Świątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go bez trudu zrobić w domu :). Sernik trochę na resorach, bo dostanie odrobinę nutek egzotyki :). Generalnie kruchy spód w wielu przepisach smarują marmoladą, co nigdy mi się nie podobało. Mocno słodkie marmolady dają efekt
Kuchnia PROzdrowotnaOkres zimowy, a zwłaszcza świąteczny, wielu osobom kojarzy się z zapachem piernika. U mnie w kuchni już drugi miesiąc leżakuje piernik staropolski, ale w międzyczasie zrobiłam sobie krem. Czytaj więcej
Kasia Sarnalikier korzenny. Zrobiłam go na bazie syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela
Kulinarne przygody Gatityjest po prostu niebiańska . Delikatna i soczysta . Oczywiście jej soczystość w dużej mierze zależy od czasu pieczenia i z tym nie należy przesadzić bo szkoda mięska . Polecam , szczególnie na świąteczny obiad Składniki : 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g ) 2 łyżki miodu kilka gałązek rozmarynu olej jeden ząbek czosnku pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki sól do smaku sos : wywar po pieczeniu
Ogrodnik w podróżyledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie kupić tutaj . W tym roku mam dla Was aż cztery propozycj! Wszystkie pyszne :) ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 2 łyżki rodzynek 1/2 cebuli
DefinicjaSmakubędę tak próbować codziennie, to na święta nic nie zostanie… Jak zwykle ugotowałam prawie cały kociołek bigosu! Starczy dla gości. A i synuś dostanie na drogę… Świąteczne przygotowania zawsze zaczynam od gotowania bigosu. To potrawa bardzo pracochłonna, wymagająca wiele składników i koncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty
codojedzeniaWitam Kochani Ostatnio troszkę rzadziej dodaję posty, bo zajęłam się pierniczkami :-) Jednak przygotowałam ostatnio bardzo łatwe i ślicznie wyglądające ciasto, które zaskakuje po przekrojeniu no i jest w świątecznym charakterze :-) Wewnątrz ciasta ukryta jest zielona choineczka :-) Polecam-ciasto jest mięciutkie, idealne do kawki :-) SKŁADNIKI *przepis na keksówkę CIASTO ZIELONE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukrem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy, mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka powideł śliwkowych
Wanilia i KardamonMała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉 Składniki: 2 duże buraki 1 duże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia MagdaLenyroku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru
Wanilia i Kardamonmojej rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten ze zdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;) Składniki: 3,5 szklanki mąki 50 ml mleka 3 łyżki cukru (więcej
CiastkozercyJuż w 3 i 4 grudnia spotykamy się podczas Art & Food w Krakowie! Czekać będzie na Was rozgrzewające menu z różnych stron świata i mnóstwo świątecznych gadżetów. Zapraszamy! Artykuł 3-4 GRUDNIA – ART & FOOD BAZAR NA KIERMASHU – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEspróbować jeśli lubicie szafran. Spotkałam się z niewieloma osobami, którym szafran nie smakuje. Dla mnie to zdecydowanie smak świąt. Szwedzkie lussekatter z szafranem to również tradycyjny wypiek w okresie świątecznym. Ale ucierane ciasto z szafranem jest moim zdaniem najlepsze. Szafranowe ciasto z szafranową pomadą jest pyszne. Upiekłam je na maśle ale smakuje równie dobrze upieczone na kokosowym oleju. Zdecydowanie odradzam
codojedzeniaDelikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku
Wanilia i Kardamonniczym nienaoliwiona furtka do wiedźmowego ogródka. Nie przeszkadza mi to na szczęście w pisaniu i w końcu, wreszcie, po tygodniu mogę podzielić się z Wami przepisem na cudowne niemalże świąteczne ciasto. Bardzo wilgotne i pomarańczowe, z czekoladą i pachnące kawą. W przygotowaniu proste ale zaskakujące. Przepis podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI. Smakowało i moim domownikom, i współpracownikom. Ciasto pomarańczowe
Dzieje kuchennej Wiewióry