szybki grill - 88 przepisów (strona:4/6)

Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 339

szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia(...)wylot. Powstanie coś w rodzaju ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni. W międzyczasie cukinię pokroić na plasterki i opiec na grillu z obu stron, a ser pokroić w kostkę. Następnie wyjąć tarty z piekarnika. Jeżeli środek zbytnio wyrósł to docisnąć go widelcem. Posmarować każdą tartę sosem pesto, ułożyć zgrillowaną cukinię

wyzwania kuchenne
Tarta cytrynowa 193

maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki. Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine. Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach(...)minut. Tarte mozna podac z lodami lub zapiec na wierzchu beze. Beze ubijamy z 3 bialek i okolo 80g cukru. Wylewamy na przestudzona tarte i wkladamy do piekarnika pod grill na okolo 3 minuty. Mozna tez upiec beze bardziej tradycyjnie czyli w piekarniku bez grilla. Wtedy wylewamy bialka na gorace ciasto i pieczemy dalej przez okolo 10 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
1491. Naczynie żaroodporne Termisil 170

Parę dni temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych.Naczynia żaroodporne Grill&Drop produkowane są ze szkła boro-krzemowego.Naczynia te są odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C), są również odporne na nagłe zmiany temperatur.Szkło nie wchodzi(...)Szklane krople w pokrywie , które zapewniają równomierne nawilżenie potrawy.. Szklane ryfle , które zapobiegają przywieraniu potraw... Naczynie żaroodporne ..wykorzystane ..  Do gotowania: Na sam początek eksperymentów z naczyniem był szybki obiad...biała kiełbasa gotowana ..w sosie pomidorowym.. Do pieczenia: Następnie był chlebek ..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania

Moje domowe kucharzenie
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 218

składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego(...)efekt jest niezwykle smaczny. Warzywa wesoło chrupią w gotowej kanapce i fajnie kontrastują z miękką rybą.  Rybę możecie usmażyć, ugrillować na patelni grillowanej lub na prawdziwym grillu na świeżym powietrzu, czego Wam i sobie życzę:) Pity z grillowaną rybą po marokańsku przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 30 min + czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym

Chilli Czosnek i Oliwa
Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości 174

okrągła cukinia pięknie się na talerzu komponuje, a „nadziana ” delikatnym mięsem z indyka niesamowicie smakuje. Lubczyk, ziołowy afrodyzjak, ma magiczne działanie, kto takie grillowane cukinie dostanie i je skosztuje szybko się zakochuje. Przez żołądek do serca  to łatwa sprawa i pomóc Wam może w miłości moja grillowa potrawa.   Składniki: 200 g mięsa mielonego z indyka, 1 szarlotka(...)Cukinie podajemy z  papryczkami i tostem posmarowanym serem camembert przygotowanym na grillu. Możemy użyć gotowego mięsa mielonego lub samemu zmielić  filet z indyka. Pamiętać należy o dodaniu bulionu do nadzienia, żeby po upieczeniu mięso było soczyste

Moniki Smakołyki
SUSHI Z GRILLA? Łosoś norweski w roli głównej... 214

ostry chiński - ocet ryżowy, sól, cukier (do ryżu) - 1 łyżeczka curry - ciemny słodki ocet ryżowy ( w składzie ma nutę pomarańczy i goździka) - 4-5 arkuszy norii Wykonanie: Przed rozpaleniem grilla musimy jedynie przygotować ryż, należy go ugotować według przepisu na opakowaniu. Oczywiście przed ugotowaniem, ryż płukamy w letniej wodzie około 6 razy, aż do momentu kiedy woda będzie w miarę(...)łosoś norweski, ananas, awokado, majonez, ryż curry - łosoś norweski, wasabi, awokado, ananas, mango i serek śmietnakowy, ryż curry - podajemy z sosem sojowym lub z słodko- ostrym sosem chińskim I szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej). Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę  (8 sztuk sushi maki) ze względu na zawartość jodu w algach

