szybki kurczak - 1879 przepisów (strona:87/126)

Clafoutis czyli klafuti truskawkowe 152

klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować.  Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie(...)Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki drobiowe ze szparagami 151

chyba moje ostatnie szparagi w tym roku. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Chociaż w Stanach jest ich ciągle dużo, tylko że wyglądają jakoś inaczej niż te nasze. Ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :) Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie(...)odchudzonej. Ja roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false false

Zgrabne Gotowanie
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 261

półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież(...)dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy od obsługi. Obsługiwać  takie wesele powinno 5 osób -  4 kelnerki plus jedna osoba koordynująca. Razem 5 osób na sali

Kulinarny karnet Christophera
soczyste piersi z buraczkami... 177

sól do smaku, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąką pszenna 1 łyżka kostkę Knorr rozetrzeć w oliwie Bertolli i natrzeć dobrze umytą pierś kurczaka - schować do lodówki na całą noc w rondlu rozgrzać olej i zrumienić pierś z każdej strony, przykryć pokrywką i dusić z 30 minut, można wlać z 1/2 szklanki wody(...)kostkę i posypaną cukrem wsypać starte na grubszych oczkach ugotowane buraczki do smaku dać soli, pieprz, ocet i podsmażać mieszając z 3 minuty na buraczki wsypać łyżkę mąki i szybko mieszając zagęścić smaczne piersi, są naprawdę soczyste i podane tylko z buraczkami smakują bardzo, jak chcesz możesz podać i ziemniaki, ryż lub co lubisz..............SMACZNEGO!!! biorę udział w akcji

W Mojej Kuchni Lubię
Paella z oscypkiem i chorizo 153

Góralskie wydanie paelli, czyli mięso i oscypki. Wyśmienite, szybkie danie jednogarnkowe, sycące i bardzo łatwe do wykonania. Kiełbasa chorizo jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów .  Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki(...)wędzonego sera  10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 1 łyżeczka  kurkumy sól pieprz 1. Ryż gotujemy

Apetyczna babeczka
Gulasz wołowo-warzywny z wolnowaru 142

całości i już za kilka godzin gotowania się nie będzie surowy, a będzie za to bardzo soczysty i aromatyczny - i tak właśnie było, bo pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy był kurczak, kiedyś podzielimy się przepisem na niego. Tymczasem kolejnym testem była wołowina, czyli mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Wołowina miała być mięciutka, rozpadająca się od naciśnięcia widelcem i również(...)Wolnowar ma 2 stopnie ustawienia temperatury plus funkcję podtrzymywania ciepła. Pierwszy z nich to 1 czyli powolne gotowanie w temperaturze około 70-90 stopni, drugi 2 to tzw. "szybkie gotowanie" w ok. 100 stopniach. Wystarczy nastawić urządzenie rano, a już za kilka godzin będzie można cieszyć się smacznym obiadem. Już nie mogę się doczekać sezonu na robienie przetworów

Pora coś zjeść
Quesadilla 208

kurczaka, Olej do smażenia, Sól, pieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i pomidory. Obrany ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy mięso nabierze koloru dorzucamy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Na patelnię dolewamy sos pomidorowy przygotowany w garnuszku. Całość gotujemy parę(...)wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy na suchej patelni grillowej po parę minut z każdej strony. Aby w miarę szybko i łatwo obrócić nasze danie na patelni, przydatny będzie duży talerz. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się

cookpl
Rozmarynowy kurczak z morelami 182

Uwielbiam takie ekspresowe w przygotowaniu, nieskomplikowane i smaczne dania. Polecam Ci, gdy nie jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania zajmie

Wielki apetyt
Sałatka Cezar na szpinaku 364

Klasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy

Kuchnia PROzdrowotna
Pierś z kurczaka z maślakami zapiekana w cieście francuskim 191

Niestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o

Kraina Tysiąca Smaków
Kurczak w carry 321

Składniki:     dla jednej osoby: mały filet z kurczaka  papryka żółta cebula  czosnek 4 ząbki sól, pieprz, olej imbir świeży, carry Przygotowanie: Umyty filet pokroić na kawałki, zamarynować w oleju i carry (płaska łyżeczka na 3- 4 łyżki oleju) Na rozgrzanym oleju przesmażyć czosnek, cebulę, dołożyć mięso -smażyć  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać około(...)świeżego, pokrojonego imbiru oraz małą, żółtą, pokrojoną paprykę  Doprawić do smaku solą i pieprzem. To propozycja mojej Córki, obiad studencki - super szybki i smaczny

Proste Potrawy
Nowalijkowe warsztaty z Kuchnia + i Davidem Gaboriaud 199

coś co lubi. Stoiska oferują kuchnie z różnych stron świata – azjatycką, gruzińską; burgery, burrito, owoce morza, polskie kiełbasy, lemoniady i wiele więcej. Same warsztaty mogę opisać tak: krótko, szybko i na temat. Fajni ludzie, dobra atmosfera i smaki, które lubię – zielenina w wersji azjatyckiej. David pokazał, że warzywa nie muszą być nudne, a wszystko co zrobiliśmy okraszone(...)ścisłe przepisy): Sałatka z nowalijek i świeżych dobroci od Pana „Ziółko” z dodatkiem smaków azjatyckich – kolendra, cytryna i innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą i mielonym kminkiem. Pulpeciki z kurczaka, chilli, imbiru, cebulki dymki, sosu teriyaki, kurkumy. Arabski chlebek. Bierzemy chlebek w dłoń, układamy

OstryKęs
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 196

kuchni dalekiego wschodu, ale jednak okazało się, że w moich kuchennych zbiorach zawieruszyło się kilka główek bok choy. Patrząc na tę kapustę długo zastanawiałam się jak ją przetworzyć... Wykonałam szybki rzut oka na to, co znajduje się w mojej lodówce i przebiegło mi przez głowę ugotowanie zupy. Kompletnie nie wiedziałam jak się za to zabrać, więc zaczęła się improwizacja(...)zaskoczyła ;) W efekcie powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu  - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone

Zainspiruj się kuchnią
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 178

czekać drugiej serii. Tym samym dzisiejszy post to mała porada dla naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie. Zacznijmy od przygotowania Spaghetti: Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany(...)mieszamy aby nie przywierała do dna. Ugotowany makaron spaghetti wrzucamy do tak przygotowanego sosu i mieszamy.  Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców.  Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny.  Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną.  Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki

Smaki Brazylii
Roladki kurczacze z włoskim wnętrzem. Obiad na weekend 217

popołudnie, więc mogłam wkroczyć do akcji i uratować ideę panierowanych roladek. Niech nikt nie mówi, że nie zawinę roladek czy tam że się nie da ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów 1 kilka mozzarelli sól, pieprz zioła prowansalskie 1 duże jajo bułka tarta do odtoczenia Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Mozzarellę i pomidora kroimy(...)jajku i bułce - jeśli chcemy chrupiącą skórkę - to dwukrotnie. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Aromatyczne, soczyste, chrupiąco - mięciutkie, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Słowem - idealny obiad na weekend

Kuchnia po mojemu