Obłędne w smaku , wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe- inspiracją był przepis znaleziony na opakowaniu po zielonym pieprzu! Ps. Misiek pomagał Ciasto: 50g puree z dyni (duża
greenscarfGdy byłam młodsza uwielbiałam budyń. Jadłam go bardzo często na podwieczorek lub kolacje razem z owocami lub sokiem malinowym. Gdy przychodziły do mnie koleżanki mama częstowała
Czarnawisienkabyłej dyniowej grządce. Rok temu był tylko kępą liści- teraz jest wyższy ode mnie i przyciąga owady. A przy ogrodowych porządkach można coś uszczknąć i zjeść na szybko- bo przecież praca czeka! Bobu w tym roku było znacznie więcej- ugotowany z solą zniknął przy wieczornym oglądaniu słabego serialu (wszystkie dobre się pokończyły albo mają przerwę- może macie coś(...)sezamem. Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki czyni cuda!). Polecam koniecznie, dopóki jeszcze
les mirabellesObserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc
W kuchni Karmel-itkizbyt dużej ilości, bo możemy uzyskać bardzo gorzki efekt! Szafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków(...)nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą
Symfonia SmakówŚwietnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru :) Wszystkich zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook, tam dzieje się wszystko wcześniej :) - A to link -----> BlondynkaGotuje Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków(...)minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym, tu tylko pomijamy dodanie musu:) WYKONANIE: Wystudzony biszkopt przekroiłam na 3 równe blaty
Blondynka GotujeSpotkania ze znajomymi to dla mnie idealny pretekst aby przygotować słodkości. Oczywiście takie w lepszym wydaniu, bo bez cukru i innych słodzików. Tym razem przygotowałam orzechowy
Natka PietruszkiSernikowy szał na blogu trwa :) Przedstawiam przepis, który pewnie niektórzy znają - znalazłam go na stronie Moje Wypieki i tylko nieznacznie zmieniłam - na sernik z masą
My Culinary ArtJakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis
Rozpustne gotowanieTrufle już od dłuższego czasu były na mojej liście "do zrobienia". Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające się w
pink envelopeDrodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką, polany truskawkową galaretką. Mniam <3 Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Kotlet.TV . zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżeczki kakao 1 płaska(...)tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Jeżeli masa jest zbyt płynna, wkładamy ją na chwilę do lodówki - UWAGA - masa bardzo szybko tężeje! GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż zacznie tężeć. PRZEŁOŻENIE: Na paterze kładziemy biszkopt bez wycięć. Smarujemy równomiernie kremem i przykrywamy biszkoptem
My Culinary ArtW końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama
Kuchnia w czekoladzieBlondies to przepis zaadaptowany przeze mnie z książki Gordona Ramsay'a. Podczas pieczenia tego ciasta dom cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy
Smaki Przyprawy i KoloryKruche niepozorne babeczki, nadziane kremem o smaku białej czekolady i jeszcze mało popularnej herbaty matcha która ma konsystencję sypkiego pudru, i bogactwo antyoksydantów, w Japonii bardzo
Wanilia i Kardamonciemne, bardziej karmelowe z lekko czosnkową nutą. Małżonkowi trafiło się jaśniejsze i bardziej gorzkie. Było nas czworo i zamówiliśmy różne dania, ale wszystkim nam jedzenie na farmie smakowało. Na deser z pewną nieśmiałością sięgnęliśmy po lody czosnkowe. Ale nie było się czego bać! Lody czosnkowe robione są z dodatkiem czarnego czosnku (nawet wcześniej nie wiedziałam, że taki istnieje(...)świeżości ryby, tutaj jednak się odważyłam. Ryba była wspaniała. Mogłaby być jedynie świeższa jakbym ją sama wyciągnęła z wody (Zdjęcie zrobione telefonem…) Niestety wszystko, co dobre szybko się kończy… i trzeba było wracać do domu Ale na Wyspę wrócimy jeszcze pewnie nie raz, bo to co zobaczyliśmy, to tylko mały fragment tego co ma do zaoferowania
UgotujmyTo.pl