SMYKWKUCHNI
Brak tytułu 218

Propozycja na szybki sobotni obiad   Sobota - tyle zajęć a czasu mało... Czemu by nie oszczędzić go troszkę, przygotowując szybki obiad. Znalazłam fajny przepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :)     Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków(...)jego bazie, Majonezy smakowe. To niezwykłe połączenie majonezu z dodatkiem naturalnych wyciągów smakowych (czosnkowego) i (chrzanowego), w połączeniu z kompozycją przypraw sprawi, że jaja, wędliny, czy potrawy z grilla nabiorą nowego wykwintnego i niepowtarzalnego smaku. W ofercie także majonez chrzanowy - może kiedyś spróbuję :) Po więcej informacji zapraszam na stronę internetowa firmy - tutaj Są też

kolorowotorcikowo
Domowe Sushi krok po kroku 278

samą ilością wody co ryżu. Na przykład na odmierzonego na sucho 2 szklanki ryżu nalewamy 2 szklanki wody. Przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie szybko doprowadzamy wodę z ryżem do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę grzania na minimum i gotujemy 15 minut, aż cała woda wyparuje. Następnie odstawiamy garnek na bok na 10 minut, nie odkrywając(...)paski. Można użyć dowolnej ryby. Ważne aby była z pewnego źródła, ponieważ zależy nam na świeżości. Jeśli nie jesteście miłośnikami surowych ryb polecam upiec je w piekarniku lub grillu.   Etap IV-zwijanie sushi   Przygotowujemy sobie stanowisko pracy, aby móc przystąpić do zwijania rolek. Rozkładamy wszystkie pokrojone warzywa, ryby i dodatki.   P rzygotowujemy miseczkę z wodą do maczania

Mania Gotowania
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 327

mąką za pomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie w misce mieszamy żółtko wraz ze śmietaną i solą i całość wylewamy do mąki połączonej z masłem. Zwinnie i szybko wyrabiamy dłońmi zwarte, jednolite ciasto, kolejno forumujemy z niego kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h w celu schłodzenia.  Pod koniec czasu chłodzenia(...)Całość zapiekamy od 25 do 30 minut na środkowej półce piekarnika aż do ścięcia i zapieczenia się 'pierzynki' (: (jeśli mamy możliwość na 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy opcję grill-pieczenie tylko z góry) . Tartę dekorujemy listkami świeżej kolendry innymi ziołami lub startym parmezanem. Pamiętajcie, że jest to jedynie nasza propozycja, możecie wykorzystać swoje ulubione dodatki. Zawsze najpyszniejsza jest kreatywność

Symfonia Smaków
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 473

kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się nadawały jako dodatek do dań z grilla lub jako pasta do pieczywa. A może znacie jeszcze jakieś? Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów(...)smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzowałam sosu, bo wiedziałam, że szybko go zjemy:) Bliżej jesieni, gdy papryki i bakłażany stanieją, zrobię większe zapasy sosu i wtedy na pewno będę pasteryzować, tak aby mógł przetrwać kilka miesięcy

Chilli Czosnek i Oliwa
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 238

jest nieco chłodniej, ale nie narzekajmy - promieni słonecznych póki co jest pod dostatkiem (:  Po kilku słodkich propozycjach zapraszamy Was dziś do nas na coś obiadowego, a mianowicie ekspresowo szybką tartę, w której kluczowym składnikiem są smakowite, jesienne grzyby!  My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać(...)całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. Tartę pieczemy ok.35 min. ( w zależności od rodzaju piekarnika). Jeżeli mamy możliwość 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy funkcję grilla - od góry, aby osiągnąć chrupiącą skórkę na powierzchni. Tartę dekorujemy świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi świeżymi ziołami. Smacznego! (: W przepisie wykorzystałyśmy przyprawy Kamis - Życie Ze Smakiem! Polecamy. (function

Symfonia Smaków
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 208

bardziej prawdopodobna wydaje się hipoteza głosząca, że w średniowieczu sól była zbyt droga dla florenckich piekarzy, więc nauczyli się piec bez niej. Tak czy siak chleb bez soli bardzo szybko czerstwieje, a florenckie gospodynie musiały znaleźć sposób na spożytkowanie jego dużej  ilości. I wymyśliły panzanellę, rewelacyjny sposób na zużycie czerstwego chleba także i dziś. W tradycyjnym przepisie czerstwy(...)wrzuciłam na blachę, polałam oliwą, posypałam nasionami kopru włoskiego, świeżym oregano i rozmarynem oraz szczyptą soli. Wymieszałam wszystko rękoma, aby chleb dobrze wchłonął przyprawy, po czym wstawiłam blachę pod grill piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piekłam ok. 8 minut, aż grzanki się zrumieniły. Posiekałam kolejno: kapary, anchois, większość bazylii oraz 4 pieczone papryki. Wrzuciłam wszystko do miski. Następnie dodałam wyciśnięty

Chilli Czosnek i Oliwa