wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym poziomie parownika dodatkowo zrobiłam młode ziemniaczki z szalotką. Wspaniale uzupełniają się z naszym łososiem
Tajskie smakidwóch osób): 100g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka
Tajskie smakiprezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek. Na niewielkim ogniu podgrzewamy
Kolizje SmakówSkładniki: 3 papryki, umyte, pozbawione nasion pół szklanki kaszy jaglanej szklanka wody 1 mała cukinia 1 pierś kurczaka (około 300 gram) 5 suszonych pomidorów szalotka 2 ząbki czosnku 2 jaja sól pieprz łyżka oliwy z oliwek Kaszą jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę
Mango Papajateż innego gotowca. Bo smak befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda część przedniej wołowiny, oraz od dodatków, mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka lub czerwona cebula, marynowane grzyby np.prawdziwki lub pieczarki. Niezbędne do tatara są również dobra oliwa, która doskonale łączy mięso, sól i pieprz, oraz żółtka ze świeżych jajek. Niektórzy przed podaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny.Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina.Składniki:* 1 szklanka ryżu arborio* 1-2 szalotki* 150 g kurek świeżych* 600-700 ml bulionu drobiowego* 30 g twardego sera, no parmezanu* 1 łyżka masła * oliwa z oliwek* sól* pieprzWykonanie: Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć
kolorowotorcikowoSkładniki: 1,5 szklanki ugotowanego bulguru (w bulionie warzywnym) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki
Czerwień i błękitTo danie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem.Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko
Przysmaki KarolkiNa naszej ulubionej fermie trwa wlasnie swieto dyni, to zupelnie tak jak na naszych blogach gdzie ciagle trwa Festiwal dyni.Viki w koncu doczekala sie wielkiej dyni
Przysmaki Karolkitemu klik, ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke. Szparagi pozbawiamy twardych koncowek i gotujemy w osolonej wodzie
Przysmaki Karolkiczasu w gronie znajomych. Jeżeli zdecydujecie się na grilla proponuję zaskoczyć gości mini szaszłykami, które naprawdę są pyszne ! Składniki: 4 filety z kurczaka (pojedyńcze) 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oleju roślinnego pieprz patyczki do szaszłyków Filety z kurczaka pokroić wzdłuż w cieńkie paski, odstawić i przygotować
Zabawa smakiemBakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry. Danie dla dwojga, idealne. Składniki : 1 duży bakłażan 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera parmezan
Zabawa smakiemroznorodne dodatki- powoduja jej niepowtarzalny smak.Skladniki:2 lyzki veg oleju lub orzechowy ( peanut oil )1 lyzka zielonej Thai curry pastyok 0.5 kg wieprzowiny2-3 cebule pokrojone w pol talarki6 szczypiorkow2 szalotki poszatkowacglowka brokul400 ml mleka kokosowego3 kaffir lime leavesswieza kolendra do posypaniaWykonanie:1. Pokrojone mieso wrzucic na woka lub do garnka (smazyc- dusic) az miekkie ok 30 min w czasie
Smaki Edytyposiekanego świeżego lubczyku 1/2 litra przecieru pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego 3,5 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru brązowego 1 cebula lub 3 małe szalotki 1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek i gniazda nasiennego). Pokroić drobno cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć
Buniabaje w kuchni