przez te wszystkie lata nie doszukalam sie galaretki we francuskich sklepach. Przeszukalam doskladnie moja spizarnie i znalazlam 2 opakowania galaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc smak mojego ulubionego ciasta w deserze. Tak oto powstalo moje dzisiejsze dzielo. Pianka truskawkowa z galaretka z truskawek skladniki na 6 szklaneczek 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 0,5 szklanki brazowego cukru 250ml kremowki(...)bedzie juz na tyle sztywna, ze nic sie w niej nie utopi wlewamy na nia warstwe kermowki i znow odstawiamy do lodowki do zastygniecia. Masa smietanowa scina sie dosc szybko. Na koncu wlewamy reszte galaretki i znow odstawiamy do lodowki. Smacznego. Ten deser to moja kolejna propozycja na trwajacy wlasnie "Sezon truskawkowy" , zabawe zorganizowana przez Olge Smile
Przysmaki Karolkipewnie niejedni z Was sobie myślą. I dobrze, po to jest piątek, żeby myśleć o weekendzie i odpoczynku. My też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność(...)smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy
vegetaniebazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki(...)kawą instant z cykorii. Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut
głodny alergikGnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny(...)praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiamy. Kroimy na kawałki i dłońmi rolujemy walki o średnicy 1,5 cm, podsypujemy mąką w razie konieczności. Kroimy w poprzek
Smakowity Blog Kulinarnyprzejechana przez czołg. Tak ze trzy razy. Łykam więc tabletki, w które zaopatrzyła mnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek(...)nią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż kiedyś wspomniałam uwielbiam muffinki za to, że można przygotować je w kilka chwil. Sprawdzają się zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście, bo ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dosłownie 30-40 minut i gotowe! Osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe(...)płatków migdałów). Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane
Ze smakiem i z pasjąPochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gproszek do pieczenia bezglutenowy mąka bezglutenowa Mix it0,5 łyżeczki100 gekstrakt(...)wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około
głodny alergikśrednicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Maliny blendujemy (ewentualnie rozcieramy widelcem), a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus przelewamy do małego garnka lub rondelka i łączymy ze śmietaną – malinową(...)temperaturę, zmniejszamy ogień pod karmelem i wlewamy śmietanę do karmelu intensywnie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką. Gotujemy jeszcze chwilę (aż osiągną 110°C i będą intensywnie wrzeć), a następnie szybko chłodzimy masę stawiając patelnię (lub rondelek) na kostkach lodu. Gdy karmel zacznie stygnąć i zastygać wlewamy go na ostudzony spód, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce. Uwaga
Poezja smakuchwili, kiedy opuszczam miasto przede mną pojawiają się malownicze doliny, mgła oplata lasy, słońce daje wyraźnie o sobie znać i jeszcze stada owiec. Nie mogłam dłużej zwlekać, z auta szybko robię zdjęcie. Na Instagramie możecie zobaczyć kilka takich ujęć z porannej wyprawy do pracy. Ogólnie cierpię kiedy muszę wstawać wcześnie rano, jednak za te widoki zniosę to dzielnie(...)dodać tą przyprawę do herbaty, jednak w smaku jest genialna. Szarlotka czy placek ze śliwkami? Dla mnie bez znaczenia – tym bardziej, że podczas jesieni mogłabym piec ciasta z jabłkami czy śliwkami bez końca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy nastrój zawsze znika przy pieczeniu. Miałam kilka podejść do ciast z jabłkami, ale najbardziej
Pink Envelopejedynie synowie założycieli tejże piekarni. Dopiero w 1927 roku polski piekarz Harry Lender założył w Connecticut pierwszą poza Nowym Jorkiem piekarnie bajgli. Oferując je m.in w postaci mrożonej bardzo szybko wprowadził je do sklepów, co poskutkowało ogromnym wzrostem ich sprzedaży. Obecnie dwa największe „ośrodki” wypieku bajgli to Montreal i Nowy Jork. W tym drugim(...)około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto
Jacob TastesBabeczki to moje ulubione słodycze, bo nadają się na każdą okazję – można je podać jako szybką przekąskę do kawy, ale także jako piękny i elegancki deser, który zachwyci gości nawet na wyszukanym przyjęciu. Moja propozycja to babeczki na wesele – klasyczne cupcake’i z delikatnym kremem śmietankowym i domową konfiturą różaną. Do tego piękna i prosta dekoracja(...)mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać
Ciastkozercymnie tam czeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne(...)niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami).Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy kształty
Słodkie Przyjemnościchrupiące i bardzo orzechowe ciasteczka owsiane. Po batonikach granola z masłem orzechowym (KLIK), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie i banalnie proste. Jedynym problemem może okazać się zjedzenie masy przed uformowaniem ciasteczek- uważajcie, bo to naprawdę nie lada wyzwanie, żeby się powstrzymać.Takie ciasteczka to wprost idealna przekąska. Źródło(...)sojowego bez cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE:Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miskiDodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszaćCiasto wstawić na 15 minut do lodówkiZe schłodzonego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze z papierem do pieczeniaPiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CSmacznego!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsternaszego surowca! Jak przyjdzie apokalipsa, to przynajmniej płotek sobie ukręcimy:) "Bezinowe "kołki posłużyły jako baza Etapy początkowe- z okazji płotka złożyliśmy nawet nasz zdemolowany kompostownik Plecenie szło nam bardzo szybko i sprawnie. Płotek wersja końcowa- może trochę uratuje kompostownik przed wiatrem. A kiedy trochę zmarznięci wróciliśmy do domu, przyszedł czas na wykorzystanie wyrwanej chwilę wcześniej pory. Pomysł(...)ucieknę do domu, szczególnie, że czekała na mnie jeszcze praca. Nie udało się. Ponieważ byłam głodna, zdecydowałam się na coś obiadowego- tartę z porami. I boczusiem. I duży kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie
les mirabelles