ulubione ziola,nasze frytki beda bardzo aromatyczne.Resztki dyni pozostale z wycinania frytek tez upiec i zuzyc do innego dania.Piec 25 minut. W miedzyczasie na rozgrzanym masle upiec przygotowane wczesniej sznycle,na wolnym ogniu po kilka minut z kazdej strony.Odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku i podawac z usmazonymi frytkami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem. Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów baranich i wieprzowych,wątróbki,węgorza,omletów,potrawy znanej jako "santiboccca a`la romana" (sznycel cielęcy z szynką),które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki szałwii.Ma jednak lekko gorzkawy smak,dlatego należy uzywać jej oszczędnie,gdyż zbyt duża ilość nada potrawie nieprzyjemny smak. Suszona szałwia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko bułka
Słodka Stronaziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce. Z podanych składników wychodzi około 6 bitek. Tłuszcz ze smażenia plastrów indyka należy wylać, gdyż przypalona
Gospodyni Miejskadania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad ! ROZWIŃ
Smaczna PyzaChyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku
Walijskie Pichcenieczasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost
Chilli Czosnek i OliwaCordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się
Bernika - moj kulinarny pamietnikNowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso
wyzwania kuchenneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki z sznycli z indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską (może być również serrano, szwarcwaldzka). Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i nadaje fajny smak. Takie roladki to ciekawy pomysł na obiad, imprezę czy świąteczne przyjęcie. Polecam Post Roladki z indyka z mozzarellą
Marta Gotujechodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe ( lub zwykłe białe) 1/6 szklanki oberwanych i przesiekanych listków tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron
Buniabaje w kuchnipiersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety
Buniabaje w kuchnizrobić z małą piersią z kurczaka albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w poprzednich latach - znajdziecie tam też porady jak obchodzić się z tym grzybem. Moje dania z żółciakami : - Flaczki z żółciaka siarkowego - Sznycle z żółciaka siarkowego - Paprykarz z żółciaka - Pasztet z żółciaka - Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza