stary, tak się
Wypisz WymalujSkładniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40
w mojej kuchniPrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona
Karo in the KitchenPrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona
Karo in the Kitchenwymaga wielu skomplikowanych składników, nie wymaga też wielkich umiejętności. Łosoś sam w sobie jest tak pyszny, że nie potrzebuje wielu dodatków, jest prawdziwym królem. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Można przygotować do tego jeszcze jakąś prostą sałatę, można podać świeżego pomidorka lub inne warzywa, jednak tym razem pozostałam przy łososiu i ziemniakach, które i tak jadamy bardzo rzadko(...)były dobre. Można ewentualnie na koniec otworzyć paczuszki z łososiem, by trochę się zarumienił. Trzeba wtedy koniecznie uważać, by nie zostawiać go tak na dłużej niż 5 min. Szybko może się wysuszyć, a nie ma nic gorszego. Papiloty przekładamy na talerz, dodajemy ziemniaki i gotowe. Proste, dość szybkie, a jakie pyszne. Tak przygotowany łosoś jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz
Ratunku obiadMając męża Węgra nie ma mowy abym uniknęła gotowania dań z kuchni węgierskiej . Galuszka czyli kluski z jaja i mąki Tak jak na początku przychodziło mi
mecooksNasze dzieci mają bardzo blisko siebie urodziny, wiec wyprawiamy im razem. Żeby nie było zbyt tortowo postanowiłam zrobić jeden tort tradycyjny, a drugi to przerobione na
Państwo Wojtczuk gotująfilmu, oglądane wielokrotnie. Nie trzeba słów, by rozumieć o co w tym wszystkim chodzi. Bywa, że ten film trwa aż do popołudnia. Lenistwo usprawiedliwione. Już nie myślimy o obiedzie. Kolacja o tej porze nie wydaje się właściwa. To może podwieczorek? Tak, przecież to popołudniowe zwolnienie czasu jest właśnie dlatego. Mała przyjemność, by rozbudzić apetyt na więcej. Podwieczorek(...)foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C - u mnie rosło w temperatu rze pokojowej grzane wiosennym słońcem /. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami. Dziękuję Amber i wszystkim Piekarkom za wspaniałe i smaczne chwile
KUCHARNIA