Fajny design przyciąga wzrok, pięknie prezentuje się na kuchence. Jestem z niej mega zadowolona. Składniki: 25 dag makaronu casarecce 1/2 cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryczki chilli 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgine 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml słodkiej śmietanki 22% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g sera grana padano(...)łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili Sól morska do smaku Pieprz czarny do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy
Wanilia i Kardamonorzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora gotując go na parze. Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować(...)osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealne do makaronu, ryżu a nawet grzanek. Pyszne! Sos podałam w przepięknych mini miedzianych patelniach dostępnych w Tureckim Sklepie . Składniki: 400g kurki leśnej 250g mascarpone 200g śmietanki 30% cebula szalotka pęczek koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Szalotkę kroimy w pióra, szklimy na maśle, dodajemy umyte całe kurki i delikatnie podsmażamy. Wlewamy śmietankę, mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy
Gotowanie i blogowanieJako, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych to postanowiłam trochę pokombinować i gotowe. Do przygotowania pasty potrzebujemy: 750 g zielonego groszku (można użyć mrożony albo z puszki) 1 szalotkę 2 płaskie łyżki cukru 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina W garnku umieszczamy groszek razem z winem, cukrem i szalotką. Gotujemy na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Całość miksujemy
Szybko Tanio SmacznieBardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem. Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej(...)szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około
R'n'G Kitchenlitrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest(...)kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki (tylko do chwili, aż będą potrzebne do użycia). Wywar zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Szalotki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, a następnie również pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry). Chwilę dusimy i całość przekładamy
mojewypiekiinietylkojajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania papieru ryżowego olej ryżowy do smażenia Składniki sosu: 1 szalotka pół marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor 2 marynowane amazońskie mini papryczki czereśniowe (można zastąpić papryką chili) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu(...)ręczniku papierowym i podajemy z sosem. A sos przygotowujemy tak: na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i starty kawałek imbiru (około 2 centymetry) następnie dodajemy stratą marchewkę, poszatkowany czosnek i pokrojony na plasterki seler naciowy, chwilę przesmażamy, cały czas mieszając. Dolewamy trochę wody, tak aby przykryła warzywa
Quinoa Raz!aromatyczne danie, a jeśli tłuszcz ograniczymy do minimum to możemy je spokojnie zaliczyć do bardzo dietetycznych ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 200 gram rydzów 250 gram udźca cielęcego 3 szalotki 1/4 szklanki wina pół łyżki masła gałązka rozmarynu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Na patelni do niskotłuszczowego smażenia rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie rydze. Rydze należy wcześniej oczyścić, większe kroimy(...)ćwiartki, lub połówki, mniejsze proponuję usmażyć w całości. Szalotki przekrawamy wzdłuż na pół i dodajemy do grzybów. Gdy grzyby się zrumienią, wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostki cielęcinę i gałązkę rozmarynu, podsmażamy chwilę, a gdy mięso się zetnie solimy danie, dolewamy odrobinę ciepłej wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, kontrolując w międzyczasie, czy nie trzeba dolewać wody. Po około
Quinoa Raz!przyjaciółmi, polecam to danie. Sprawdzi się zarówno jako oryginalna przystawka, jak danie główne. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 ziemniaki 2 puszki ślimaków 5 świeżych grzybów shitake 3 szalotki 2 ząbki czosnku ser blue stilton (lub inny z niebieską pleśnią) klarowane masło świeży rozmaryn suszony tymianek 5 pręcików szafranu świeżo mielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Szafran moczymy 3 godziny(...)płuczemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (proponuję trochę rozgotować). Odcedzamy i gnieciemy na puree, mieszamy z ugotowaną ( jak ugotować quinoę ) jeszcze ciepłą quinoą i szafranem, doprawiamy solą. Szalotki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ślimaki. Solimy, doprawiamy tymiankiem i rozmarynem. Dusimy wszystko 3 minuty i dodajemy pokrojone w paseczki
Quinoa Raz!strawić te wszystkie steki i kiełbaski ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy pęczek świeżej mięty pęczek natki pietruszki zielony ogórek około 150 gram 8-10 pomidorków koktajlowych 1 szalotka 2 małe ząbki czosnku sok z połówki cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Ogórek, pomidorki i szalotkę kroimy w dość drobna kostkę. Miętę i pietruszkę starannie
Quinoa Raz!Doskonały dodatek do pieczonego drobiu. Polecamy. Składniki 500 g kiszonej kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko
R'n'G Kitchenobiadu. Łatwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami sos pomidorowy (duża porcja): 1 kg dojrzałych pomidorów - sparzone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, posiekane 150 ml przecieru pomidorowego 3 szalotki, obrane i posiekane 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 gałązka tymianku 100 ml oliwy Na połowie ilości oliwy 2 minuty szklimy szalotki z czosnkiem i listkami tymianku. Dolewamy resztę
Dzieje kuchennej Wiewióryleniwe śniadanie. Frittatę można przygotować tak na prawdę z dowolnymi dodatkami i jeżeli uda się Wam kupić jeszcze gdzieś szparagi to polecam również frittatę ze szparagami . Składniki : 2 szalotki bananowe 1 ząbek czosnku 3-4 jajka 1-2 garście ugotowanego i obranego bobu 5-6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie : Na patelni (najlepiej żeliwnej*) roztopić(...)masło i przesmażyć na niej drobniutko posiekaną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Do miseczki wbić jajka, dodać sól i pieprz i delikatnie je roztrzepać. Gdy cebula się zeszkli, na patelnie wlać jajka, delikatnie zamieszać i smażyć na niewielkim ogniu, dodać część bobu. Gdy jajka nieco się zetną, ułożyć pomidorki i pozostałą część bobu (chodzi
Codzienne Gotowaniepieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% 1/3 łyżeczki startego, świeżego imbiru 1 szalotka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 łyżka startego drobno żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Z puszki kukurydzy odmierzamy 2 łyżki i dodajemy do przygotowanego zmielonego mięsa wołowego. Pozostałą(...)część wraz z zalewą przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną szalotkę i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko odparuje dolewamy słodką śmietankę i dodajemy starty imbir. Podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Miksujemy i pozostawiamy do przestudzenia. 2. Pieczarki myjemy, odrywamy ogonki, solimy. Ogonki miksujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do mięsa wraz z serem żółtym
Kuchnia w czekoladzieręczniku i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion cały czas na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy na mgiełkę, drobniutko. Boczek kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i podsmażamy boczek na rumiano(...)żarłocznych osób. SKŁADNIKI 1 szklanka ryżu Arborio, Vialone Nano, Carnaroli lub Originario 250g świeżych kurek 50g wędzonego surowego boczku 4 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2-3 małe szalotki 6 szklanek bulionu jarzynowego domowego lub z 2 kostek (1,5l) ½ szklanki śmietanki 30% ½ szklanki startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu ½ pęczka pietruszki sól pieprz
Karo in the Kitchen