szybka sałatka - 8573 przepisów (strona:432/572)

Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym 193

Kwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)smażyć, będzie to oznaczać, że olej osiągnął należytą temperaturę. Kwiaty cukinii smażymy pojedynczo. Trzymając za łodygę, każdy zanurzamy delikatnie w cieście, obracając nim. Powinien być dokładnie pokryty ciastem. Następnie szybko kładziemy go na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony (do ładnego zezłocenia). Usmażone kwiaty osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem

MyCookBook.pl
Souvlaki – greckie szaszłyki z kurczaka 323

Być w Grecji i nie zjeść Σουβλάκι to jak pojechać do Włoch i nie zjeść pizzy. Nie ma opcji. Jeśli ich nie próbowaliście, a macie ochotę

Karo in the Kitchen
POTRAWKA Z KURCZAKA - potrawka z kurczaka w białym sosie przepis 281

kurczaka z marchewką, cebulą, pietruszką i posiekanym koperkiem. Potrawka zabielana śmietaną, doprawiona skórką z cytryny.  Potrawka z kurczaka to świetny i bardzo popularny pomysł na pyszny i szybki obiad. Przygotowanie potrawki zajmuje naprawdę niewiele czasu. Można ją zrobić z mięsa wcześniej ugotowanego w rosole, pieczonego lub podsmażonego. Do potrawki zazwyczaj wykorzystujemy mięso z drobiu, może to być kurczak(...)kurczaka z czym podać Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z potrawką z kurczaka: potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną i buraczkami potrawka z kurczaka z ryżem i sałatką rzymską potrawka z kurczaka z kromką chrupiącego chleba Smacznego :)   potrawka z kurczaka fot. Moja Książka Kucharska Potrawka z kurczaka fot. Moja Książka Kucharska Przepis zaktualizowany styczeń 2019r

Moja Książka Kucharska
Gotowane zielone szparagi z parmezanem 225

Gotowane zielone szparagi z parmezanem to chyba jedno z najprostszych dań z zielonych szparagów. Wystarczą dosłownie 3 składniki, aby mieć wspaniałą, smaczną kolację. >> Dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 185

potrawy kuchni chińskiej, m.in, ryba na parze w sosie sojowym, szpinak po katońsku czy wołowina po mongolsku ja wybrałam przepis na kurczaka po Syczuańsku, gdyż jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi.  Magiczne składniki... :) Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian chińskiego żółtego ryżowego wina. Swoją(...)sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim

Wylizany Rondel
Krokiety z pikantnym farszem i parówką 208

Dziś przepis na klasyk mojego dzieciństwa, który z odpowiednimi dodatkami został wyniesiony na kolejny level pyszności! Mniam! :)     Oryginalnie były to parówki zawijane w naleśniki

Cooking Monster
Kurczak z makaronem inaczej 257

Składniki (na 2-3 porcje): 1 średniej wielkości filet z kurczaka 1 papryka czerwona Pół puszki lub cała puszka kukurydzy konserwowej Ok. 200 g makaronu muszelki

Anioszek w kuchni
10 słodkich przepisów na święta 144

diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu z Was nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, karp, sałatka śledziowa. W domu babci, u której zazwyczaj spędzam wigilię, jest zawsze słodki akcent, a mianowicie racuchy. Jak to wygląda w Waszych domach, gdzie spędzacie święta, czy są one tradycyjne(...)Blondie z białą czekoladą i cynamonem Mniej tradycyjna odsłona świąt to blondie z kawałkami białej czekolady przełożone cynamonową warstwą. Diabelnie słodkie i cynamonowe, czyli dla miłośników korzennych przypraw. 10. Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką I na koniec klasyk, czyli szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką. Delikatne kruche ciasto przełożone jabłkami i budyniem. Uwielbiam to ciasto

Słodkie Gotowanie
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 331

każdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj.   W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim(...)przyprawy i koncentrat - jeszcze chwilę pogotować stale mieszając. Wyłączyć. Na końcu dodać cukier i ocet i dokładnie go rozprowadzić oraz usunąć liście laurowe. Gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcać i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 15 minut.  To wszystko, czekam na Wasze opinie :-) Ps. Zanim nałożymy sos do słoiczków, można poczekać około godziny by sos się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 158

SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę) 4

ClauditteMissCooking
Węgierski kociołek – pyszna i pożywna zupa gulaszowa! 207

Węgierski kociołek Pożywna, rozgrzewająca i gęsta zupa gulaszowa. Idealna na chłodniejsze dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam!     Składniki: 400g wołowiny na gulasz

Blog z Apetytem
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 223

pierwszy rzut ktoś pomyśli,   że do siebie   nie pasują , gdzie tam, nie warto się poddawać tylko próbować   aby się przekonać czy faktycznie! ja lubię prosto, szybko ale z haczykiem bo dzięki temu odkrywam nowe połączenia smakowe.  Gdy   podejmowałam wyzwanie #MasterTuńczyk wiedziałam już,   że tą rybkę połączę   z makaronem i serem(...)Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele, jaką potrawę zaproponujesz Ty? Podejmij wyzwanie, i zgłoś się do konkursu na : www.konkurstunczyk.eu  gdzie

Wanilia i Kardamon
Na planie programu „Ewa gotuje”, czyli jeden dzień z Ewą Wachowicz 148

znajduję się w centrum handlowym, gdzie populacja akurat wypełniała 3/4 powierzchni sklepu. Kilkanaście głów zwróciło się w moją stronę i patrzyło z zainteresowaniem.  A ja? Jak na ślubie, szybko i z uśmiechem powiedziałam „TAK” i klamka zapadła! Dopiero w domu, jak już ochłonęłam, dotarło do mnie, na co się zgodziłam. 15 października odbyło się nagranie(...)domu, poczułam się tak naturalnie, że całe napięcie ustąpiło.   I jeszcze kilka słów specjalnie dla mnie Po nagraniu Pani Ewa podpisała mi swoją najnowszą książkę z przepisami na sałatki, którą otrzymałam w nagrodę. Dostałam również starsze wydania jej książek kucharskich oraz miarkę i siekaczkę. Chyba największym wyróżnieniem było dla mnie to, że Pani Ewa chce mój przepis zamieścić

Raj dla Podniebienia
Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert 209

zawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z  Sałatka ala Caprese  ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki(...)sera odkładamy na sos).Następnie kładziemy kolejne trzy płaty lasagne i powtarzamy czynność układania składników. Na koniec przykrywamy ostatnimi trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy  sos: na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy

Blondynka Gotuje