świąteczne - 4618 przepisów (strona:184/308)

Tradycyjny Karp Smażony 1201

smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp nie jest ulubioną rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Tradycyjny Karp

Słodka Strona
Piernikowa rolada z marcepanem 235

  Piernik, marcepan, czekolada ... Kusi, prawda ? A gdyby tak, to wszystko zamknąć w jednym wypieku ? Ot, na przykład w takiej roladzie krucho-drożdżowej...Składniki:CIASTO: 

kolorowotorcikowo
Jak wybrać dobrego karpia ? 584

Święta tuż tuż, a na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć karpia! Zanim jednak wybierzecie się do sklepu przeczytajcie kilka wskazówek jak wybrać karpia. Każdy kolor smakuje tak samoNajważniejsze, o czym należy pamiętać: na smak ryby nie ma wpływu jej kolor, ale waga! Kolor karpia zależy od dna zbiornika, w jakim się znajduje. Jeżeli dno pokryte jest żwirem, ryba będzie

Mechanik w kuchni
Koktajl owocowy 182

Trochę wytchnienia przed świątecznymi przygotowaniami, każdy z nas potrzebuje. W takim razie zaserwujmy sobie koktajl i delektujmy się jego smakiem. SKŁADNIKI1 pomarańcza1 grejpfrut zielony2 kiwi1 banan2 szklanki kefiruWYKONANIEOwoce ubieramy. Z grejpfruta ściągamy skórkę kroimy na mniejsze kawałki, wlewamy kefir, blendujemy. Rozlewamy do szklaneczek lub pucharków. Gotowe.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z mięsem 403

szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki20 dag udek z kurczaka2 litry bulionu2 marchewki1 pietruszka2 cebule1 łyżka masłamajeraneksólpieprzPierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.To prawda - są pracochłonne, ale za to jakie pyszne :) Dodatkowo mają tą zaletę

Świat Domowej Kuchni
Owsianka piernikowo-czekoladowa 193

Prezentuje wam bardzo świąteczne śniadanko :). Pięknie pachnące i zniewalająco pyszne :DSkładniki:szklanka mleka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (pożądane)pół łyżeczki kremu czekoladowegoszczypta przyprawy do piernikałyżeczka mioduWykonanie:Mleko zagotować z miodem i przyprawą. Po zagotowaniu dać płatki i gotować do miękkości. Dać krem i przelać do miseczki.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 198

głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj...   Składniki

SzczyptaSmaQ
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 238

starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką,może być miłym świątecznym prezentem.Zapraszam do przepisu.Składniki na 2 sztuki:200 g rodzynek60 g skórki pomarańczowej60 g żurawiny skórka starta z 1 cytryny1 łyżeczka zmielonego kardamonuszczypta czarnego pieprzu2 łyżeczki extraktu z wanilii2-3 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 594

wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku

Świat Ciasta
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 233

Dzień dobry,Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze Smak Hiszpanii z prośbą o polecenie mi ciekawych przepisów z półwyspu Iberyjskiego. Asia, od lat mieszkająca w Hiszpanii i spędzająca Święta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach

Chilli Czosnek i Oliwa
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 174

stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie takich cytryn i syropu trwa niedługo, więc zdążycie jeszcze je zrobić. Na świątecznym stole, podane wraz z filiżankami pysznej herbaty będą stanowiły oryginalny dodatek.Składniki:około pół litra wody,szklanka cukru,około półtorej szklanki cukru,2 cytryny o cienkiej skórce,dodatkowo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 154

Choruję... Znowu... Ciężko mi się zebrać z przepisami, u mnie w tym roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.Składniki :* 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka* marchewka, seler, pietruszka

Magiczne Życie Marty
CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM / GEWÜRZKUCHENSCHNITTEN MIT BUCHWEIZENSHONIG 264

Zapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.Gewürzduft riecht auf ganzem Stock. Man kann Umhergelaufen hören, Klopfen der Kochtopfen,  weihnachtlichen Geräuschen. Nur noch fünf Tagen.CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM./własny;/na ok. 70 ciasteczek3 szklanki mąki pszennej200g prawdziwego masła3 łyżki miodu gryczanego2 jajka

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 295

mnie dodatek whisky był bardzo wyczuwalny (małżonkowi to nie przeszkadzało...), dodatek większej ilości miodu nadał potrawie delikatną nutkę słodyczy, której mnie brakowało. Po dwóch dniach śledzie nabrały bardzo fajnego świątecznego posmaku.Składniki, 4 porcje:- 400g śledzi a'la Matjas- 2 łyżki whisky lub brandy- 2 łyżki musztardy (dałam Dijon)- 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę)- 2 łyżeczki soku z cytryny

Smaczne Zdrowe
Mus z tuńczyka 162

dostałam lata temu od koleżanki, która o ile pamiętam dostała go od znajomej z Izraela. Być może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół  - ryba inaczej.składniki1 duża cebula2 jajka ugotowane na twardo180 g tuńczyka w oleju z puszki2  łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wodysok

Stare Gary