relacja z rodzicielkami w zaciszu kuchennym? Zgadzacie się w kucharzeniu czy raczej macie odmienne zdania i tak jak my spotykacie się przy wspólnym gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej
Poezja Smaków - blog kulinarnyWszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pesto. Składniki: Ziemniaki raczej większe, Olej rzepakowy, Ząbek czosnku, Pesto, Sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka całe w łupinach. Gotujemy, aż zmiękną, ale tak aby nie były rozgotowane. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i kroimy na dość grube
Smaki Przyprawy i Koloryświątecznym i noworocznym lenistwie czas wrócić do codzienności. W przerwie do końca roku nie gotowałam nic wielkiego – przygotowałam paszteciki z kapustą (wykorzystując wigilijną kapustę z grzybami), zjadaliśmy upieczone mięsa i ryby. Spotykaliśmy się ze znajomymi. Teraz przyszedł czas żeby się trochę ruszyć, chociaż leń nie odpuszcza. Próbuję się zmobilizować, co nie jest w cale takie proste jakby się chciało
Szybko Tanio Smacznieświątecznych obfitych posiłkach przyda się trochę oddechu. Jako lekkie danie obiadowe świetnie sprawdzą się kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków. To danie ma jeszcze dodatkowy plus, do ich przygotowania można wykorzystać produkty, które pozostały nam z poprzednich dni. U mnie kasza bywa w lodówce do 4-5 dni, ziemniaki na drugi dzień lądują na patelni lub niestety w koszu. Ostatnio
Smaczne ZdrowePierwszy raz użyłam Nowości firmy Kieleckiego Majonezu "SOS CURRY". Jestem zachwycona. Dodałam go do sałatki z kuskusem i indykiem. Sałatka w mgnieniu oka zniknęła ze Świątecznego stołu. Polecam w 100 %. SKŁADNIKI: 4 Łyżki Kaszy Kuskus 2 sznycle z Indyka Surowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 10 dag sera żółtego 5 ogórków konserwowych słoiczek Kieleckiego Sosu Curry przyprawy
Gotowanie PatkiMimo, że już po świątecznym przepychu na stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto "domowe nie tuczy",a więc: Miodownik z karmelizowanymi orzechami, pyszną masą serową i dżemem lekko kwaskowatym,który przełamuje smak słodkości. Przepyszne połączenie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 czas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika
Kubki smakuPyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce. Składniki: 10 małych bułeczek 2 dag masła 30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę
Tradycyjna Kuchniadodatku cukru ani glutenu, użyłam do jego przygotowania wyłącznie niewielkiej ilości mąki kukurydzianej. Dlatego myślę, że ta propozycja powinna zadowolić nie jednego. Również tych, którzy po świątecznych smakołykach pragnął wprowadzić do swojej codziennej diety więcej zdrowych i lżejszych dań. Zachęcam do przygotowania takiego prostego, ale pożywnego i smacznego marchewkowego omleta z płatkami jęczmiennymi. Jeśli nie przepadacie za ananasem możecie
Słodkie okruszkiMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy
Kuchenne zapiski EdytyWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNajwyższy czas, by solidnie wziąć się za ostatnie przygotowania ozdób świątecznych. Poniższą choinkę robiłam wczoraj dość późno wieczorem, na ostatnią chwilę-dzisiaj rano była już w rękach nowego właściciela. Żałuję dwóch rzeczy-po pierwsze, że nie zaczęłam robić jej wcześniej-wówczas pięknie by się zazieleniła; po drugie-że nie fotografowałam podczas pracy. Myślałam, że wszystko pójdzie łatwo, ale w trakcie
Wrzosowa PolanaCzasem nie ma nic piękniejszego niż prostota i smak. Po świątecznych i sylwestrowych przysmakach zapragnęłam wrócić do zdrowszych i szybkich rozwiązań. Uwielbiam łączyć smak moich ukochanych ananasów z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam Was na proste, pyszne, lekkie i pożywne śniadanie. Wy również zasmakujcie się w ananasowej radości z chia :) A skąd taka nazwa? No cóż... taka szklaneczka z samego rana
Słodkie okruszkiJest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny prezent po raz pierwszy od razu zatrzymałam się na jednej ze stron, gdzie widniał bardzo nietypowy tytuł - "Mazurek ze śladem klapka". W pierwszej chwili pomyślałam, że będzie, to przepis
Słodkie okruszkiSmaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 150 ml cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju roślinnego Obierz marchewki
Qlinarnie i QlinarnieWprawdzie świąteczne dni już za nami i z pewnością wiele pysznych słodkości gościło na Waszych stołach , ale może jeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne
Malinowa Kawiarenka