zielone naleśniki zawdzięczają swój kolor szpinakowi. Składniki na naleśniki szpinakowe : 1 jajko 4 kostki (brykieciki ) mrożonego szpinaku (tj.około 10-15 dag) - około szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie: Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać
Proste Potrawyjedno z moich ulubionych śniadań...tosty, szpinak i rozlewające się żółtko ;) do tego sos Holenderski ale w wersji bardzo light... Składniki: Na sos: 1 jajko 1 łyżeczka płaska musztardy 1 łyżka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Na tosty 3 porcje: 3 kromki pieczywa 3 jajka 300 gram szpinaku u mnie mrożony rozdrobniony(...)kąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu... Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotuje Pieczywo traktuje ;) opiekaczem Jajka podsmażam z jednej strony
NaKońcuJęzykaskrobi ziemnaczanej 2 łyżki mąki pszennej Gotowa mieszanka ziół do ziemniaków 200g. Szpinaku rozdrobnionego Sól, pieprz 1 łyżka masł a 2 jajka Ziemniaki obieramy, i gotujemy. Ugotowane ziemnaki odcedzamy, rozdrabniamy tłuczkiem bądz mielim w maszynce. Czosnek oraz cebule drobno siekamy(...)bialy ser, mąki oraz jajka. Doprawiamy do smaku mieszanką ziół do ziemniaków, dodatkowo solą i pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody i podsmazamy na masle doprawiając do smaku solą i pieprzem. Polowę masy ziemnaczanej nakladamy do brytfanki
NaKońcuJęzykaNaleśniki i szpinak to połączenie wprost idealne jeśli chodzi o smak wytrawny tej potrawy, równać się z nimi mogą tylko naleśniki z bananami...mniam ;) ale dziś obiad na wytrawnie... Składniki: w przepisie użyłam szklanki pojemności 300 ml 1 i 1/2 szklanki maki ryżowej 3/4 szklanki maki kukurydzianej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy(...)smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku 100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy
NaKońcuJęzykaWyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy
Emcia Pichciprzypraw. Tymczasem ani długo, ani wielu - specjalnie zakupiłam tylko mleczko kokosowe, resztę miałam w domu. Składniki na 2 porcje: 100 g suchej soczewicy - miałam brązową 3 sprasowane zamrożone* liście szpinaku, czyli ok. 100 g cebula + 2 łyżki oleju (wzięłam z pomidorów suszonych) ząbek czosnku ok. 100-150 ml mleczka kokosowego kilka suszonych pomidorów z oleju przyprawy: sól, imbir świeży, kurkuma(...)pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony (sn). Znów chwilę pomieszałam i podusiłam, a potem dodałam szpinak (sł) i mieszając czekałam, aż szpinak zmieni swój stan skupienia. Na tym etapie potrawa była mocno pikantna, nawet się zastanawiałam czy będę w stanie ją zjeść;) Ostatnim krokiem było podlanie
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki: 10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki(...)minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju
Z miłości do słodkościProsty przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę z łososiem wędzonym i szpinakiem. SKŁADNIKI 100 g świeżego szpinaku 125 g łososia wędzonego 125 g sera feta 75 g czarnych oliwek mały(...)ogórek zielony pół pęczka koperku oliwa z oliwek pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Umyty szpinak mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkiem,fetą i łososiem. Dodajemy posiekany koperek i przekrojone wzdłuż oliwki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy oliwą
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejszy przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą wykorzystuję zawsze, gdy muszę zrobić obiad szybko - albo kompletnie nie mam innego pomysłu. Robi się go błyskawicznie i zawsze smakuje :) SKŁADNIKI(...)kulka mozzarelli - 125g 450 g mrożonego szpinaku 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente. Zanim się ugotuje przygotowujemy resztę :) Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne
Moje Kuchenne RewelacjePyszna sałatka ze szpinakiem, truskawkami , awokado i fetą SKŁADNIKI 150g świeżego szpinaku 200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili Dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe
Moje Kuchenne Rewelacjedanie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego. Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich(...)czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia na bok. W garnku zagotowałem lekko posoloną wodę. Kiedy woda zaczęła wrzeć wrzuciłem do niej liście szpinaku. Gotowałem przez 20 - 30 sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem
Wyprawy kulinarnejajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniaPyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij(...)opakowania kaszy kuskus - 300 g krewetek tygrysich - sok z 1/4 cytryny - 2 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki masła - sól morska - odrobina chili - olej sezamowy - 2 ząbki czosnku - 250 szpinaku Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut
SMYKWKUCHNISkładniki (dla dwóch osób): szpinak mrożony 250g 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 jajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia(...)Szpinak przekładamy do kokilek, tworząc po środku dziurę na jajko. Delikatnie wbijamy po jednym jajku do każdej z kokilek. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Śmietankę małą łyżeczką nakładamy dookoła żółtka (żółtko ma pozostać widoczne), ewentualnie na śmietance układamy utarty ser żółty. 3. Jajka zapiekamy 10-12 minut w 200 stopniach. Podajemy z pieczywem. Smacznego
My Culinary Art