pewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki . Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta. Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie. Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo-piankowa. Po raz pierwszy robiłam takie cudo i przyznam szczerze, że sprawdza się doskonale(...)opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1/2 szkl. oleju Owoce 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie jak wyjdzie
Mieszam w Garnkuniej w sałatce znajduje się również cebula, 2 papryki (żółta i czerwona) oraz papryczka chilli. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku, ostra, kwaskowata, odrobinę słodka. Idealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki chilli 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki cukru 150 ml octu(...)cukrem oraz octem winnym. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Następnie gorące słoiczki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie wystygły. Smacznego
MyCookBook.plProste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta . Składniki: - 400 g dowolnego makaronu - 1 duża cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 większy ząbek czosnku - tłuszcz do smażenia - starty(...)sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności
Kulinarne zapędy Kokosajakiś fast food albo słodycze, gdy dopadnie Was głód w drodze do domu. Nie wiem jak Wy, ale gdy ja jestem głodna to mam ochotę kogoś pobić, zabranie obiadu do pracy chroni Was przed kłótniami z najbliższymi, gdy wracacie głodni z pracy i ewidentnie jesteście nie w sosie. ;) 4. Menu dopasujcie do możliwości kulinarnych Jeśli potrawy będzie przyrządzać więcej niż(...)listę dań, których chcielibyśmy spróbować listę naszych "stałych bywalców', czyli potrawy, które pojawiają się u nas w każdym miesiącu (jak np. ukochane kotlety "włoskie" Dominika) Zobaczycie, że kartki się szybko zapełnią i jeszcze będziecie musieli wybierać pomiędzy kilkoma potrawami na dany dzień. ;) 7. Zróbcie listę zakupów To ważne, by przy przyrządzaniu potraw nie zabrakło Wam składników! My z Dominikiem
Cooking MonsterZupa z boczniaków Już bardzo dawno nie było nowego przepisu na zupę, więc postanowiłem Wam zaserwować coś jednocześnie smacznego, ekspresowego i… wyjątkowo nie jest to
BlendmanWarzywne przysmaki bez konserwantów i w 100% z naturalnych składników, idealne na każdą porę dnia. Wartościowa dawka dobrze przyswajalnego białka. Dania warzywne „Z gruntu dobre”
Kuchcik gotujeSałatka z quinoa, batatami i granatem wzbudziła ogromne zainteresowanie na Facebooku, dlatego też to właśnie nią chciałabym otworzyć cykl z przepisami moich czytelników Dziękuję Wam za
Kuchnia BazyliiPlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na te
mecooksPlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na te
mecooksPrzepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem…Poświąteczny przegląd lodówki i zamrażalki przyniósł mi pomysł na chili. Namoczoną fasolę czasami mrożę, bo jak
codojedzeniakruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej. W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo, że był właśnie po sutym obiedzie. A to już o czymś świadczy. A Wy jakie macie rabarbarowe wspomnienia...? Drożdżówki z rabarbarem i kardamonową kruszonką Składniki: (na 12 sztuk) 500 g mąki pszennej 24 g świeżych drożdży(...)pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta
moj przepis naTarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta
moj przepis naZupa krem pomidorowa z ananasem Od kiedy dostałem nowy blender kielichowy, cały czas bawię się nim w kuchni, jak dziecko zabawkami. Koktajle, pasty, pasztety i zupy
BlendmanNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenzarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także(...)śmietaną 18% w proporcji pół na pół) 1 żółtko 2-3 łyżki tartego parmezanu gałązki świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, można podsypać je mąką. Gotowe schładzamy w lodówce przez ok.pół godziny. Przygotowujemy nadzienie
Raj dla PodniebieniaKluski leniwe to ostatnimi czasy dwa słowa, które idealnie mnie opisują. Leniwa kluska. Dżizas! Jak mi się nie chce. Motywacja spadła mi na pysk i leży
ladykitchenPrzyznam, że tiramisu robiłam pierwszy raz choć jadłam je razy kilka. Była niedziela przed południem i się zabrałam w trakcie robienia obiadu za to włoskie cudo. Rachu ciachu i deser leżał w lodówce do popołudniowej kawy. Szczerze powiem zjadłam dokładkę było tak pysznie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ajerkoniak i likier wbijają się w smaki idealnie, polecam biszkopty podłużne(...)kakao do oprószenia W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem kawowym. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki. Szybko wyciągać biszkopty, gdyż zaraz robią się bardzo miękkie (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy). Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukier
Kubki smakuKupiłam w niedzielę na bazarze trochę nowalijek - młody czosnek, ekologiczną rzodkiewkę i ogórki, świeże liście czosnku niedźwiedziego i postanowiłam je jak najszybciej wykorzystać w kuchni, a
Quinoa Raz!