Dzisiaj zaprezentujemy przepis na potrawę z kuchni brazylijskiej, może nie tak popularną jak feijoada ale równie sycącą. Dobradinha bo o niej mowa, została przez nas zaserwowana w czasie tego Sylwestra. Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki
Smaki Brazyliimnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPodpatrzyłam tę sałatkę u bratowej w czasie świątecznych odwiedzin. Bardzo nam posmakowała, więc postanowiłam przygotować ją na Sylwestra. Na pewno często będzie gościć na moim stole. Papryki kroję prawie w paseczki, gdyż lubię jak chrupią :)Składniki:2 piersi z kurczakatorebka ryżupapryka czerwona i żółtakilka ogórków konserwowych4 jajkapuszka kukurydzysól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowykostka rosołowamajonezKurczaka kroimy w kostkę i gotujemy
NA MOIM TALERZUtanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat, bo warto o tym dyskutować.Już na kilka dni przed Sylwestrem rozpoczynają się wystrzały z petard. Strzelają młodzi i starzy, ci ostatni albo podchmieleni, albo chcący zaimponować innym jacy to cą fajni. Nie są fajni, są denerwujący i łamią
Codzienna kuchnia niecodziennarumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne!Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkamiSkładniki:ciasto500 g mąki pszennejopakowanie drożdży instant2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody½ szklanki olejusóldodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniemfarsz300 g kiszonej kapusty100
Moja smaczna kuchniasmacznego wytrawnego dania w wersji dla niektórych niejadalnej, czyli bez soli i majonezu!Piotrek zainspirowany książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowił sprawdzić jak mogą smakować takie i przygotował na Sylwestra jajka faszerowane w wersji super light bez soli i majonezu, sól została zastąpiona przyprawami, a majonez został zastąpiony jogurtem naturalnym. Efekt? Faszerowane jajka są smaczne i efektownie się prezentują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2
karmelowyOstatnio robiłam sałatkę warzywną i z zupkami chińskimi , zbliżał się Sylwester więc trzeba było znowu coś przygotować :) postanowiła dla odmiany zrobić sałatkę z makaronem :) wyszła naprawdę pyszna
Sama słodycz i szczypta chiliTrudno mi uwierzyć, że mamy już 2015 rok!!! jakby wczoraj pamiętam pluskwę milenijną z przełomu 1999/2000 czy pierwsze sylwestrowe szaleństwa w nowym mieszkaniu... każdy Sylwester jest też dla mnie mocno wspomnieniowy, nostalgiczny, i odkąd spędzamy go w domu z dziećmi walczę by nie ryczeć. Siedem lat temu, w ten właśnie dzień, zmarła moja mama, zaraz potem przyszła na świat Córcia
Dzieje kuchennej Wiewiórywszelkimi lekami, należy uważać.Oczywiście najlepszym sposobem jest szpital i kroplówka z glukozy, ale nie każdy ma do niej dostęp, a wylądować w szpitalu po sylwestrze nikomu nie życzymy. Powyższe sposoby traktujcie z dystansem, pomagają one w zmniejszeniu objawów "kaca", ale najważniejszy w tym wszystkim jest umiar i zdrowy rozsądek.Ja dla swoich znajomych przygotowałam pikantne flaki, a Mąż zajął
Pasja SmakuWitajcie! dziś ten wielki dzień :) czyli sylwester! dzień w którym Ci którzy organizują prywatki jak i przychodzą na nie spędzają kilka godzin w kuchni :). W odróżnieniu od świąt skupiamy się przeważnie na przekąskach które mają zaspokoić wilczy głód po spożyciu alkoholu :). Stąd też dzisiejszy wpis wychodzi poza ramy tematyki bloga bo jest to po prostu sałatka dla prawdziwego głodomora!. Nawet
Kuchnia PROzdrowotnaPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra.Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkajedynej rzeczy. Jeśli wypali, świat będzie stał przede mną otworem (a przynajmniej tak to sobie wyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersji, bardzo popularna w Brazylii tzw. Nega Maluca czyli w tłumaczeniu szalona czarnuszka. Ciasto jest cudownie puszyste, pięknie wyrasta a polewa jest taka "cukrzysta".Jest to świetna propozycja na Sylwestra niezależnie czy przygotowujecie go w domu gdyż szybko i prosto się go robi, czy też wychodzicie w gości - łatwo go zapakować i przetransportować. Nasze ciasto jak wyżej już czeka
Smaki Brazyliipatrzyłam na nie, przekładałam je z kąta w kąt i nic z nimi nie robiłam. Aż przyszła na nie pora, a to za sprawą piernikowych bajaderek, które przygotowałam na Sylwestra. Ponieważ bajaderki były obtaczane w kuwerturze i zostało mi jej trochę, postanowiłam kuć żelazo póki gorące i zrobić domowe praliny. Przyszła więc pora aby się nimi pochwalić. Pralinki czekoladowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię