kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką(...)chłodnym miejscu kuchni do 3 miesięcy – powyżej tego czasu tłuszcz w orzechach może zacząć się starzeć, czyli jełczeć, a cała mieszanka nabierze nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Założę się że szybko ją wykorzystacie a wtedy nic nie stoi na przeszkodzie żeby dorobić kolejną, świeżą porcję dukkah! SKŁADNIKI około 250-300ml gotowej mieszanki 25g migdałów i orzechów laskowych (po kilka sztuk
Karo in the KitchenW związku z trwającą akcją kulinarną Kuchnia Skandynawska 2014 organizowaną przez Mopsika , postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Panną Malwinną i Mopsem , w ramach wspólnego gotowania przygotować danie
Codzienne GotowanieOmlet ze szparagami to szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Oczywiście przygotujemy je głównie tylko w sezonie od końca kwietnia do połowy czerwca, kiedy to będą dostępne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Okolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka(...)mieć czas, żeby ostygnąć. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem: przez minutę-dwie na szybszych obrotach, potem na najwolniejszych. Dodajemy serek mascarpone, cały czas ubijając - najlepiej zrobić to w miarę szybko, żeby masa nie zdążyła się ogrzać. Łączymy krem z rozpuszczoną czekoladą i przekładamy do szprycy. Próbujemy ładnie go nałożyć na babeczki, zdejmujemy i próbujemy ponownie w nadziei, że kiedyś
sama złodyczKotlety mielone w sosie koperkowym to smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotlecików podawanych "solo". Sos koperkowy charakteryzuje się delikatnością, lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on
Słodka Stronachyba nigdy się nim nie znudzę! Trzeba przyznać, że u mnie ostatnio cały festiwal dań z użyciem łososia , głównie wędzonego. Jak już pisałam wczoraj przy okazji przepisu na sałatkę z jajkiem i łososiem , trwa aktualnie promocja nowej na rynku firmy oferującej wysokojakościowe produkty z łososia. Dzisiejsza keto roladka z cukinii z łososiem zawiera właśnie jeden z nich. Według deklaracji firmy(...)Wasze zainteresowanie, zapraszam do zapoznania się z przepisem. I oczywiście do jego wypróbowania! Roladka z cukinii z łososiem wędzonym Keto roladka z cukinii z łososiem to bardzo świeże i szybkie danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także jako potrawa na uroczyste okazje. Prezentuje się znakomicie i tak samo smakuje. Sprawdźcie sami! Dania Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska
Modern Cave Girlinne wyroby cukiernicze, mrożone frytki, majonezy, sosy – warto czytać etykiety i wiedzieć co jemy. Masło jest łatwostrawne, jest najlepiej przyswajalnym dla nas tłuszczem zwierzęcym, w organizmie masło szybko zmieniane jest w energię, nie odkłada się jak inne tłuszcze. Wiadomo, że nie jemy go non stop i nie używamy do wszystkiego. Nie nadaje się do długiego smażenia (chyba(...)mocno zielone, lekko ‘gryzą’ w gardło goryczką – ale to właśnie one są najzdrowsze. Oliwy extra vergine używam na surowo – w tej postaci jest najzdrowsza. Do skropienia chleba, warzyw, sałatek, serów. Nie smażę na niej, to po pierwsze marnotrawstwo, a po drugie – oliwa pali się w niższej temperaturze niż większość olei roślinnych – ma niższy punkt dymienia
Karo in the KitchenKurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe do upieczenia. Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Mamy nadzieję(...)piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe do upieczenia. Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Mamy nadzieję(...)piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzurodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku czterokrotnie bardziej niż kobiety. Dzięki niemu wszelkie rany i ranki (pooperacyjne i pourazowe) goją się szybko. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka. Pestki dyni składają się(...)ścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga! Nie służy on do smażenia. Co ciekawe, olej z pestek dyni może
Smiling ShrimpSzparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy
Moja Delicjakolację z menu degustacyjnym. Większość z nas na miejsce dotarła wczesnym popołudniem, w związku z tym mieliśmy czas poznać się (większość osób się nie znała), pośmiać i... czas bardzo szybko minął... Kiedy niedawno weszłam do holu Novotel Warszawa Airport coś mnie zdziwiło... znałam już wcześniej ten hotel, byłam w nim jakiś czas temu. Teraz coś się(...)Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie
królestwo garówJesienią łatwo jest przesadzić z ciężkimi daniami. Gdybyście poczuli, że potrzebny wam zdrowszy obiad, to polecam zestaw z warsztatów z Kasią Bem dla marki Hansgrohe, która
Ugotowane pozamiatane