suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:420/700)

Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 177

Składniki / na 4-6 porcji: sos pomidorowo-paprykowy: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki oliwy 1 cebula 400 g passaty pomidorowej (lub pomidory z puszki) po 1 łyżeczce suszonego tymianku i mielonej papryki (można dać słodką lub ostrą) sól, pieprz warzywa: 1 nieduża zielona cukinia 1 nieduża żółta cukinia 1 nieduży, raczej wąski bakłażan 3-4 podłużne(...)pomidory (tzw. rzymskie) oliwa smakowa: 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku pół łyżeczki ziół prowansalskich  Przygotowanie francuskiego ratatouille zapiekanego: 1. Zacznij od upieczenia papryk. Przekrój je na pół, usuń ogonki i gniazda nasienne. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i ustawionego na górną grzałkę. Piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA A'LA CAPRESE PO POLSKU Z SELEREM 150

czarny świeżo mielony pieprz  Na sos:   3-4 łyżki oliwy  łyżka octu balsamico  3-4 łyżki wody mineralnej  łyżeczka koperku suszonego  Sposób przyrządzenia:  Mozzarellę i umyte pomidory pokroić w grube plastry. Układać na talerzu przemiennie. Natkę selera poszatkować. składniki na sos wymieszać i polać nim pomidory i mozzarellę . Na koniec przyprawić sałatkę

pieprzny smaczek
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 122

typu feta Składniki na sos: 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła(...)patelni rozgrzewam trochę oleju. Szklę cebulę i dodaję czosnek. Wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i podsmażam razem. Następnie wrzucam pomidory z puszki, dodaję bulion i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowuję i doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem, Do gotującego się sosu wkładam ostrożnie pulpety. Gotuję pod przykryciem około 20 - 25 minut, na małym ogniu, co jakiś czas przewracając

W kuchni Karmel-itki
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 166

filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku) szczypta płatków chili świeżo mielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki 1 – 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania

Kukuleczki
Pieczeń wieprzowa nadziewana 109

miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów

królestwo garów
Restauracja Indus Tandoor 153

jaki sposób podawane są potrawy. Kadhai Lamb. Danie zamówione przez mojego tatę i męża. Stopień ostrości: wysoki. Sos przygotowany na bazie warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula z dodatkiem suszonego w całości chili, kminku indyjskiego, świeżego imbiru oraz kolendry. Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo. Ich wybór także padł na jagnięcinę. Balti Indus Lamb

Karola gotuje
Sum po azjatycku 193

Składniki: 1/2 kg filetów z suma (lub dowolnej ryby) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik krojonych pomidorów 2 mini papryczki kajeńskie suszone po łyżeczce kminku, kolendry, gorczycy i curry … Czytaj dalej Sum po azjatycku

czarrna od kuchni
Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym 199

małe awokado 3 łyżki oliwy + 1 łyżka do grzanek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej sól morska i pieprz do smaku odrobina suszonego oregano kilka gałązek kopru Pomidory przekrój na pół, posyp morską solą, oregano i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 20 minut. Kromkę chleba pokrój w kostkę i zrumień na oliwie. Na talerzu

codojedzenia
Kasza z warzywami – Zdrowy lunch do pracy w lecie 346

jakiś 8-10 minutach – warzywa winny być jeszcze jędrne, nierozgotowane, doprawiamy je chilli i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i gotowe.  Możesz dodać pomidory czy to świeże czy suszone. Doprawić jeszcze ulubionym ziołami.  Prawda, że robi się szybko ? i jeszcze kolorowo wyglądają na talerzu i są smaczne. Czego można chcieć więcej :)  Smacznego !  Tutaj znajdziesz

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak z multicookera 163

Szybkie danie, które robi się prawo same.. 4 ćwiartki z kurczaka włoszczyzna suszona Skworcu obsypka bosforska Skworcu pomidory mielone Skworcu sól i pieprz listek, ziele 2 łyżki oleju Ćwiartki z kurczaka pokroić na 2 części. Umyć, osuszyć.Natrzeć obsypką bosforską .Do misy mulicookera urządzenia wlać olej .Ustawić program FRY na 10 minut, włożyć kawałki kurczaka i smażyć mieszając

Moje domowe kucharzenie
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 277

wody ok. 100 g mrożonego szpinaku 1/2 cukinii  2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 g sera feta sól, pieprz, czosnek w proszku, chilli/ostra papryka, bazylia suszona dodatkowo: dwa średniej wielkości pomidory dwie garście startej mozzarelli  Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ja ją zazwyczaj prażę przez kilka minut w suchym garnuszku, do czasu, aż poczuję przyjemny zapach

Kuchnia Ellie
Sałatka z kapustą pekińską i fetą 235

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania. 3. Ser pokroić

Kuchnia domowa Ani
Chilli con carne 241

lampce dobrego czerwonego wina.   Składniki: 70 dag mielonej wołowiny  duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chilli 1 łyżeczka suszonego oregano  1 puszka pokrojonych pomidorów 1 kostka bulionu wołowego 1 duża czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli  Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim delikatnie przesmażamy cebulę, dodając czosnek, chilli

Salonik smaków
Sepia w greckim sosie na musie z bakłażana 186

czerwonego wina (ok.1/2 szklanki) ok. 110 ml gorącej wody lub bulionu rybnego 1 liść laurowy 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu płaska łyżeczka suszonego oregano 2 duże mięsiste pomidory (sparzone i obrane ze skóry) 1 puszka pomidorów konserwowych (ok.400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na mus z bakłażana: 2 bakłażany 2 czubate łyżki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekane jajka z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim. 153

padano czosnek niedźwiedzi ( jesli nie mamy można użyć innych ziół świeżych lub suszonych np. tymianku, estragonu) sól pieprz ( u mnie przyprawa 7 smaków pieprzu z suszoną mandarynką) dodatkowo pieczywo pełnoziarniste pomidor świeża bazylia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Kurki dokładnie oczyścić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurki z cebulką. Trzymać na patelni

DefinicjaSmaku