Przez długi czas szukałam ciasta, które zrobię na sylwestra i które będę z ochotą zajadać. W końcu trafiłam na to tiramisu – a czemu nie? Niby mój żarłok nie przepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło
Jak gotować i nie zwariowaćpączki które robi moja mama od lat,są mięciutki,rozpływają się w ustach,są u nas zawsze na sylwestra i w tłusty czwartek od zawsze-ten przepis jest w mojej rodzinie od 1968 roku nie ma lepszych,wszyscy którzy kiedyś jedli u nas te pączki na pewno to potwierdzą, wyprosiłam moją mamę i pozwoliła mi dodać ten przepis na bloga
Swojskie jedzonkoPonad dwa tygodnie temu Endżi zadała mi jedenaście pytań. Oczywiście, chciałam na nie odpowiedzieć jak najszybciej, ale... Znów dopadła mnie rzeczywistość. Najpierw poświąteczne lenistwo, dziesięciogodzinna podróż do domu, wyjazdowy Sylwester, a wreszcie chwila odpoczynku przed powrotem do pracy. W końcu jednak zebrałam się w sobie; stwierdziłam, że jak nie teraz, to kiedy...? I zabrałam się za pisanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMini hamburgery bardzo są smaczne i stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach rodzinnych, sylwestrze lub kinderbalu. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Do hamburgerów użyłam sosu duńskiego- Remoulady od firmy Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma
Bajeczna KuchniaZbliża się Sylwester i jeśli spędzamy go na domówce i zamierzamy przygotować coś na ciepło, to z pewnością sprawdzą się makaronowe muszle zapiekane z kulkami serowymi. Przepis pochodzi z serii książek Jamiego Olivera Food Tube. Mowa o "The pasta book" Gennaro Contaldo - włoskiego szefa kuchni, który jest przyjacielem, mentorem i pierwszym nauczycielem
Simple DishKurczak pod porową kołderką Tę potrawę jadłam pierwszy raz w tym, tzn. jeszcze w tamtym roku hahaha. A mianowicie u mojej kochanej psiapsióły na Sylwestra i powiem szczerze mega mi posmakowała. Dlatego spróbowałam ja zrobić w domu i myślę, że jest to dobra alternatywa na w miarę szybki obiad, który dostarcza białka. A ponieważ od jakiegoś czasu staram się jeść
Tanio smacznie i prostosłodka z wyczuwalną nutą białego wina. Proponuję ją podawać w mniejszych pucharkach, bo może trochę "uderzyć do głowy". Jedno wiem na pewno, taki deser może być świetny na Sylwestra lub karnawał. Serdecznie zachęcam wypróbować. KRĄŻKI ANANASA W GALARETCE Z BIAŁEGO WINA. Składniki na 3 - 4 porcje: 1 puszka ananasów w zalewie (w krążkach
Zakątek rozkoszy kulinarnychsmaku jest już zupełnie inne. I powiem Wam, że dla mnie i dla tych którzy je próbowali jest o wiele lepsze od 3 Bita ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na Sylwestra i od tej pory często będzie gościć w moim domu. Zapraszam!!! Składniki: Spód: 300 g herbatników, 200 g masła ( dobrej jakości), Masa: 600 ml śmietany
Passion of Cookingnich same pochlebne opinie, więc postanowiłam je przygotować dzień przed Wigilią. Były tak dobre, że niemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi matjasów 2 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 900-1000 g kwaśnej
Rozpustne gotowaniezrobić z czasem, kiedy kumulacja dni wolnych po Sylwestrze jest niemal jak wygrana w totolotka? Stanąć w kuchni i upiec bajgle :) Są czasochłonne, sporo czasu zajmuje wyrastanie ciasta i nie można ich od razu upiec, tylko trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery
bistro mamaKochani, to ciasto pokocha chyba każdy. Jest pyszne. Jadłam je po raz pierwszy w te Święta. Bratowa przywiozła ze sobą i od razu postanowiłam zrobić identyczne na Sylwestra. Ciasto ma to do siebie, że im dłużej leży, tym lepiej smakuje. Przechowywane w lodówce, ale podawane raczej w temperaturze pokojowej. Ma się rozpływać w ustach! Składniki na ciasto pół kg mąki
Z Kuchni Do Kuchniszpinak w ciepłej przekąsce Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce Roladki z tortilli Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Potrawy na Sylwestra Serowe kuleczki bankietowe Rolada szpinakowa Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami Fit przekąska z łososiem 32 przepisów zebranych w akcji Przekąski sylwestrowe
Weekendy w domu i ogrodziemini ptysie , karpatkę . Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje mniej niż godzinę. Te ciasta są panaceum na niezapowiedzianych gości, którzy wpadli na kawkę. Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć, wyobraźnia została włączona i przygotowałam te nietypowe ptysie, czyli piernikowe z dodatkiem kakao. Na kakaowym cieście widać dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka i smaczna przekąska do zrobienia. Idealna na sylwestra, karnawał czy małe, domowe przyjęcie :) Można sobie wcześniej przygotować, a przy gościach tylko włożyć do piekarnika na 20 minut :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 plasterki polędwicy sopockiej Tradycyjne Jadło , 4 plasterki żółtego sera, 150 g pieczarek, 1/2 małej cebuli, 4-5 suszonych pomidorów w oliwie, suszone oregano. Przygotowanie
Aga w kuchniSylwestra, raczyłam się pysznymi pikantnymi pałkami z kurczaka. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Apetyt". Oczywiście trochę zmieniłam składniki, ale i tak wyszły rewelacyjnie. Są wyraziste w smaku, aromatyczne i bardzo soczyste. Podałam je na kolację z surówką, a mój był nimi zachwycony. W Nowy Rok miałam Was powitać pysznym deserem, ale niestety szybko znikł z pucharków i za późno było, żeby
Zakątek rozkoszy kulinarnych