porcje 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku, suszone oregano WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj ok 10 minut). Po ugotowaniu(...)cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, przez około 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Cebula i czosnek powinny się zeszklić, ale nie zrumienić. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i szczyptą ostrej papryki w proszku. Jeśli pomidory są kwaśne, można dodać około 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. próbujemy i opcjonalnie doprawiamy
cool and mintykostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kosteczkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 800 ml bulionu drobiowego 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki śmietanki(...)garnka cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, czosnek i kapustę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, przez około 5 minut. Dodaj pomidory, bulion, paprykę i oregano, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, przez 15-20 minut. Gdy zupa jest gotowa dodaj steka i śmietankę, podgrzej prawie
karmelowySycące i pyszne. Makaron z pomidorami i mascarpone: 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżka mascarpone 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej bazylii duża garść porwanych listków świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5-10 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i octem balsamicznym. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie
Poezja smakukażdej kuchni. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników, sztucznych aromatów, glutenu ani laktozy. To po prostu 9 suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci
Smaczna Pyzaząbki czosnku, posiekane 1 czerwona cebula, obrana i posiekana po 1 czerwonej i żółtej papryce, bez pestek, pokrojona w spora kostkę 2 puszki krojonych pomidorów 60 g suszonych daktyli bez pestek, sparzonych wrzątkiem i posiekanych 20 zielonych oliwek bez pestek 100 ml brązowej soczewicy przyprawa: po pół łyżki nasion kuminu i kopru włoskiego 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka(...)złoto na patelni, na łyżce oleju. W drugim rondlu podsmażamy czosnek z cebulą. Po kilku minutach dorzucamy papryki oraz obsmażoną dynię. Podsypujemy 1/4 przypraw, mieszamy i zalewamy pomidorami. Zagotowujemy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Soczewice wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W tym czasie na patelni z łyżką oleju podsmażamy ziemniaki, wcześniej obsypujemy je 1/4 przypraw
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis ze specjalną dedykacją dla pewnej wyjątkowej Asi... Bakłażany zapiekane z pomidorami 500 g bakłażanów 2 puszki pomidorów krojonych parmezan do podania sól, pieprz, suszone oregano, cynamon 2 dojrzałe pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia, lub oliwa Na tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy posiekany czosnek, dusimy, uważając by nie zbrązowiały. Dodajemy pomidory
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 3 pomidory 250g mozzarelli łyżka oliwy suszona lub świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory myjemy i krojimy w cienkie plastry. Mozzarellę także krojimy w cienkie plastry. Robimy dressing : do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy na bok. Na wielkim talerzu układamy kolejno w krąg: mozzarella, pomidor, mozzarella, pomidor itd. Polewamy dressingiem i opruszamy
Kuchnia Łukaszapropozycję zapiekanki bez mięsa. Pomidory, bakłażan i cukinia w śmietanowym sosie zapiekane z serem Lazur. Składniki: 1 średni bakłażan 1 młoda cukinia 1 duże podłużne pomidory sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy olej 120 g sera Lazur (użyłam złocistego) Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka pół szklanki słodkiej(...)grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Plastry bakłażana i cukinii poukładać na przemian w naczyniu żaroodpornym. Zalać ciepłym sosem. Pomidory pokroić w półcentymetrowe plastry, wyłożyć na wierzch, a między pomidory włożyć pokrojony ser. Zapiekać około 25 minut w 180oC aż se się stopi a całość lekko zrumieni
Czerwień i błękitpokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu(...)minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje. Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Wmieszaj do sosu ugotowany makaron
karmelowypewno uda Ci się zrobić coś pysznego z proponowanych przepisów. Bruschetta Składniki: 2-4 bagietki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 czerwona papryka, mała cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, łyżeczka suszonej bazylii, 1,5 szklanki tartego sera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które(...)łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini. Kroimy warzywa na kawałki i układamy na półmisku. Podajemy hummus, jako dip do warzyw. Omlet hiszpański Składniki: 1 duża cebula, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli
Codogaracebula 3 ząbki czosnku 250 g makaronu orzo 1 łyżka przecieru pomidorowego 400 ml wywaru warzywnego skórka z połowy cytryny sól, pieprz 200 g mozzarelli 3 pomidory 1 łyżeczka suszonego oregano Instructions Bakłażana pokroić w plastry ok półtora cm. Posolić z obu stron odłożyć na 15 minut. Marchewkę pokroić w kostkę, seler w plasterki, cebulę i czosnek posiekać. Bakłażana(...)dodać bakłażana, resztę rosołku, mozzarellę, połowę oregano, sól i pieprz do smaku. Formę do pieczenia wysmarować jakimś tłuszczem ( np masło) Przełożyć masę, wygładzić, Na wierzch położyć pokrojone w plastry pomidory i posypać resztą oregano. Piec ok 40 minut ( ja początkowo piekłam przykryte folią aluminiową, którą zdjęłam 15 minut przed końcem pieczenia) • 3.5.3228 The post Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami
Cooking for Emilywtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 marchewki 250-300ml bulionu wołowego puszka krojonych pomidorów (400g) garść suszonych śliwek garść płatków migdałów 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki(...)lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż przyprawy będą przywierały. Przełożyć do tjine. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki dodać do tagine. Do naczynia wlać bulion oraz pomidory, wszystko delikatnie zamieszać. Naczynie postawić na elektrycznym palniku ustawionym na "3", przykryć i dusić przez około 1,5-2 godziny. Jeżeli będzie się za mocno gotowało zmniejszyć moc palnika
Codzienne Gotowaniekokosowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1 łyżeczka suszonego oregano DO PODANIA : mozzarella, pokrojone świeże pomidory, świeża bazylia WYKONANIE Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż i wkładamy do dużej miski lub garnka. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i wyjmujemy na blat. Zdejmujemy skórę, kroimy w grube plastry(...)cebulę i czosnek. Smażymy na umiarkowanym ogniu, przez około 7 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy. Zwiększamy płomień, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i suszonym oregano. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy z ognia, studzimy. Blendujemy na gładki krem, przelewamy z powrotem
cool and mintywody sól , świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 duże pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone w kostkę) sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. DO PODANIA: jogurt naturalny(...)cząstki cytryny do wyciśnięcia, świeża kolendra WYKONANIE SOS POMIDOROWY : w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek i podsmażamy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz sól, pieprz i suszone oregano. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy przez około 10 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (można dodać
cool and mintywidzieli, że całkiem wyparowała woda ze szpinaku, dodajemy ser feta, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Sos pomidorowy to nic trudnego! Jedyne czego potrzebujemy to: puszka pokrojonych pomidorów sól, pieprz, suszone zioła Zawartość puszki podgrzewamy kilka minut w garnku. Następnie przecieramy przez sitko, podgrzewamy jeszcze chwile w garnku, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mamy najprostszy na świecie sos pomidorowy
Taste of imagination