świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:142/611)

KARITHOPITA CZYLI GRECKIE CIASTO ORZECHOWE 127

smaku przypomina piernik. Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe. Ciasto jemy ze słodki syropem, który sprawia, ze ciasto wilgotnieje. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym. Składniki: 400 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżki pestek dyni 180 g czerstwego chleba lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka

Kuchnia w oparach
Mięciutkie pierniczki 424

minut *** *** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków *** *** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy czekoladą (u mnie lukier + bakalie) *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: MAKOWA GWIAZDA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Mięciutkie pierniczki pochodzi

Blog z Apetytem
Przeplatany wieniec makowy 129

Drożdżowy wieniec makowy doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole. Jeżeli co roku na naszym stole pojawia się rolada makowa, to takie zaplecione ciasto będzie ciekawą odmianą

Przepisy Kulinarne
Piernik kawowy z bananem (tylko na 1 jajku) 132

Jeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku, jeżeli oczywiście jesteście fanami pierników.  Ten prezentowany jest ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży. Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami

Di gotuje
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 189

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik pieczony z serków waniliowych z gruszkami 97

Posypuję skórką pomarańczową. SMACZNEGO! Sernik pieczony z serków homogenizowanych waniliowych oblany polewą orzechową wykonaną z masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO Życzę udanych wypieków – nie tylko tych najbliższych świątecznych z moimi przepisami oraz dodatkami HELIO

Zasmakuj Kuchni
Zrazy wołowe 211

moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. To klasyka, do której wracam z sentymentem. Zrazy sprawdzą się na codzienny lub uroczysty, świąteczny obiad. Polecam Składniki: 6 plastrów wołowiny 3 małe ogórki kiszone 1 cebula kawałek wędzonego boczku 6 łyżeczek musztardy np. sarepskiej 1 szklanka bulionu 1 łyżka masła 1 – 2 łyżki

Oryginalny smak
Piernik bez jajek 112

Szybciutki w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek – polecam, bo smakuje obłędnie a jest banalny, każdemu się uda! Przepis wypróbowany, słodkie menu na święta już sprawdzone, skomponowane, można czekać spokojnie na ten miły czas i świętować! SKŁADNIKI: 480 g mąki 230 g cukru 30 g kakao łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody 500 ml mleka

Zasmakuj Kuchni
Leżakujące ciasto z koniakiem i wiśniami 133

jest jedno z najlepszych ciast u mnie na świątecznym stole. Wilgotne, aromatyczne, przepyszne, bardzo polecam! W cieście nie czuć alkoholu, wyparował i wierzcie mi, bardziej ciasto można poczuć w biodrach niż w głowie, jak za dużo zjemy😃. Ciasto powinno leżakować 2-3 tygodnie. Ten czas jest konieczny aby nabrało smaku i aromatu. Przed podaniem dekorujemy dowolnie. To ciasto ma jeszcze

Leśny Zakątek
Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami 134

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto. Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem. Beza: 6 białek w temp. pokojowej 250 g cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru

Smakołyki Asi
DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY Z IMBIREM I MIODEM 259

wodzie skrobią ziemniaczaną w momencie dolewania jej do gotującego się soku, miodem natomiast dosładzam całość, gdy kisiel jest już ugotowany. Kisiel smakuje wspaniale i pachnie naprawdę cudownie, tak świątecznie...🌲☃ Jest ekspresowy do zrobienia, a z przepisem poradzi sobie nawet dziecko 😙 SKŁADNIKI  (na 2 porcje): 450 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego lub dobrej jakości z butelki/kartonika) 125 ml wody

Słodko-Słony Świat Ilony
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 149

aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych

Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 143

stali nierdzewnej, dzięki którym ubije pianę z białek, wymiesza składniki na ciasto, ugniecie puree oraz wyrobi gęstsze ciasto, np. drożdżowe. Ja miałam okazję przygotować z jego pomocą ciasto na świąteczną babę z ricottą (przepis wkrótce na blogu), ciasto na ravioli oraz ciasto na pizzę. Hak do wyrabiania ciasta drożdżowego jest gruby, ma odpowiednio wyprofilowany kształt i dzięki temu dobrze wyrabia

Chilli Czosnek i Oliwa
BURACZKI ZASMAŻANE 114

Doskonały dodatek do świątecznego obiadu. SKŁADNIKI 0,5 kg buraków 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki sok z cytryny sól, pieprz łyżka śmietany 18%  http://ambition.pl WYKONANIE Umyte buraki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Dodajemy buraki, mieszamy, dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy

słodki bratek
Najłatwiejsze ciasto na świecie – crumble z owocami 166

Robię go często ze śmietanki, prawdziwej wanilii i żółtek. Jeśli jesteście niepewni co do jakości jajek (salmonella), to po prostu przygotujcie waniliowy sos gotowany. Korzenne crumble wprawiło mnie w świąteczny nastrój. Korzenne wypieki są takie aromatyczne! Korzenne crumble Składniki: na 6 porcji 180 g pszennej mąki 50 g owsianych płatków 100 g cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania