fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera(...)ilości według gustu i uznania). Podgrzewamy całość. Krok 5 W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostujemy w rozgrzanym piekarniku (kilka minut wystarczy), na suchej patelni lub w tosterze. Jabłko myjemy i nieobierane kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę przesmażamy. Wykładamy na chleb, dodajemy ser, posypujemy tymiankiem i na pół minuty wstawiamy do mikrofali. Krok 6 Zupę przelewamy
Niedzielny kucharzNiby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i
babka w formieSzybkie obiadokolacje stały się moim wyzwaniem. W ciągu całego pracującego tygodnia w ażne by dzieci zjadły obiad niekoniecznie o 20ej, by nie marudziły , że są głodne
Dzieje kuchennej WiewióryMinęły święta. Tyle oczekiwania a minęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam wyjść z piżamy :) Oczywiście żartuję ale nie odmówiłam sobie dwóch dni piżamowca. Czytanie
Dzieje kuchennej WiewióryPowróciliśmy do szkolnej rzeczywistości. Do szybkich spacerów do i ze szkoły lub też do proszenia tych życzliwych o podwózkę. Także do śniadaniowego pakowania. Na poniedziałkowe drugie
Dzieje kuchennej WiewiórySzybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe
Grahamka, weka i kajzerkastanowisko pracy praca wre chlebki z ogniska opalone warzywa urocze dekoracje zachwycające, nieprawdaż? sztuczne czy prawdziwe????? Dania powstały szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową
Dzieje kuchennej Wiewiórybyło bardzo smaczne połączenie. Warto upiec, ale jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia– klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie znalazłem ten przepis. Niestety ilości podaję w ml bo w oryginale były w dl 1dl = 100 ml Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej(...)Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składałem jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca) i obłożyć
Stare Garysię przesmażyć – wtedy ratuje nas podanie ich z sosem. A pieczenie mielonego mięsa w formie klopsa jest i szybkie, i efektywne – mięso zyskuje podpieczoną skórkę która zamyka jego płyny wewnątrz. Pieczenie w sosie i dodatek mocno nawilżonego cebulą i mlekiem czerstwego chleba sprawia, że ten włoski klops zostaje puszysty, lekki i niesamowicie wilgotny. Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego(...)strzelać. Studzimy, mielimy w moździerzu na pył, dodajemy do mięsa. Chleb kruszymy jak najdrobniej – można go też wrzucić do blendera, okruszki wtedy będą perfekcyjne. Przekładamy pokruszony chleb do osobnej miseczki i ścieramy do niego na tarce pół dużej cebuli. Dodajemy do chleba mleko albo śmietankę i dokładnie chleb w takiej miksturze nasączamy. Przekładamy zwilżone cebulowo-mleczne okruszki do miski
Karo in the KitchenDomowe pieczywo ostatnio jest bardzo popularne. Nie wiem czy to kwestia mody, czy chęć zjedzenia chleba czy bułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach czy supermarketach(...)Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link
Waniliowe Improwizacjegrillowaniem. Niestety pogoda u mnie nie dopisuje, by rozpalić grilla , dlatego też przygotowałam kaszanki w piekarniku . Jest to proste i szybkie danie , do którego podać można pieczone ziemniaczki i już mamy smaczny obiad . Można ją też podać z pajdą chleba jako ciepły posiłek na kolację . My lubimy kaszankę a Wy? Składniki na kaszankę pieczoną z jabłkiem i cebulą : * 3 dobrej
Zrób to smacznietrzeba uprzednio gotować. Wystarczy wszystkie surowe składniki umieścić w kielichu blendera, odpalić maszynę, wylać masę do formy i upiec. Proste, szybkie i tanie danie. Można jeść na ciepło jako wspomniane drugie danie obiadowe lub na zimo na kromce dobrego chleba. Sprawdza się w domu i lunchboxie na wynos. Zabierając do pracy, weźcie kilka kawałków więcej, bo współpracownicy mogą być chętni
Jeść, by żyć w zdrowiutrzeba uprzednio gotować. Wystarczy wszystkie surowe składniki umieścić w kielichu blendera, odpalić maszynę, wylać masę do formy i upiec. Proste, szybkie i tanie danie. Można jeść na ciepło jako wspomniane drugie danie obiadowe lub na zimo na kromce dobrego chleba. Sprawdza się w domu i lunchboxie na wynos. Zabierając do pracy, weźcie kilka kawałków więcej, bo współpracownicy mogą być chętni
Jeść, by żyć w zdrowiujakości - kindziukiem dojrzewającym, kiełbasą jałowcową oraz boczkiem pieczonym - idealne do napojów wysokoprocentowych, więc doskonale sprawdzą się podczas świąt czy sylwestra. Szybkie w przygotowaniu, a do tego świetnie prezentują się na stole i znikają w mgnieniu oka 😉 Składniki: kilka kromek chleba żytniego dowolny pasztet Duda ( u mnie: z jeleniem) kilka plasterków boczku pieczonego Duda 1/3 czerwonej papryki kilka oliwek zielonych
Kuchnia MagdaLenySiekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Bigos z kapusty pekińskiej appeared first
mojewypiekiinietylkoPomysł na szybką kolację, śniadanie lub na "zagrychę". Kanapki szybko można zrobić, są bardzo zdrowe i smaczne. Nie potrzebujemy za dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam chleb - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel
dlaSmaQSame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL
Ala piecze i gotujenastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Oczywiście jego
Kulinarne przygody Gatitypodejrzenia organizacji takich wydarzeń w większym mieście. Do Janowa miałam 40 kilometrów, więc decyzja o wyjeździe została podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać
Pasja SmakuSzybki bigos z cukinii \ Nie macie pomysłu na cukinię ? Dziś polecam szybki bigos z cukinii i kiełbasy . To pyszny, tani obiad idealny na chłodne dni. Bigos z cukinii to świetny przepis na wykorzystanie jesiennych warzyw. Możecie tu wykorzystać zieloną i żółtą cukinię, sprawdzi się też cukinia w połączeniu z kabaczkiem, dynią lub bakłażanem. A może macie ochotę(...)wegańskie, kiełbasę lub mięso zastąpcie pieczarkami. Bigos z cukinii to bardzo uniwersalne, pożywne danie, świetnie smakuje z chlebem lub ryżem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie wiele moich przepisów z cukinią:) Na jesienny obiad polecam również mój bigos cygański z klopsikami : Przepis na szybki bigos z cukinii, składniki: 2 średnie cukinie, duża cebula, ok. 200 g kiełbasy dobrej jakości, 2-3 ząbki
Lekcje w kuchni