chwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej kawy, likieru kokosowego i kakao. Po pierwszym kęsie byłam w niebie... Muffiny kawowo-kakaowe 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 200ml mleka 100ml oleju
Zapiski Młodej Żonybloga istniejącego w sieci od kwietnia nie jest to może wielki wyczyn, jednak ja biorę to za mój mały osobisty "sukcesik". Do jego uczczenia potrzebowałam czegoś wyjątkowego, świątecznego i nie pozbawionego %:). W następnych dniach przedstawię wielką czwórkę wspaniałych likierów idealnych na Boże Narodzenie. Jeśli zabierzecie się do pracy jeszcze zdążycie przygotować je przed świętami! Do dzieła! Kukułkówka- pierwszy kieliszek
Zapiski Młodej ŻonyLikier kokosowy- pierwszy kieliszek z prawej strony Nadszedł czas na trzeci z czterech świątecznych likierów. Bardzo łatwo go przygotować, jednak w przeciwieństwie do pozostałych najlepiej spożyć go stosunkowo szybko. Nie, nie. Nie psuje się, jednak mleko kokosowe w nim zawarte z czasem się ścina, a likier rozwarstwia. Jeżeli zdarzy się Wam taka niespodzianka, wystarczy wydobyć zawartość butelki do większego naczynia
Zapiski Młodej ŻonyŚwiąteczne przygotowania dobiegają końca. Cały dom błyszczy i pachnie świeżością. Ukryte na ganeczku ciasta kuszą. Poczekamy jeszcze dzień, może wytrzymamy... Wśród wypieków pojawiło się w tym roku kilka nowości. Jedną jest wspaniały piernik, pełen bakalii, przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą. Jadłam go wcześniej tylko raz. Od razu wiedziałam, że muszę o nim napisać. Przepis pochodzi od kolegi, który mnie
Zapiski Młodej ŻonyLikier jajeczny- drugi od lewej Święta w pełni. Ciesząc się towarzystwem bliskich delektujemy się Bożonarodzeniowymi przysmskami. Wszechogarniajace lenistwo jest takie przyjemne... Przed tygodniem rozpoczęłam opowieść o świątecznych likierach. Na dzisiaj pozostawilam ostatni. Jajeczny. Najlepszy jest dopiero co przygotowany- jeszcze ciepły:)! Likier jajeczny 6 żółtek 250 ml mleka skondensowanego nieslodzonego 250 ml wódki 200g cukru pudru Cukier waniliowy Żółtka
Zapiski Młodej Żonyotrząsnęłam się jeszcze po świątecznym celebrowaniu niezliczonych posiłków i deserów. Przyzwyczajona do zapasu słodkości w spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem budyniowy. Tego mi było trzeba! Pani Walewska kruche ciasto: 6 żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka
Zapiski Młodej Żonymożna kupić między innymi w sklepie internetowym Akademia Witalności . Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole. Do podania babki wykorzystałam Paterę z sercami z sklepu internetowego Koronkowa Filiżanka . Robiąc zakupy w sklepie i podając hasło "Ala piecze i gotuje" otrzymacie 5% zniżki na wszystkie zakupy
Ala piecze i gotujeśliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy
Ala piecze i gotujeminut, młynek do kawy i domowa mieszanka świątecznych przypraw gotowa. Aromatyczna, uderzająca korzennym zapachem... gwarantuję, że nie użyjecie już gotowców ze sklepu. Do tego sami możemy modyfikować proporcje składników pod swój gust. SKŁADNIKI: 2 ziarna kardamonu 3 laski kory cynamonowej (po około 10cm) 2 anyże gwieździste 1/2 gałki muszkatołowej płaska łyżeczka mielonego imbiru WYKONANIE: Wszystkie składniki umieścić w młynku
Pyry na GazŚwiąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek
Pyry na Gazfrancuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami. SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki
Pyry na GazJakiś czas temu brałam udział w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" organizowanym przez Kuchnia +. Zadanie konkursowe było następujące: „Prześlij nam swój autorski przepis na ulubiony świąteczny przysmak ze śliwką w roli głównej oraz podaj dwie potrawy regionalne, które często goszczą w restauracjach w Twoim mieście." Wczoraj na swojej skrzynce znalazłam informację, że wygrałam podwójne zaproszenie do restauracji Nagoja Sushi
Pyry na Gaznimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej. Jego dużą zaletą jest możliwość odrywania kawałków i nie wysłuchiwania
ciastkarnia na kruchym spodzieszparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa z łazankami Krem z dyni z szafranem i migdałami Krem
Ala piecze i gotujeTeraz podam przepis na świąteczne babeczki zaparzane . Przepis wzięłam z TEJ strony na bakę. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 10 g drożdży suszonych 5 żółtek 150 g drobnego cukru 50 g rodzynków 40-50 ml rumu 50 g migdałów 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła lub margaryny Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 2 łyżki
Na słodko lub wytrawnie