Kuchnia wegetariańska może posmakować nawet wybitnym mięsożercom. Nie wierzycie? Spróbujcie przygotować im to danie! 180g orkiszu 2-3 buraki Kwaśna śmietana Tarty chrzan Olej rzepakowy Szalotka 2 ząbki czosnku Świeży tymianek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 50g parmezanu 2 łyżki masła Koperek Sól i pieprz Orkisz płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po namaczaniu orkisz płuczemy, następnie zalewamy zimną(...)następnie miksujemy na puree. Gdyby było zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. 4 łyżki śmietany ucieramy z 2 łyżkami chrzanu, doprawiamy solą. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy roztarty z solą czosnek oraz tymianek. Następnie dodajemy orkisz, chwilę smażymy i dodajemy wino. Do garnka dodajemy niecały litr wody (możemy użyć buliony warzywnego) i gotujemy do odparowania. Dodajemy
MarcinChefczosnkiem i parmezanem , też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zielone warzywa duszone w sosie maślanym (6-8 porcji) Składniki: 100 g masła 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 200 g zielonego groszku (może być mrożony) 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych(...)pokrojonych wzdłuż na 3 części 400 ml gorącego bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Dodaj fasolkę i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć szparagi wraz z groszkiem, zalej bulionem i gotuj
karmelowyWegetariańskie, lekkie danie z mnóstwem warzyw i naturalnym tofu. Pyszna propozycja na szybki, zdrowy obiad. Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego sok z ½ cytryny ząbek czosnku 2 szalotki imbir wielkości kciuka 3 gałązki selera naciowego czerwona papryka 8-10 pieczarek 2 średnie marchewki mała cukinia sól, curry, czarny pieprz olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania : Tofu odsączamy z zalewy(...)Seler i paprykę kroimy w plasterki, marchew, cukinie i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju koksowego i przesmażamy przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy tofu i przesmażamy aż się zezłoci. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie aż marchew zmięknie. Dodajemy resztę warzyw i przesmażamy do miękkości. Doprawiamy solą, curry i czarnym pieprzem. Serwujemy
Pyry na Gazpieprzu, kolendry, kardamonu i chili. Zapach unosi się po całym mieszkaniu <3 Pulpeciki podaliśmy z delikatnym sosem pomidorowym i kaszą bulgur. Składniki 300 g filetów z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawa shoarma bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy z szalotką i czosnkiem
R'n'G Kitchennich jajko to coś po prostu wspaniałego. Polecam wszystkim - danie idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub jako przekąska na lunch. Wszystkim gorąco polecam! Składniki : 2-3 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500g pieczarek pęczek cienkiego szczypiorku sok z połowy cytryny 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 łyżki ricotty (creme fraiche) szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2-4 jajka sól, pieprz(...)tłuszcz do smażenia, najlepiej oliwa i masło Przygotowanie : Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebula powinna się zeszklić. Dodać do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Wcisnąć sok z cytryny, dodać estragon i dalej smażyć, do czasu aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą
Codzienne Gotowaniefrancuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Składniki : Opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego 400g pieczarek 2 pory 1 szalotka ser ricotta słodka i ostra papryka sól, pieprz żółtko tłuszcz do smażenia, najlepiej masło Przygotowanie : Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę, obrane i pokrojone
Codzienne Gotowanieproponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym. Składniki 500 g pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy Przygotowanie Marchewkę(...)korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki
R'n'G Kitchenaromatów, która drzemie, która czeka na wydobycie esencji z warzyw…trudno opisać słowami, to trzeba zrobić i zjeść! Tak też czynimy ;) Składniki 300 g ulubionego makaronu 1 bakłażan 2 szalotki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 malinowe pomidory 2 łyżki rodzynków 1 łyżka orzechów piniowych bazylia cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Szalotki siekamy, szklimy na oliwie. Do nich dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę. Te sklepowe nie potrzebują posypywania solą, ociekania i takich tam… Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą). Makaron gotujemy
R'n'G KitchenSKŁADNIKI 8 jaj 400 g topinamburu 100 g szpinaku 50 g sera parmezanu 1 szalotka 2 z ą bki czosnku 50 ml mleka natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 8 uova 400 g di topinambur 100 g di spinacini 50 g di parmigiano 1 scalogno 2 spicchi d'aglio 50 ml di latte prezzemolo sale(...)pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, doprawiamy sol ą i pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 2-3 minuty. Obrany topinambur drobno kroimy, po czym gotujemy na parze al dente. **** PREPARAZIONE In una padella riscaldate
La grande e la piccola cuocadomowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella na 4 porcje: 400 g makaronu (u mnie Rigatoni) 500 g przecieru pomidorowego ok. 400 g krojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek (ok 500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/4 łyżeczki(...)soli i wędzonej papryki kulka mozzarelli Przygotowujemy sos. Na łyżce oliwy szklimy posiekana szalotkę z pokrojonym drobno czosnkiem. Wlewamy przecier i pomidory. Dosypujemy sól, pieprz i chili. Gotujemy ok 40 minut. Wrzucamy bazylię. Wlewamy ocet i mieszamy. Dolewamy łyżkę oliwy i mieszamy. W czasie gdy sos się gotuje przyrządzamy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej
Dzieje kuchennej Wiewióryoleju. Zalewamy wodą, zagotowujemy i pyrkoczemy ok 2 godzin. Gdy warzywa są miękkie a wywar już sporo odparował, wyjmujemy warzywa. żurek: 3 spore ziemniaki łyżka majeranku łyżeczka wędzonej papryki szalotka Szalotkę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Wsypujemy paprykę i smażymy chwilę by zaczęła mocno pachnieć. Do wywaru warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą
Dzieje kuchennej Wiewiórymakreli z dodatkiem oleju rzepakowego Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 wędzona makrela 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 szalotka 4 łyżeczki koncentratu sól pieprz szczypiorek do posypania Wykonanie: Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości 1 cebula szalotka 2 listki laurowe 5 goździków 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki cukru 150 ml octu winnego lub cydrowego Wykonanie: Jajka, pokrojone na połówki lub ćwiartki buraczki(...)oraz pokrojoną w plasterki szalotkę umieścić w słoju. Zalewę od buraczków oraz pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut. Zalać marynatą składniki w słoju wypełniając go po brzegi. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 doby do lodówki. Jajka najsmaczniejsze są gdy podawane razem z buraczkami i cebulką
zadanie-gotowaniemnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry 300 ml mleka kokosowego\ 150 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku 50 g klarowanego masła sól, pieprz świeży rozmaryn(...)solimy obficie i odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy powstały sok, osuszamy bakłażana i obsmażamy na maśle klarowanym, na złoto. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w paski i obsmażamy. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki , podsmażamy na maśle razem z pokrojonym drobniutko imbirem. Smażymy je ok 5 minut a następnie dodajemy pastę curry, śmietankę oraz mleczko kokosowe. Pyrkoczemy wszystko
Dzieje kuchennej Wiewióryczarnej komosy ryżowej duża garść świeżych liści szpinaku 1 średni ugotowany burak mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów sól i świeżo zmielony pieprz 2 gruszki Dressing: 1 szalotka – drobno posiekana 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) Wykonanie: Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą
Moja pasja smaku