później okazało, nie było to tak łatwe, jak mogło się początkowo wydawać. Bez glutenu czyli jak? Pszenica, jęczmień, żyto i generalnie owies stały się dla mnie zbożami zakazanymi. Bardzo szybko okazało się jak powszechnie te zboża występują w łatwo dostępnym pożywieniu. Jego śladowe ilości, a takie ilości już potrafią nieźle namieszać w jelicie, mogą się magicznie znaleźć praktycznie wszędzie(...)poukładać mocno w głowie. I po prostu wziąć do serca to, że gluten to zuuooo i tylko mi szkodzi, bez względu na to, jak mocno tęsknię za bułeczką czy pizzą czy krupniczkiem. Zamiast myśleć o tym, jak wiele tracę, musiałam nauczyć się myśleć jak wiele zyskuję będąc na diecie i jak jest to ważne dla mojego dalszego życia. Oczywiście
Krzywa ProstaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basikapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru brzusznego. Olejki zawarte w kolendrze nadają(...)rodzaje: zielony - pochodzący z Indii i ze Sri Lanki czarny - Himalaje Dobrze jest kupować go w całości, rozłupywać łupinki i miażdżyć ziarenka w moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań
Zasmakuj KuchniOd tygodnia czuję łamanie w kościach, mam zapchany nos i boli mnie gardła. O tak sezon przeziębień już się rozpoczął. W sumie taka gwałtowna zmiana
Szybko Tanio SmacznieMiejsca, które utkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie inne spojrzenie na kuchnię(...)spróbować. Robiłam też kiedyś ten makaron z odrobiną płynnej śmietanki. Jest wtedy bardziej kremowy i delikatny. Mnie smakowała każda z tych wariacji, dlatego bardzo go polecam. Nadaje się na szybką kolację, lunch czy nawet obiad. Ja chętnie zabiorę jutro porcję do pracy :) Miłego wieczoru
Ratunku obiadtrafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy, gdy wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam(...)swoją średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. Rozgrzewam dużą patelnię z grubym dnem, wlewam na nią i rozgrzewam odrobinę tłuszczu – tylko tyle żeby
Karo in the Kitchenbutelce, lane duże 6, male 4 zeta. Oprócz tego mają dobre przekąski jak np. pasztet zajęczy (ale ile jest zająca w zającu Bóg tylko wie). Miejsce raczej na szybki pit stop niż maraton piwny ale warto. Gościnne Piwnice - % Napijemy się piwa w cenach 6,5 - 10 zł. Serwują typowe dania restauracyjne ale są i standardowe przekąski do piwa(...)grzańcach i innych smakowych napojach. Spiżarka Acerny - % Lokal podobny do Starówki i Biesów. Piwo dostaniemy od 6,5 zł, a maksymalnie zapłacimy 12 złotyszy za butelkę. Przegryźć można pizzę i frytki. Klimat średni na długie siedzenie przy browarze. Atrium - %% Mimo iż serwują dania restauracyjne, można przyjść na samo piwo, które dostaniemy w cenie 6,5 - 9,5 zł. Przyzwoite
Right Behind The KitchenJajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa
Poezja smakuMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in(...)tłuszcz, ale wyjadam je prosto ze słoika . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki : -zielone oliwki -majonez -ser żółty -czosnek Miksujemy i powstaje pyszna pasta . Mamy 7 powodów, aby jeść 7 oliwek dziennie
Różowa kuchniaBardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tyle duży, żeby zmieściła się na nim swobodnie cała quesadilla, połóż go do góry dnem na smażącej się na patelni quesadilli, jedną ręką trzymaj patelnię drugą talerz. Teraz szybkim i stanowczym ruchem przekręć całość tak, aby quesadilla znalazła się na talerzu. Teraz wystarczy zsunąć quesadillę z powrotem na patelnię i smażyć drugą stronę tak, aby spód się przyrumienił(...)small bowl mix it with a bit of olive oli, juice from half of lime, season with salt and pepper. Teraz wystarczy zdjąć quesadillę z patelni, pokroić jak pizzę i zjeść! Smacznego! Now all you have to do is take the quesadilla off the pan, cut it like pizza and eat! Bon appetit! Share this entry Share on Facebook Share
Martyna Cookstyle duży, żeby zmieściła się na nim swobodnie cała quesadilla, połóż go do góry dnem na smażącej się na patelni quesadilli, jedną ręką trzymaj patelnię drugą talerz. Teraz szybkim i stanowczym ruchem przekręć całość tak, aby quesadilla znalazła się na talerzu. Teraz wystarczy zsunąć quesadillę z powrotem na patelnię i smażyć drugą stronę tak, aby spód się przyrumienił(...)small bowl mix it with a bit of olive oli, juice from half of lime, season with salt and pepper. Teraz wystarczy zdjąć quesadillę z patelni, pokroić jak pizzę i zjeść! Smacznego! Now all you have to do is take the quesadilla off the pan, cut it like pizza and eat! Bon appetit! Share this entry Share on Facebook Share
Martyna Cooks