mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny
moj przepis naSk ładniki 2 cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie
mojej kuchniSk ładniki 2 cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie
w mojej kuchniW zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada
Ugotowane pozamiataneZupa krem z pieczarek Wybrałem się na „spacer” do Kauflanda. Zastanawiasz się w jakim celu? No a po co, motyla noga, mógłbym tam iść
Blendmanmojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny
moj przepis naPiękne słońce, które z rana dzisiaj mnie obudziło, zwiastowało bardzo dobry dzień! Dzisiaj byłam po odbiór mojej legitymacji na GUMedzie i na wizycie, na której miałam
Be Fit Be StrongGotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona
Kuchnia BeatyNie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka GotujeZbliżają się Walentynki, czyli święto zakochanych. Część osób wybiera się wtedy do restauracji. Ale część osób przygotowuje romantyczny obiad lub kolację dla dwojga w domu. Dla tych, którzy chcą przygotować na tą okazję coś słodkiego, mam przepis na walentynkową szarlotkę. W zasadzie jest to zwyczajna szarlotka, którą można upiec na każdą okazję, ale z okazji Walentynek zrobiłam ją w foremce(...)przygotowania: Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, zimną śmietanę oraz żółtka. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i uformowałam je w kulę. Tortownicę w kształcie sera wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam
Waniliowe ImprowizacjeWspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym. Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg) - mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków - sól (do gotowanej wody) W dużym garnku zagotowujemy posoloną(...)kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich. Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym , to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest
mojewypiekiinietylkoodmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli. Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż(...)czasie dodać resztę mleka, ryż, sól i drobno posiekaną szałwię. Zagnieść gładkie ciasto - może się lekko lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut. Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą. Piec w 200 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę
KUCHNIA POLSKAKażda epoka ma swój wkład w historię makaronu: w 1987 roku powstała odmiana Castellane, oddająca mistrzowską umiejętność projektanta makaronu Carlo Moro z Parmy. Inspiracją dla tej
Moje Małe CzarowanieKocham lato, ale nie za opalanie się na plaży. Mam jasną cerę, więc każdy wypad nad morze i opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary
Moja smaczna kuchniaZawsze warto zrobić takie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy. Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka(...)garnka cukinię i papryki,pomidory wymieszać i gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majeranek, koncentrat,paprykę słodką w proszku i ostrą,wymieszać. Leczo gotuje się bardzo szybko, ale trzeba przy tym stać bo lubi się przypalić. Będzie gotowe jak cukinia się rozgotuje a warzywa miękkie. Smacznego to jest pyszne i bardzo duża porcja
Kuchnia PokoleńRolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z
Mechanik w kuchnimojprzepisna.pl | Śmietanowiec To ciasto ma jeszcze inną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik
moj przepis naSałatka z selerem to pyszna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy na kolację. Może być też bogatą wersją surówki do obiadu. Skomponowałam ją z dostępnych obecnie zimowych warzyw i sałat, więc jest to propozycja na zdrowe danie sezonowe, pełne witamin! Seler korzeniowy nie ma zbyt wielu zwolenników. Uchodzi za mało smaczne warzywo, jednak warto dać mu szansę i wypróbować(...)przepisy z selerem w wersji pieczonej i gotowanej. Sałatka z selera – o czym warto pamiętać Przygotowując sałatkę z surowego selera trzeba pamiętać, iż po przekrojeniu i obraniu szybko sinieje. Warto więc skropić go sokiem z cytryny tuż po przygotowaniu. Seler bardzo dobrze komponuje się w surówkach z owocami, np. z ananasem, jabłkiem czy gruszką, a także świetnie współgra
Wiszniówkapewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki . Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta. Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie. Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo-piankowa. Po raz pierwszy robiłam takie cudo i przyznam szczerze, że sprawdza się doskonale(...)opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1/2 szkl. oleju Owoce 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie jak wyjdzie
Mieszam w Garnkuniej w sałatce znajduje się również cebula, 2 papryki (żółta i czerwona) oraz papryczka chilli. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku, ostra, kwaskowata, odrobinę słodka. Idealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki chilli 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki cukru 150 ml octu(...)cukrem oraz octem winnym. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Następnie gorące słoiczki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie wystygły. Smacznego
MyCookBook.plProste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta . Składniki: - 400 g dowolnego makaronu - 1 duża cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 większy ząbek czosnku - tłuszcz do smażenia - starty(...)sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności
Kulinarne zapędy Kokosa