Czas czytania: 2 min Zupa grzybowa z makaronem, a właściwie jest to zupa z lanymi kluseczkami Zupa grzybowa przygotowana z suszonych grzybów na wywarze warzywnym to
SprawdzonaKuchnia.plDlaczego właśnie taka zalewajka? Taka konkretna i terytorialnia , już wyjaśniam. Sama zupa pochodzi z centralnej Polski, pierwsze udokumentowane wzmianki na jej temat pochodzą z XIX
Dieta moja pasjaRisotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako
Poezja smakuWitam Was serdecznie. Za oknem upalnie, burzowo wręcz tropikalnie. Takie warunki nie sprzyjają wielogodzinnemu gotowaniu mam więc dla Was przepis na pyszne, ale też proste i szybkie danie obiadowe, które dzięki magicznej trójce produktów marki PONTI dosłownie porazi eksplozją włoskich smaków. Oprócz walorów smakowych zaletą dania jest to, że jego produkcja nie wymaga zbyt długiego przebywania w rozgrzanej kuchni. 😄 Brzmi(...)się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem... Nic dodać nic ująć. Deklaracje producenta jak i dystrybutorów marki są trafne i nieprzesadzone, a produkty wykorzystane do przygotowania pysznego obiadu połechtały pysznie nasze podniebienia. Cmokaliśmy z zachwytu jeszcze kilka minut po zjedzeniu, a następnego dnia zgadnijcie co było na obiad? Polecam moją recepturę zarówno na letni obiad
Kuchnia po mojemuOmlet ze szparagami to szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Oczywiście przygotujemy je głównie tylko w sezonie od końca kwietnia do połowy czerwca, kiedy to będą dostępne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!PIEROGI Z JAGODAMI Najbardziej ulubione i wyczekane pierogi latem. Smak mojego dzieciństwa. Zawsze jak tylko pojawiały się jagody, prosiłam mamę by zrobiła mi te pierogi. Mogłam
Kulinarnie z Polką na Kresachsposobów: gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler Warszawy końca XIX wieku, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu . Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. Szparag biały Szparagi zazwyczaj dzieli(...)dlatego trzeba się jej pozbyć. Tu szkoły są dwie: jedna każe po prostu złapać szparaga dwoma rękami, wygiąć w łuk, a zdrewniała końcówka sama się odłamie. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi
Niedzielny kucharzLiczba porcji : 3-4 Jeśli masz problem z pieczeniem drobiu, nie wiesz jak zamarynować kurczaka, jak długo piec i w jakiej temperaturze, albo po prostu potrzebujesz prostego przepisu jak szybko upiec kurczaka, to Niedzielny kucharz ma dla Ciebie rozwiązanie problemów. Mamy świetny, przetestowany sposób jak w godzinę upiec aromatycznego, soczystego kurczaka. Przepis jest bardzo prosty, nie trzeba robić jakichś(...)piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Niech kurczak odpoczywa sobie z 15 minut. Artykuł Obiad na niedzielę: Soczysty kurczak marynowany w maślance pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzMakaron z boczkiem to potrawa inspirowana kuchnią włoską i typowym ich makaronem – Carbonara. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a przygotowanie powinno zająć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami to idealna propozycja na obiad, kiedy jest ciepło. Świeże szparagi z sosem beszamelowym oraz kurczak o smaku cytrusów to idealne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami to idealne połączenie ryby i szybkiej bardzo prostej sałatki. Do sałatki wykorzystamy sałatę rzymską, która nie jest aż tak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pokrojona w zgrabne kwadraty, posłużyła nam jako świetna przekąska do piwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, " wreszcie nie było suche(...)dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu wychodzi nieco więcej, niż trzeba na jeden placek. Posmarowałam więc nią kromki bagietki, udekorowałam rukolą i papryką i miałam szybkie crostini :) Przy okazji testowania przepisu na cocę poznałam bardzo dobrą metodę pieczenia placka drożdżowego. Sekret tkwi w bardzo mocnym nagrzaniu piekarnika (do 250 stopni C), krótkim opieczeniu w niej placka
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiamy prostą kuchnię. Taką bez kompleksów, bez wołowiny wagyū i bez owoców noni , choć bez wątpienia są to wartościowe produkty. Kuchnię, która nie wymaga od nas
GRUBY WAŁEKPamiętacie ZPT znaczy zajęcia praktyczno – techniczne? Samodzielne robienie kanapek, jajecznicy i tortów? Jakoś wtedy nikt nie przejmował się tym, że wydłubiemy koledze oko albo urwie
ladykitchenOd dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia na blogu cyklu przepisów z tradycjami. Beza Pavlova, tort Sachera, Red Velvet Cake, tort Dobosza, Szwarcwaldzki wiśniowy tort albo
Obiad gotowy