Moim problemem było to, że samotne wyjadanie sałaty na kanapkach jest długotrwałe, a taka sałata więdnie dość szybko. Przypomniał mi się sposób który widziałam gdzieś na internecie, co prawda z kapustą pekińską, albo włoską chyba lub jakąś taką podłużną sałatowatą (nie znam się niestety). Jeśli już część liści wyrwaliśmy pojawi nam się taki mały pieniek, wtedy do jakiejś miseczki(...)chrupiąca, a małe nierozwinięte w środku listki (u mnie były bardzo jasno zielone) zaczną rosnąć. Co prawda chyba nie do rozmiarów normalnych ale to nawet fajniejsze do ozdoby czy sałatek. Moje 2 zdjęcia były robione 04.02 i 12.02 przy jednoczesnym podjadaniu większych liści. Widzicie jak ten środkowy wystrzelił
W kuchni bez szafekSałatka z kurczakiem i kabaczkiem Dwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka(...)Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać
Kulinarna rozmowaObiecałem sobie, że nie będę... że nie będę dodawał do przepisów słowa „IDEALNIE”. Nie udało się. Po prostu nie mogę, bo ten przepis, to istne cudo
Kuchnia ŁukaszaPolędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem do nich. Ważne aby nie dusić mięsa zbyt długo ponieważ polędwiczki ,,nie lubią " tego, robią się twarde. Do mojej potrawy dodałam sporo majeranku i mocno czuć go w smaku sosu, jeśli(...)tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl
Codziennik KuchennyGrillowany kotlet z kurczaka z pieczarkami , kalafiorem i pomidorami. Smaczny, szybki i tani obiad. Tradycyjnie pieczone udka z kurczaka już mi się znudziły, polecam Wam inny mój sposób na wykorzystanie mięsa z kurczaka, grillowany kotlet, do przygotowania tej potrawy potrzebna jest jedynie patelnia grillowa z pokrywką. Do grillowania wykorzystałam ćwiartkę kurczaka, bez skóry i kości. Przykładowe przepisy na kurczaka(...)kurczak z warzywami w piwie Kurczak po cygańsku kurczak z porami zapiekany w cieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Składniki na 2 porcje grillowanego kotleta z kurczaka: 2 udka z kurczaka sól morska czarny pieprz majeranek 1 łyżka oleju 6 pieczarek dodatkowo: pomidorki koktajlowe i ½ kalafiora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka masła 200 g kurek pół małej cebuli 2 ząbki czosnku (duży jeden) sól pieprz Ciasto zagniatamy i wyklejamy 4 foremki do tartaletek ok 12 cm śr Kurki myjemy szybko pod bieżącą wodą, osączamy na durszaku. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę i dodajemy kurki smażymy aż odparuje cały płyn. Mleko i mąkę mieszamy(...)podpiekamy ciasto w foremkach ok 12 min. Następnie nakładamy po równo sos a'la beszamelowy i układamy smażone kurki. Zapiekamy tarteletki ok 15 min . Podajemy z sałatką sezonową
Gotowanie jest łatweniego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz(...)smalec fasolowy. Było to dość ryzykowne danie, bo dzieciaki nie za bardzo przepadają za takimi zdrowymi rozwiązaniami. Okazało się jedna, że był to strzał w dziesiątkę. Smalec zniknął bardzo szybko i wszystkim bardzo smakował. Myślę, że lepszej recenzji chyba być nie może:) Smalec jest pyszny, zdrowy no i na pewno zaskoczycie nim swoich znajomych Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami
PatiGotujearomaty mogły się połączyć. W tym czasie przygotujmy patyczki – używając drewnianych, warto je namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem przypraw, ja dodałem oregano. Namoczone patyczki nie spalą się tak szybko na grillu, a dodane przyprawy dodatkowo wzbogacą smak mięsa, gdy wilgoć ze szpikulców będzie odparowywać. Gotowe mięso nakładamy na patyczki, formując wąskie podłużne kotleciki. Tak przygotowane szisz kebaby nadają(...)Zobacz również: Marynowana cebula – do mięs i na grilla Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Sprytna kuchnia: patyczki do szaszłyków Szaszłyki caprese Drobiowe szaszłyki z miodem i serem Hiszpańskie tapas: sałatka z oliwkami i grejpfrutem Szisz kebab: wołowina na grilla
MarcinChefktóre teraz będą się pojawiać zazwyczaj przygotowywane będą wieczorem tak abyśmy rano przed wyjściem z pracy mogli od razu zabrać posiłek do torby i ruszyć w drogę. Dania będę szybkie w zrobieniu oraz mało kosztowne. Składniki: suszone pomidory ( słoiczek ) 8 listków bazylii oliwki duże zielone - 10 sztuk 2 garści łuskanego słonecznika - prażymy na patelni kapary - 60 g słoiczek 1 opakowanie(...)miski. Gdy już ostygnie to dodajemy kolejne składniki. Kapary odsączamy i dorzucamy do miski. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy słonecznik i prażymy kilka minut następnie studzimy i dodajemy do sałatki. Listki bazylii siekamy. Ser kroimy w drobną kostkę. Olej z suszonych pomidorów dolewamy do sałatki a pomidory kroimy na cienkie paseczki. Oliwki dodajemy w całości. Doprawiamy pieprzem i mieszamy
ClauditteMissCookingJesień to czas pożywnych zup i najpiękniejszych warzyw na straganie. Dynia, marchewka i pomidory mają teraz najpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę
Ugotowane pozamiataneZębacz pasiasty, zębacz pospolity, zębacz smugowy - gatunek słonowodnej ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - spotykany również w Bałtyku
Moje Małe CzarowanieMięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej
Codzienne GotowanieMercimek köftesi - niewielkie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Danie z tureckiej kuchni, proste i szybkie do zrobienia. W języku tureckim mercimek oznacza soczewicę, a köftesi klopsiki. Mercimek köftesi to cudownie lekkie, ale jednocześnie sycące klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Jest to moje ostatnie odkrycie w kuchni, a dzisiaj dzielę się tym z Wami. Lubię czasami przygotować dania(...)gdyż jakoś średnio wierzę w internetowe czy gazetowe przepisy na takie potrawy. W wielu miejscach znajdują się takie receptury, które z tymi prawdziwymi mają niewiele wspólnego. Idealnym przykładem jest sałatka grecka, w której składzie - w wielu przepisach - można znaleźć cuda. Dlatego takich przepisów jest u mnie niewiele. Przepis na dzisiejsze klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur dostałam od jednej
Codzienna kuchnia niecodziennadługi czas i niska temperatura gotowania. Nie eksperymentowałem z piekarnikiem, ale sądzę, że 90 - 100 stopni i termoobieg powinno zadziałać. Dodatkami do tego dania są marynowane buraczki - rodbetssallad i sałatka z odciskanych ogórków - pressgurka . Składniki: 1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego(...)Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa. Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi się szybko podsmażyć - nie udusić. Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni udusić do miękkości cebulę (pokrojoną w piórka i posoloną) i również przełożyć do garnka. Znów
zadanie-gotowaniesię niepotrzebnego tłuszczyku;) Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji. Tu propozycja baaardzo smaczna, lekka i szybka . Wracając tak późno do domu nie mam już wiele czasu (i energii) na długie stanie "przy garach" Zapraszam do eksperymentowania:) Składniki (dla 1 osoby): 4 plastry koziego sera pasta(...)pastą z awokado i delikatnie zroluj W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę W kubeczku zmieszaj olej z przyprawami i wylej do sałatki Kolacja gotowa Smacznego
pyszne zdrowości