Dzisiaj zdrowa i smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około(...)łyżek oleju. Mięsa nie soli, dopiero pod koniec grillowania. Tak przygotowane szaszłyki możecie też zrobić w piekarniku. składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego 30 dag boczku surowego 1 cukinia 2 papryki 2 cebule młode cukrowe Smacznego i miłego grillowania ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIsię Wam nabijało na szpikulec. Pierś z kurczaka w miseczce mieszamy z przyprawami. Nadziewamy na szpikulec mięso, paprykę, cebulę, cukinię. Grillujemy z każdej strony po około 7 minut. Szaszłyki są pyszne i sycące! Szaszłyki takie jak na zdjęciu to jedna porcja i uwaga to tylko 230 kcal! Smacznego
SMYKWKUCHNIznaleść coś dla siebie. Dzień 1 - kromka chleba razowego, 2 plastry polędwicy wędzonej, 1/2 pomidora, 1 ogórek kiszony, zielona herbata - 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków musli - szaszłyki warzywne z łososiem - 2 wafle ryżowe, 3 łyżki serka wiejskiego , 8 plasterków zielonego ogórka Dzień 2 - owsianka: szklanka mleka 0%, 3 łyżki płatków górskich - banan, kawa z mlekiem - pulpeciki rybne(...)wafle ryżowe, 3 plasterki polędwicy sopockiej, kiszony ogórek, 1/2 pomidora Dzień 4 - jajecznica z 1 jajka robiona na parze z dymką, 2 wafle ryżowe - kawa z mlekiem, jabłko - szaszłyki z kurczakiem (przepis na blogu) - duży pomarańcz - kromka chleba z dynią, 1/4 makreli Dzień 5 - 2 kromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą
SMYKWKUCHNIObiad nie jest w żaden sposób angażujący, a robi się go bardzo szybko i jest pyszniutki. Szaszłyki z koperkowym ryżem - mmm... Lista składników nie jest ścisła, na patyczki można nabijać to co komu przyjdzie do głowy. Składniki: szaszłyki pierś z kurczaka (można też użyć mięsa gulaszowego jednak wtedy szaszłyk będzie trzeba dłużej smażyć/piec) papryka cebula pieczarki posypka bosforska Skworcu(...)obtaczamy w posypce bosforkiej (ja zostawiłam kurczaka w przyprawach na noc). Warzywa również kroimy na kawałki podobnej wielkości i wszystko nabijamy na patyczki. Rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy szaszłyki. W tym czasie gotujemy ryż. Gdy jest już gotowy odcedzamy go, na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i dodajemy pół pęczka posiekanego kopru oraz vegetę. Smażymy
Brzuszki ŁakomczuszkiBardzo lubię łososia i wciąż tęsknię za latem, dlatego znów przygotowałam szaszłyki z dodatkiem cytrynowej śmietany. Lekkie i ciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary . Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie: Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie(...)Odstawić. W tym czasie obrać ananasa, usunąć twardy środek i pokroić w kawałki podobne wielkością do łososia. Na patyczki nadziewać na przemian kawałki łososia i ananasa. Po dwa szaszłyki umieszczać w pergaminie i smażyć na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cytrynowa śmietana: śmietanę wymieszać w miseczce z sokiem z drugiej połówki cytryny i skórką cytrynową
Pasja SmakuJeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i macie całkiem sporą partię jedzenia. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek Marynata: przyprawa do kurczaka imbir mielony chili sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić(...)Pieczarki obrać, przekroić na pół lub pozostawić w całości jeśli są mniejsze. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę paprykę, pieczarki i pierś z kurczaka. Grillować na grillu lub patelni grillowej
Pasja Smakuprzerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków, 3 liście kapusty, 200g świeżego boczku, ostra papryka, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, rozmaryn, bazylia, oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut(...)łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościSkazana jestem na szaszłyki z piekarnika . Nigdy nie będą takie jak z rożna ale i tak pyszne . Czas : 1 ,5 godziny + 12 godzin w maceracie Składniki : 40 dag schabu bez kości 30 dag słoniny ( lub tłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka(...)cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia . Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry . Nabić na patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym
Buniabaje w kuchnipogody na grilla niestety , ale zrobiłam szaszłyki na patelni. Tutaj podane będą z ryżem , ale z każdym dodatkiem smakują idealnie. Nawet same z sosem czosnkowym są świetne. Dzisiaj sobota więc mamy więcej czasu by poszaleć w kuchni. Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta(...)oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać jeszcze ulubionymi przyprawami bądź ziołami
Magiczne Życie MartyMoja propozycja na wieczór andrzejkowy. Szaszłyki biorą udział w konkursie organizowanym na blogu Justyny. Tutaj odsyłam Was do wszystkich szczegółów . Jeśli macie chęć wziąć udział to do końca dnia macie jeszcze czas. konkurs Roczek z Pomocnikami Składniki : * 5 parówek z szynki * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka ulubionych przypraw np. do pizzy * 1 jajko * olej do smażenia(...)Przygotowanie : Parówki pokroić na równe kawałki. Nadziewać na przemian na szaszłykowe patyczki. Rozkłócić jajko. Maczać dokładnie w jajku. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i obsypać szaszłyki. Czynność powtórzyć żeby parówki dobrze obtoczyć w bułce. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionym sosem. U mnie z czosnkowym z dodatkiem ketchupu
Magiczne Życie Martyindyka 1/2 czerwonej papryki 1/4 średniej dyni garść oliwek sól, pieprz, curry olej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, skropić olejem i przyprawami. Z dyni usunąć … Czytaj dalej Szaszłyki z dynią
czarrna od kuchnikoktajlowych po 1/3 żółtej i czerwonej papryki Przygotowanie: Parówki pokroić w 2,5-centymetrowe kawałki, pomidorki na połówki, paprykę w dużą kostkę. Warzywa nabijać na przemian … Czytaj dalej Szaszłyki z parówką
czarrna od kuchnimielone na patyczkach Składniki: 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 1 cebula, olej do smażenia, sól, pieprz. Będziesz potrzebować też drewniane patyczki do szaszłyków. Przepis na mielone na patyczkach Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi. Masę wstaw
Kulinarna Polskaprzekąskę winogrona. Składniki 2 figi 8 kulek mini mozzarelli 3 – 4 plastry szynki długodojrzewającej kilka listków świeżej bazylii ocet balsamiczny do skropienia (opcjonalnie) 4 – 8 patyczki do szaszłyków Wykonanie Figi kroimy na ćwiartki, plastry szynki kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Na każdą wykałaczkę nabijamy ćwiartkę figi, listek bazylii, kulkę mini mozzarelli i kawałki zwiniętej szynki. Moje patyczki
Tajemnice Smaku