składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,
Proste PotrawyPrzepis na dwa pyszne bochenki. Bardzo prosty, szybki i pyszny :) SKŁADNIKI: 1 kg mąki 3/4 szklanki dowolnych otrąb 3/4 szklanki płatków owsianych lub innych ok. 1 litra ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 5 dag drożdży 2 łyżeczki octu WYKONANIE: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą. W 0,5 l wody rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski(...)pieczenie od 240 st C i potem ją zmniejszyć. Jednak mój piekarnik pali chlebki z wierzchu) później skręciłam piec na 200 st.C Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia wyciągam chleby z formy i dopiekłam na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty dźwięk. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero kroimy. Smacznego
Pani na deserrazem przygotowałam go w wersji ze śmietaną i ostrą papryką. Dobrze schłodzony można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki(...)dodajemy odcedzony biały ser, sól z papryką i śmietanę. Całość smażymy mieszając cały czas. Kiedy ser się rozpuści i połączy z masłem (około 5-10 minut) wlewamy jajko i szybko mieszamy z serem zanim się zetnie. Całość smażymy jeszcze chwilę. W tym czasie ser zacznie gęstnieć i stanie się plastyczny. Gotowy wkładamy do niewielkiego plastikowego pojemnika i lekko dociskamy
Trzeci talerzzadowolę się opakowaniem p ączków. Na przykład... Albo tabliczk ą czekolady. Z nadzieniem karmelowym najlepiej. Czy też opakowaniem herbatników. Podsumowujac: nie pogardzę czymkolwiek niezdrowym, byle było poręcznie i szybko... Z podanych proporcji wychodz ą 2 hojne porcje. Ale ich ilość można spokojnie podwoić - wtedy nie trzeba będzie dzielić kostki rosołowej i puszki ciecierzycy. Ale w razie nagłej(...)goracej dodaj serek i dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz i masz pod ręka możesz wsypać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Podawaj z kleksem jogurtu greckiego i z serem tostowanym na chlebie
Lejdi of the housePolska kanapka ze śledziem Polska kanapka ze śledziem to kąsek dla miłośników tej ryby , takich jak ja Uwielbiam śledzie , wszystkie , solone , marynowane , w oleju , pomidorach…
Ogrodnik w podróżyZa oknem szaro zaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać. Taki dzień jest idealny do tego by
Dzieje kuchennej WiewióryChleb żytni na zakwasie to pieczywo o wyjątkowym smaku, może być jedzony nawet przez osoby, które powinny unikać pszenicy. Mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania ani zagniatania, a upieczony z niej bochenek charakteryzuje się mocno popękaną skórką i wilgotnym miąższem. Udaje się zarówno z mąką żytnią chlebową 720 jak i razową 2000. Składniki: na zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego(...)Dodać zaczyn z dnia poprzedniego i ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na około godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto na posypany mąką blat, będzie bardzo lepkie. Omączonymi dłońmi szybko uformować z niego okrągły bochenek, zagniatając boki do środka. Przełożyć do oprószonego mąką koszyka do wyrastania, ponownie zakryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać
wyzwania kuchenneOpisywałyśmy już tutaj wiele smakowych białek roślinnych. Dzisiaj chcemy Wam przedstawić naturalne 100% białko z grochu od Siła Roślin , które może nie nadaje się do szybkiego koktajlu po treningu ale świetnie urozmaici Wam posiłki i podbije w nim zawartość białka a do tego nie jest ciężko strawne jak dodane świeże strączki. Nazwa: Bioferementowane białko grochu Firma(...)zagęściło ale trzeba dodać bardzo wyraźne owoce jak np. banan czy mango. Jednak najbardziej to białko pasuje nam do wypieków niż do jedzenia na surowo. Po upieczeniu w chlebie, bułkach czy omlecie nie zmienia smaku wypieku a świetnie podbija białko posiłku. Podsumowanie: Tak jak pisałyśmy już wcześniej, to białko naszym zdaniem lepiej pasuje do obróbki termicznej niż do jedzenia
Candy PandasW zdrowej diecie podstawą sukcesu jest odpowiednie planowanie posiłków. Częstym problemem osób, które starają się zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze jest sięganie po niezdrowe przekąski
HealthyCreationspoczątek miłe powitanie, kawa, herbata, pyszne ciasta. Wiesław opowiada o planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła oferuje również warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne i szkolenia dla firm. ziarna kakaowca Nasze warsztaty poświęcone są czekoladzie. Na stole już czeka(...)wymieszać i podgrzać do osiągnięcia 32stC. Tę metodę osobiście wypróbuję na czekoladzie deserowej. Odpowiednie temperowanie czekolady pozwala na utworzenie kryształków 5 stopnia, dzięki czemu czekolada uzyskuję gładką, lśniącą powierzchnię, szybko zastyga i nie roztapia się pod palcami, a podczas jej łamania słychać ten charakterystyczny dźwięk. Czekolada zatemperowana, możemy więc robić pralinki. Uczymy się wylewać foremki, obstukiwać je z nadmiaru
Obiad gotowyOstatnio bardzo, ale to bardzo ,chodził za mną makaron. I parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem Nie zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka(...)potrząsając patelnią, mieszamy wszystko. Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne! Rozkładamy na talerze. Danie szybkie i pyszne gotowe. Przed podaniem trzemy sporo parmezanu i...po wierzchu! Buon appetito
Z Kuchni Do KuchniZupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych
Moje QulinariaSkładniki : 2 jabłka 20 dag kiełbasy garść kiszonej kapusty olej, cebula sól, pieprz, szczypta majeranku cydr- pominęłam Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka
Proste PotrawyCUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa powinna być pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni francuskiej – masła nigdy(...)podgrzewając go (na tym etapie możemy dosolić), a w międzyczasie na masełku podsmażamy liście szałwii. Podajemy (koniecznie!) ze śmietanką 30%, podsmażonymi listkami szałwii i grzankami (niestety nie miałam białego chleba, żeby zrobić grzanki ale pod ręką znalazły się grissini). Całość możemy udekorować świeżymy listkami szałwii. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkitwardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb. Nie ma on nic wspólnego ze znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo(...)dało się ich w ogóle zjeść. Te były idealne zarówno pod względem uwędzenia, jak i słoności. Tak dobrych oscypków nie jadłam chyba nigdy w życiu (serio!). Pochłonęliśmy je tak szybko, że zanim się obejrzeliśmy, talerz był już pusty. Prawie wyrywaliśmy sobie je z rąk 😉 Serki również są pakowane próżniowo, po 3 sztuki, a data ważności
Kuchnia MagdaLeny